reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2022

Ja się nie szczepilam wogole , teraz jak mnie przyjmowały na oddział co nie zostałam to o dziwo nawet o teście nic nie wspomniała,że będą robić 🤔
Mi zrobili i nawet nie wiem, kiedy🙂 Widocznie był robiony z krwi, bo wymazu nie miałam. Napiszesz, czemu się nie szczepiłaś? Jak masz ochotę oczywiście.

reklama
Ja mam od ponad roku stwierdzona alergie na pomidory ale zadnych objawów nie miałam, a w ciąży po zjedzeniu pomidora pieką usta i język! Masakra! Mam nadzieję że przejdzie po porodzie... bo lubię bardzo...
Ketchup z cukinii i sosy do Spaghetti to super sprawa!

Btw. Będziecie się szczepić na grypę i/albo na covid IV dawką przed porodem ?
Akurat sezon u nas grypowo covidowy się zacznie...
No ja właśnie nie wiem. Na covid chyba nie, bo przechorowaniu i dwóch szczepieniach miałam wysoki poziom p/ciał. Chociaż kusi mnie przyjąć jeszcze dawkę żeby dzieci dostały p/ciała, no ale lekarz mówił, że przy takich p/ciałach mam się nie szczepić. A z grypa to już w ogóle nie wiem co zrobić. Nigdy na grypę się nie szczepilam, w ciąży chyba zalecają więc spytam lekarza. Zależy mi na tym krztuscu i już zaraz powinnam to zrobić.

Ja się w ciazy na 100 % się nie szczepie. Na grypę nigdy się nie szczepiłam, na covida miałam dwie dawki, narazie nie planuje przyjmnowac następnej. Jak w lipcu byłam na patologi to pytali się czy się szczepilam powiedziałam że tak ale dawno temu to powiedzieli ze nie ważne kiedy ważne że kiedyś byłam 😉

Jakie macie plany co do kombinezonu na październik, listopad ? Kupujecie coś cienkiego czy zaraz zimowego a może jakaś polarowa bluza wystarczy?
Kombinezony mam takie miski polarowe i takie zimowe ciepłe też mam. Zobaczę jak będzie wyglądał ten nasz październik. Czasem potrafi być na prawdę ciepło a czasem i śnieg może być. Loteria :)

No ja właśnie nie wiem. Na covid chyba nie, bo przechorowaniu i dwóch szczepieniach miałam wysoki poziom p/ciał. Chociaż kusi mnie przyjąć jeszcze dawkę żeby dzieci dostały p/ciała, no ale lekarz mówił, że przy takich p/ciałach mam się nie szczepić. A z grypa to już w ogóle nie wiem co zrobić. Nigdy na grypę się nie szczepilam, w ciąży chyba zalecają więc spytam lekarza. Zależy mi na tym krztuscu i już zaraz powinnam to zrobić.
do 36tc max powinno się krztusiec załatwić z tego co wiem. ja na grypę do zeszłego roku nie szczepiłam się bo jakoś mody takiej w rodzinie nie było, ale po wizycie u kardiologa dostalam zalecenie szczepienia i rok temu się szczepiłam i teraz nie wiem czy szczepić się przed porodem czy już po...
A to fajnie ze przeciwciała zbadalas, ciekawe czy też działają na nowy wariant🤔 No ale póki co nie mamy dostępnej nawet więc nie ma o czym gadać.

Mi zrobili i nawet nie wiem, kiedy🙂 Widocznie był robiony z krwi, bo wymazu nie miałam. Napiszesz, czemu się nie szczepiłaś? Jak masz ochotę oczywiście.
Z uwagi na to że raczej go przeszliśmy w lutym jak się rozpędzał dwa lata temu objawy grypowe a ogólnie akurat za tą szczepionke ręki bym nie dała sobie uciąć za szybko powstała, covida warianty coraz to inne, nawet do operacji nie musiałam się szczepić.Z mojego otoczenia jedynie się poszczepily osoby które musiały jechać albo do pracy za granicę albo chciały jechać na wczasy. Szczepionkę która przyjęłam na wzw typ b 20lat temu nadal mam przeciwciała a na covida to nie wiem ile tych dawek będzie...

Już wszystko ok? Ja bym smarowała czymś dziecięcym na odparzenia a jeśli to faktycznie alergia to maścią z hydrokortyzonem.
Tak, dziekuje❤️
Wzielam sie za szukanie wapna tak jak @JM* poradzila, przeszukalam cala apteczke ale niestety nie znalazlam. Zanim ogarnelam, ze nic nie mam to juz plamy byly troche mniej widoczne. Zakrylam to makijazem bo musialam juz wychodzic a wieczorem jak go zmylam to zeszly juz calkowicie. Nie mam pojecia czemu tak sie stalo, podejrzewam, ze predzej to jakies podraznienie niz reakcja alergiczna ale na poczatku bylam przerazona.
W ciazy bardzo pogorszyla mi sie cera i niestety nie minelo mi to ani w 2 ani w 3 trymestrze a kosmetykow na to nie moge uzywac praktycznie zadnych wiec ratowalam sie co jakis czas chociaz ta zielona glinka ale chyba juz wiecej sie nie odwaze😔

Btw. Będziecie się szczepić na grypę i/albo na covid IV dawką przed porodem ?
Akurat sezon u nas grypowo covidowy się zacznie...
Przed zajsciem w ciaze bylam zaszczepiona 2 dawkami, na 3 nie poszlam od razu po wystawieniu skierowania, chwile pozniej zaszlam w ciaze a w ciazy nie ukrywam, ze troche sie balam, wiec aktualnie jestem po 2 dawkach, podejrzewam, ze przeciwcial moge miec juz niewiele i caly czas sie zastanawiam nad ta 3 dawka przed porodem, czy sie szczepic czy wstrzymac i zaszczepic sie juz po urodzeniu

Przed zajsciem w ciaze bylam zaszczepiona 2 dawkami, na 3 nie poszlam od razu po wystawieniu skierowania, chwile pozniej zaszlam w ciaze a w ciazy nie ukrywam, ze troche sie balam, wiec aktualnie jestem po 2 dawkach, podejrzewam, ze przeciwcial moge miec juz niewiele i caly czas sie zastanawiam nad ta 3 dawka przed porodem, czy sie szczepic czy wstrzymac i zaszczepic sie juz po urodzeniu
a pytałas gina ?

a pytałas gina ?
Na poczatku ciazy jak pytalam to powiedziala, ze jesli chce to, zebym sie wstrzymala do 2trymestru. Potem przyszlo lato, malo zachorowan, ja nigdzie nie wyjezdzalam i mimo zniesionych maseczek dosc dlugo zakladalam je w zamknietych publicznych pomieszczeniach wiec tez nie mialam potrzeby, zeby sie szczepic. Musze zapytac na najblizszej wizycie

reklama
do 36tc max powinno się krztusiec załatwić z tego co wiem. ja na grypę do zeszłego roku nie szczepiłam się bo jakoś mody takiej w rodzinie nie było, ale po wizycie u kardiologa dostalam zalecenie szczepienia i rok temu się szczepiłam i teraz nie wiem czy szczepić się przed porodem czy już po...
A to fajnie ze przeciwciała zbadalas, ciekawe czy też działają na nowy wariant🤔 No ale póki co nie mamy dostępnej nawet więc nie ma o czym gadać.
No ja muszę z tym krztuscem się szybciej wyrobić, bo pewnie będę kończyć ciążę trochę szybciej niż Wy :)

Do góry