reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2022

ja kiedyś robiłam z takich starych wkładów wielopielo z frotte, tylko że pralka mi je zjadała 😬 wiem, że wystarczyło je wkładać do worka takiego siatkowego, ale nie miałam wtedy, potem córa podrosła i w ogóle wielopielo zarzuciłam, bo już mi nie starczało czasu. Teraz używamy jednorazowych wacików takich kwadratowych, np. Tami z Rossmanna (nawet nie dziecięce, tylko normalne) i maczamy je w wodzie.
Ja też mam te skurcze Braxtony często i gęsto, jak mi lekarz powiedział, że jak nie bolą to jest ok to przestałam się nimi przejmować. Macica ćwiczy i to jest normalne 🙂 Ale rozumiem, że Ty po porodach przedwczesnych to masz większy stres. Najgorzej jak mi się skurcze nałożą właśnie z bólem z krocza czy z jelit i do końca nie wiadomo co boli i czy to na pewno nie bolesne skurcze.
Znam te ręczniczki, szukam tańszej alternatywy, ale.chyba jednak jednorazowej, bo nie mam siły do zapierania kupy. Przy drugim dziecku miałam wielorazowe pieluchy i nieźle to wszystko szło, ale trzecie miało odparzenia po wielorazowkach, nie miało to już dla mnie większego sensu (a i ogólnie roboty w domu było moc).

reklama
Znam te ręczniczki, szukam tańszej alternatywy, ale.chyba jednak jednorazowej, bo nie mam siły do zapierania kupy. Przy drugim dziecku miałam wielorazowe pieluchy i nieźle to wszystko szło, ale trzecie miało odparzenia po wielorazowkach, nie miało to już dla mnie większego sensu (a i ogólnie roboty w domu było moc).
no to moje miały właśnie super pupki przy wielopielo a i przecieków nie było, tetra wszystko łapała a jednorazówki niekoniecznie. Ale argument ogromu roboty w domu niestety jest mi bliski, jako że też niedługo będę mogła się starać o Kartę Dużej Rodziny 😅
Moją młodą w nocy dręczyła gorączka, i się przytulała, więc nie dość że i tak mi duszno to jeszcze miałam termoforek dodatkowy. Efekt był taki, że od 2 nie mogłam spać, dopiero nad ranem przysnęłam. Byłam z nią rano u lekarza (bo już piąty dzień gorączki 😔) i potwierdził bostonkę a potem jeszcze pojechałam do pracy na 6 godzin. To był baaardzo męczący dzień 😏 jeszcze 2 dni pracy i koniec na najbliższe pewnie 2 lata, chyba że nie wytrzymam tyle i zacznę coś wcześniej, planuję kolejny raz zmienić branżę 😁

no to moje miały właśnie super pupki przy wielopielo a i przecieków nie było, tetra wszystko łapała a jednorazówki niekoniecznie. Ale argument ogromu roboty w domu niestety jest mi bliski, jako że też niedługo będę mogła się starać o Kartę Dużej Rodziny 😅
Moją młodą w nocy dręczyła gorączka, i się przytulała, więc nie dość że i tak mi duszno to jeszcze miałam termoforek dodatkowy. Efekt był taki, że od 2 nie mogłam spać, dopiero nad ranem przysnęłam. Byłam z nią rano u lekarza (bo już piąty dzień gorączki 😔) i potwierdził bostonkę a potem jeszcze pojechałam do pracy na 6 godzin. To był baaardzo męczący dzień 😏 jeszcze 2 dni pracy i koniec na najbliższe pewnie 2 lata, chyba że nie wytrzymam tyle i zacznę coś wcześniej, planuję kolejny raz zmienić branżę 😁
Długo ją trzyma :( a drugie dziecko już zdrowe? Mam nadzieję, że się nie zarazisz i nie rozpoczniesz w ten sposób przerwy w pracy zawodowej.

z przodu lepiej unikać w ogóle montowania fotelika, a nie zmieści się na środkowej kanapie? To najbezpieczniejsze miejsce. Ja tak woziłam dzieci, że starszy tyłem z boku a nosidełko na środku i ja jeszcze obok siadałam, tylko ja nosidełko montowałem na pasy.
Na upartego by się zmieścił, ale kupujemy na bazach obrotowych no i wtedy już nie ma opcji żeby obrócić fotelik. Ale też myslelismy, zeby na dłuższe trasy tak robić, a na codzień z tyłu każde na bocznym miejscu. Z przodu Pan od fotelików nam wybił z glowy- mówił, że dużo bardziej niebezpiecznie.

