reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Październikowe mamy 2025 ♥️

Ja to dzisiaj robię co trzeba i odsypiam🫣
W ciążach przytyłam dużo po 30 kg w każdej mimo, że na początku wymiotowałam i chudłam nawet 6 kg. Po ostatniej ciąży ważyłam 75-76 kg przy 1.78 wzrostu i czułam się dobrze z tą wagą.

reklama
Ja według om mam niby 4+2 ale według owu będę gdzieś 4+4 jak nie zaszłam w ciążę inaczej bo mam taki brzuch serio jak bym była z miesiąc więcej i już mi się wczoraj siostra pytała czy nie zaszłam wcześniej, tylko niby @ miałam. Pójdę do lekarza to się wszystko okaże

Drogie mamy, pytanie chyba bardziej do tych doświadczonych, ale nie tylko.
Co polecacie do pielęgnacji ciała ?
Kiedy zacząć stosować jakieś kremy/oliwki ?
Co sądzicie o szczotkowaniu na sucho ?
Co się u Was lub u Waszych bliskich sprawdziło?
Mi się w pierwszej ciąży sprawdził olejek Bio Oil do brzucha i krem z Palmersa. Rano krem by nie potłuścić ubrań, wieczorem olejek. Tak systematycznie to zaczęłam jakoś w 2/3 miesiącu. Ja miałam w okresie dojrzewania skłonności do rozstępów, w ciąży nic mi nie wyskoczyło 😊 Nie wiem czy przypadek, czy faktycznie te kosmetyki u mnie pomogły 😁

Mi się w pierwszej ciąży sprawdził olejek Bio Oil do brzucha i krem z Palmersa. Rano krem by nie potłuścić ubrań, wieczorem olejek. Tak systematycznie to zaczęłam jakoś w 2/3 miesiącu. Ja miałam w okresie dojrzewania skłonności do rozstępów, w ciąży nic mi nie wyskoczyło 😊 Nie wiem czy przypadek, czy faktycznie te kosmetyki u mnie pomogły 😁
O jeszcze w Rossmannie z klubu rossne kiedyś dawali taki pięknie pachnący olejek, ale nie wiem czy wciąż tak jest 😁😁

Ja mam, ale to bardziej taka wizyta dla mojej głowy, bo to dopiero 4+3 jutro będzie. Jestem po poronieniu no i wiecie - boję się że coś jest nie tak... a ogólnie to mam tez kilka pytań o leki i suple no i mam infekcję grzybiczą (której wgl nie czuję (nic!), ale wyszła z wymazu) no i nie wiem czy ten lek co przepisał lekarz to mam brać czy nie. Wizyta o 19stej więc póóóźno 😉 a rano idę na pobieranie krwi żeby sprawdzić czy się zmieniło TSH po braniu Euthyroxu. Narazie mam dawkę 25. No i przy okazji morfologia, mocz, cholesterol, bo mam to w pakiecie z Medicover
A bo Ty Masz termin jak ja z om ciekawa jestem Twojej wizyty co tam zobaczysz

Dziękuję za odpowiedź. Jakoś mi lżej jak czytam takie wiadomości. Właściwie czuję spokój i wiem że będzie okej ale z drugiej strony ciągle wyświetlają mi się jakieś posty o poronieniach, pustych jajach zatrzymaniach ciąży i już spokój nie jest taki oczywisty 🙈 pora chyba się usunąć z tych grup na fejsie albo wyłączyć totalnie internet😂🥲

Na bank będzie okej🫶 życzę Ci tego z całego serduszka 🥹
Zobacz załącznik 1689553
Zdecydowanie polecam usunąć się z grup na fejsie i nie pytać wujka Google, tylko tutaj na forum ewentualnie bardziej doświadczonych mam 😁 takie moje spostrzeżenie z pierwszej ciąży gdzie też wszystko analizowałam, byłam mega zestresowana wszystkim. Teraz totalny luz i nie mam żadnych objawów na razie, zero 😁

@PoczatkujacaPisarka czy Twój nick świadczy o tym, że możemy gdzieś przeczytać Twoje książki? Lub niedługo przeczytamy? 🙂
Hahah kiedyś pisałam tak hobbistycznie i może kiedyś do tego wrócę ;)
Ale bardziej chodzi o to że założyłam najpierw konto na OvuFriend i tam dołączyłam do zgranej już ekipy więc byłam początkująca i tak mi siadł ten nick 🤣

Oo też mi się przypomniało że kupiłam kiedyś BioOil i miałam pytać co sądzicie o nim. Idę go odgrzebać i wrzucam do łazienki żeby nie zapomnieć

Co do tycia w ciąży, to ja zupełnie się nie kontrolowałam w pierwszej ciąży, jadłam na co miałam ochotę i znacznie większe ilości niż przed. Teraz zresztą też już czuje wieksza potrzebę jedzenia. Wtedy startowałam z wagą 58 i 164cm. Przytyłam 17kg w ciąży, 8 tyg po porodzie wróciłam do wagi tak po prostu. Teraz startuje z tą samą wagą. 20 grudnia skończyłam karmić starszą córkę piersią. Piersi nigdy nie miałam tak małych jak teraz 🤣 W pierwszej ciąży od samego początku miałam duże, tkliwe i całe w żyłach widocznych. Teraz czekam aż urosną 😅 Chyba nie ma reguły, dużo to geny. Chociaż jem zdrowo raczej, fast foodów unikam, jedynie lubię tłuste rzeczy, smażone i czekoladę 😁😁

reklama
Do góry