reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październikowe mamy 2024

Dzięki za wsparcie. W jakimś tam stopniu rozumiem dziewczyny, ale miło usłyszeć, że nie jest się jedyną osobą, której trudno aż tak poświęcić się forum ;)

Każdy ma nieco inaczej poukładane życie, nie ma co być nieuprzejmym. Ja w jakimś tam stopniu podziwiam, w jakimś nie rozumiem osób bardzo aktywnych, bo samej trudno mi zorganizować wszystko bardziej pod forum. I to też jest ok. Wszystkie jedziemy na tym samym wózku, lepiej się jednak wspierać niż śmiać z siebie nawzajem ;) z tego co widzę to @olasw1 nie pisała dużo, po prostu odezwała się, bo miała coś do powiedzenia na ten temat.

A z ciekawości (zabrzmi złośliwie, ale absolutnie nie mam takiej intencji) - pracujesz jeszcze? To jednak mocno wpływa na dostępność czasu.

Z moimi marcowymi mamami 22 też mam dobry kontakt :) ale to też inne więzi po takim czasie, każdy już dobrze się zna.

Ja mam trójkę dzieci w tym 8 miesięczne dziecko i pracuję :) odkąd skończył 6 miesięcy.
Forum ogarniam w trakcie drzemek/spania/usypiania na piersi

reklama
Każdy ma nieco inaczej poukładane życie, nie ma co być nieuprzejmym. Ja w jakimś tam stopniu podziwiam, w jakimś nie rozumiem osób bardzo aktywnych, bo samej trudno mi zorganizować wszystko bardziej pod forum. I to też jest ok. Wszystkie jedziemy na tym samym wózku, lepiej się jednak wspierać niż śmiać z siebie nawzajem ;) z tego co widzę to @olasw1 nie pisała dużo, po prostu odezwała się, bo miała coś do powiedzenia na ten temat.
No się zgodzę, nie ma co być nieuprzejmym, a dla mnie nieuprzejme jest "podziwianie" innych i jednoczesne podkreślanie, że "na szczęście zaraz się to skończy" 🤭 oraz wywyższanie się ponad produkujące posty dziewczyny, bo tak po prawdzie - to dla tych postów w ogóle tu wchodzimy, a jak coś piszemy to też chyba nie chcemy czekać 3 tygodnie na odpowiedź, prawda? 🙃

Tak, oczywiście. Ba, na swój sposób, na pewno dla mnie, bycie z dziećmi w domu jest bardziej męczące. Ale niezależnie od tego a) łatwiej jest wtedy znaleźć czas na telefon, jak dziecko się bawi, bo w pracy to jednak nawet głupio siedzieć na forum, tym bardziej, jak robota goni, b) w domu tym bardziej potrzeba takiej odskoczni i kontaktu z innymi, który, przy braku pracy, w naturalny sposób jest nieco ograniczony. A po pracy jest się nieco wymęczonym psychicznie i potrzeba kontaktu jest mniejsza.
A tu się nie zgodzę, wszystko zależy jakie są dzieci i jaka praca 😅 jak mój pierworodny poszedł do przedszkola to w końcu miałam chwilę spokoju, bo młody jechał na ostrym trybie autodestrukcji do 3rz, a za to w pracy nie miałam dnia, żebym nie dała rady zrobić sobie przerwy na kawkę i przeglądanie internetu, ale to uroki pracy zdalnej w korpo 🙃

Ja mam trójkę dzieci w tym 8 miesięczne dziecko i pracuję :) odkąd skończył 6 miesięcy.
Forum ogarniam w trakcie drzemek/spania/usypiania na piersi
No i super, świetnie dla Ciebie! Nie twierdzę, że się nie da, twierdzę, że z pracą czasu na pisanie jest mniej.
Ja też po porodzie szybko wróciłam - jak córka miała 8 miesięcy, ale tym bardziej wtedy cisnęłam, bo na początku, byłam na pół etatu i chciałam wykorzystać maksymalnie czas. Jak udaje Ci się łączyć pracę i usypianie na drzemki/forum w czasie drzemek?

Z innego tematu. Czy Wasi partnerzy/mężowie szczepią się na krztuśca(+blonnice i tężca)? Moj poszedł wczoraj, ale dowiedział się, że jest obecnie dramat ze szczepionkami i że nie ma szans nic znaleźć przed październikiem. Ja korzystam z luxmedu, więc zadzwoniłam szybko na infolinię, dowiedziałam się, że szczepionek jest mało, ale mają „zachomikowane” jeszcze dla kobiet w ciąży. No i dziś się zaszczepiłam. Nie wiem tylko na ile przejmować się mężem, bo podobno przy tym znacznym krajowym wzroście zachorowań, warto żeby oboje rodziców było zaszczepionych… z drugiej strony jak nie ma to nie ma, nie wyczarujemy.

