reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

co to znaczy odczyn ? Bo mnie zrobili tylko grypę krwi i przeciwciała . Mężowi nie kazała robić grupy krwi ale ja mam plusa
Chodzi o wykrycie przeciwciał do krwinek czerwonych. Diagnozuje się np. Niedokrwistość a w przypadku ciąży też konflikt serologiczny
Generalnie jeśli masz plusa to nie masz się czym martwić o konflikt serologiczny.
W przypadku kiedy matka ma minusa a dziecko plusa może wystąpić konflikt serologiczny. Uaktywnia się przy drugiej ciąży, jednak obecnie sprawdza się już od razu i czasem na wszelki wypadek podają leki aby uniknąć konfliktu.

reklama
Dzisiaj od samego rana powtarzałam w kółko: „Tylko spokój nas uratuje, tylko spokój nas uratuje…”. Miałam okropny sen, że serduszko ledwo co bije, zarodek nie rośnie- dokładnie ta sama historyjka co w poprzedniej ciąży. Nawet cycki przestały mnie już boleć.
I z duszą na ramieniu przeżyłam dzisiejszą wizytę. Ale najważniejsze. Jest wszystko w porządku, książkowo. 2 cm człowieczka, który machał mini rączkami i nóżkami 🥹 Nawet w pewnym momencie obróciło się na inną stronę 🙂
No to teraz na 2 tygodnie mam spokój i będę się dalej martwić 🤣
jak to jest że u was dzidole mają po 2 cm a u mnie dopiero 1.3 cm ? 😔 Co do cycków to mnie już dawno przestały boleć

Chodzi o wykrycie przeciwciał do krwinek czerwonych. Diagnozuje się np. Niedokrwistość a w przypadku ciąży też konflikt serologiczny
Generalnie jeśli masz plusa to nie masz się czym martwić o konflikt serologiczny.
W przypadku kiedy matka ma minusa a dziecko plusa może wystąpić konflikt serologiczny. Uaktywnia się przy drugiej ciąży, jednak obecnie sprawdza się już od razu i czasem na wszelki wypadek podają leki aby uniknąć konfliktu.
no właśnie wiem , ale wiedziałam że mama plusa już wcześniej i że nie będzie konfliktu , czyli ten odczyn też mam zrobiony tak ? Skoro mam przeciwciała zrobione ?

Ja właśnie też dostałam dzisiaj to skierowanie na krzywą cukrową przy glukozie 95 i się zastanawiam o co kurde chodzi, jak ja wgl nie jem słodyczy, nie pamietam kiedy ostatni raz piłam jaką pepsi czy colę no i ogólnie - unikam cukru 🤔🤔 ale mój tata ma cukrzycę więc to może jakoś dziedziczne?
To jest kolejny, nowy temat który muszę zgłębić, heh. Powiem Wam, że w tej ciąży to się czuje się jak w nowej pracy gdzie się poznaje nowe zagadnienia i obowiązki xdd

A właśnie miałam się pytać ostatnio ,czy w bibliotece dostanę książki ciążowe ,porodowe itd. czy muszę tylko kupić ?

no właśnie wiem , ale wiedziałam że mama plusa już wcześniej i że nie będzie konfliktu , czyli ten odczyn też mam zrobiony tak ? Skoro mam przeciwciała zrobione ?
Nie, nie. Odczyn coombsa to jest inne badanie niż grupa krwi.
Odczyn wykrywa obecność przeciwciał do krwinek a nie czynnik rh

reklama
Do góry