Ach no i wyniki morfologii mi się pogorszyły :( hemoglobiną już tylko 11.2 (a była ostatnio 11.7), hct też spadł 33.7. I mam cukier w moczu, niedużo bo tylko 50, ale nigdy wcześniej nie miałam. Czytam w necie że w ciąży można tyle mieć, ale chyba czas ograniczyć lody :(

Miala ktoras z Was obnizone eozynocyty w ciazy? Mi dzis wyszlo 0,7% (normy 1,0-6,0)
Z tego co czytam czesciej zdarza sie, ze wynik jest podwyzszony niz zanizony. Czekam na wizyte w czwartek, zobaczymy co powie gin.
Dodatkowo od poczatku ciazy zawsze mialam ph moczu 5,5 a dzis wyszlo 6,5. Niby nadal w normie ale jakos mnie zmartwilo. Zjadlam dzis troche suszonej zurawiny, brokuly i bede sie starala wlaczyc wiecej wit C do diety, moze znowu spadnie na 5,5

Długo ją trzyma :( a drugie dziecko już zdrowe? Mam nadzieję, że się nie zarazisz i nie rozpoczniesz w ten sposób przerwy w pracy zawodowej.
tak, syn miał tylko dzień gorączkę i kilka krostek, w ogóle go nie bolały, więc tyle dobrze. No dorośli rzadziej chorują, mam nadzieję, że na mnie nie trafi
@Kocka sorry za wprowadzenie w błąd z tym Eludrilem, tak jak @aspekt pisała, kiedyś i ten w ciąży zalecali, bo ten bez alkoholu to dosyć nowy produkt na rynku. Ja ostatnio przez pomyłkę zaczęłam pić Radlera 4,5%, dopiero koleżanka mnie uświadomiła, że wszystkie mają 0% a ten akurat nie...

tak, syn miał tylko dzień gorączkę i kilka krostek, w ogóle go nie bolały, więc tyle dobrze. No dorośli rzadziej chorują, mam nadzieję, że na mnie nie trafi
@Kocka sorry za wprowadzenie w błąd z tym Eludrilem, tak jak @aspekt pisała, kiedyś i ten w ciąży zalecali, bo ten bez alkoholu to dosyć nowy produkt na rynku. Ja ostatnio przez pomyłkę zaczęłam pić Radlera 4,5%, dopiero koleżanka mnie uświadomiła, że wszystkie mają 0% a ten akurat nie...
Nie przepraszaj :) na prawdę nie wierzę, żeby przeplukanie ust moglo jakoś zaszkodzić ;)
Przez to, że walczyliśmy z mężem o dzieci już kilka lat to ja już nie pamiętam jak smakuje alkohol, ale ostatnio zaczęło za mną chodzić wspomnienie drinka Hugo (pamiętam, ze było w składzie prosecco i syrop z kwiatu bzu) i to będzie pierwsze co wypije jak już kiedyś będę mogła 😂

reklama
Miala ktoras z Was obnizone eozynocyty w ciazy? Mi dzis wyszlo 0,7% (normy 1,0-6,0)
Z tego co czytam czesciej zdarza sie, ze wynik jest podwyzszony niz zanizony. Czekam na wizyte w czwartek, zobaczymy co powie gin.
Dodatkowo od poczatku ciazy zawsze mialam ph moczu 5,5 a dzis wyszlo 6,5. Niby nadal w normie ale jakos mnie zmartwilo. Zjadlam dzis troche suszonej zurawiny, brokuly i bede sie starala wlaczyc wiecej wit C do diety, moze znowu spadnie na 5,5
ja mam zazwyczaj eozynocyty na granicy normy (ostatnio 1,1), czasem poniżej, nikt nigdy nie zwrócił na to uwagi, raczej nie ma się czym przejmować 😉

Do góry