Z innego tematu. Czy Wasi partnerzy/mężowie szczepią się na krztuśca(+blonnice i tężca)? Moj poszedł wczoraj, ale dowiedział się, że jest obecnie dramat ze szczepionkami i że nie ma szans nic znaleźć przed październikiem. Ja korzystam z luxmedu, więc zadzwoniłam szybko na infolinię, dowiedziałam się, że szczepionek jest mało, ale mają „zachomikowane” jeszcze dla kobiet w ciąży. No i dziś się zaszczepiłam. Nie wiem tylko na ile przejmować się mężem, bo podobno przy tym znacznym krajowym wzroście zachorowań, warto żeby oboje rodziców było zaszczepionych… z drugiej strony jak nie ma to nie ma, nie wyczarujemy.
Też się wczoraj szczepiłam, i też w luxmedzie, ponoć ostatnią w tej placówce 😅 a gdziekolwiek indziej pytaliśmy - szczepionek nie ma, będą za 2 tygodnie lub w październiku. A dla nas ważne, by wziąć ją na tyle wcześnie, by jeszcze sie zdążyło przekazać dziecku przeciwciała.
Mój mąż też myśli się zaszczepić, ale on może spokojnie poczekać :)

Pisałam na wrzesniowkach i tam ktoś nawet skorzystał z mojej wiedzy, więc napiszę też tutaj.

W aptekach jeszcze można spotkać szczepionkę Adacel Polio (polecam stronę ktomalek żeby sprawdzić dostępność w aptekach w pobliżu).

Można poprosić lekarza POZ o wystawienie recepty oraz o zakwalifikowanie do szczepienia - w gabinecie POZ taka usługa powinna być bezpłatna.

Moga się nią szczepić kobiety w ciąży. Dla ojca też się nada oczywiscie.

To jest szczepionka przeciwko krztusccowi, tężcowi, błonicy oraz polio.

Pisałam na wrzesniowkach i tam ktoś nawet skorzystał z mojej wiedzy, więc napiszę też tutaj.

W aptekach jeszcze można spotkać szczepionkę Adacel Polio (polecam stronę ktomalek żeby sprawdzić dostępność w aptekach w pobliżu).

Można poprosić lekarza POZ o wystawienie recepty oraz o zakwalifikowanie do szczepienia - w gabinecie POZ taka usługa powinna być bezpłatna.

Moga się nią szczepić kobiety w ciąży. Dla ojca też się nada oczywiscie.

To jest szczepionka przeciwko krztusccowi, tężcowi, błonicy oraz polio.
Mi właśnie wczoraj lekarz poz odmówił wypisania recepty na tą z polio 🤷 ale która będzie miała szczęście niech korzysta :)

Mi właśnie wczoraj lekarz poz odmówił wypisania recepty na tą z polio 🤷 ale która będzie miała szczęście niech korzysta :)
A jakie podał uzasadnienie odmowy? W charakterystyce produktu leczniczego jest wprost napisane, że nadaje się dla kobiet w ciąży. Ja się szczepilam w ciąży celowo właśnie 4w1. Pisałam w tej sprawie do konsultantów szczepienia info, rozmawiałam z ginem, lekarzem POZ i z punktem szczepień w komercyjnej przychodni. Tylko jedna pielęgniarka powiedziała mi, że ciężarnych na polio nie szczepią, ale ona nie miała wcześniej z tym doczynienia i tak sobie rzuciła, bo jej się wydawało. A tydzień później w tym samym miejscu mnie zaszczepiono.

A jakie podał uzasadnienie odmowy? W charakterystyce produktu leczniczego jest wprost napisane, że nadaje się dla kobiet w ciąży. Ja się szczepilam w ciąży celowo właśnie 4w1. Pisałam w tej sprawie do konsultantów szczepienia info, rozmawiałam z ginem, lekarzem POZ i z punktem szczepień w komercyjnej przychodni. Tylko jedna pielęgniarka powiedziała mi, że ciężarnych na polio nie szczepią, ale ona nie miała wcześniej z tym doczynienia i tak sobie rzuciła, bo jej się wydawało. A tydzień później w tym samym miejscu mnie zaszczepiono.
Zaczął ględzić, że na polio jest żywa i tego się nie podaje w ciąży, bez dyskusji 😅 też czytałam, że jest dopuszczona w ciąży, ale serio nie miałam siły i ochoty, żeby się wykłócać, ani czasu, by szukać innego lekarza 🤷 ale jakby mnie tak termin nie gonił to bym pewnie próbowała do skutku :) dlatego piszę o tym tutaj, żeby w razie czego inne dziewczyny mogły się przygotować na podobną okoliczność, no mnie zaskoczył i odpuściłam 🙄

reklama
Zaczął ględzić, że na polio jest żywa i tego się nie podaje w ciąży, bez dyskusji 😅 też czytałam, że jest dopuszczona w ciąży, ale serio nie miałam siły i ochoty, żeby się wykłócać, ani czasu, by szukać innego lekarza 🤷 ale jakby mnie tak termin nie gonił to bym pewnie próbowała do skutku :) dlatego piszę o tym tutaj, żeby w razie czego inne dziewczyny mogły się przygotować na podobną okoliczność, no mnie zaskoczył i odpuściłam 🙄
O mój ty świecie, pierwsze zdanie w ChPL to "inaktywowana". Kiedyś była szczepionka na polio osobna doustna, ale to kompletnie inna niż ta 4w1 a na dodatek tej doustnej to też już od kilku lat nie stosuje się Polsce.

Do góry