reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2021

Na początku w 5 tygodniu miałam 19, a teraz mam po ostatnim badaniu 25 :)
U mnie w laboratorium powiedzieli mi, ze noramy w 1trym. to 12-44 🤷🏻‍♀️
U mnie cały czas między 16-17 i nic więcej . No dobrze,ze nie spada. Spytam się na wizycie czy tak zostawia czy dalej coś będzie robił . Tak duphaston jest nie wykrywalny ale przeczytałam tez ze ta Luteina dopochwowa tez nie jest tylko wykrywana we krwi co faktycznie jest tego w macicy . I tak mnie ciekawi . Bo niby wg usg mówił ze nie wyglada by było za mało progesteronu i tak mnie to zaciekawiło .

reklama
U mnie cały czas między 16-17 i nic więcej . No dobrze,ze nie spada. Spytam się na wizycie czy tak zostawia czy dalej coś będzie robił . Tak duphaston jest nie wykrywalny ale przeczytałam tez ze ta Luteina dopochwowa tez nie jest tylko wykrywana we krwi co faktycznie jest tego w macicy . I tak mnie ciekawi . Bo niby wg usg mówił ze nie wyglada by było za mało progesteronu i tak mnie to zaciekawiło .
Wiesz co, moze podjęzykowa we krwi, a dopochowowa faktycznie niewykrywalna, ważne że są efekty :)
Hormony to dziadowska sprawa.. ja w niedzielę miałam stres lvl 103829191.. do teraz co godzine ugniatam se cycki czy bolą, na szczęście bolą, pogorszenie stanu cery nadal postępuję, brak bólów (orpócz takiego dziwnego rozciąganio-gilgotania tak to nazwyam😂) więc stres dużo mniejszy. Trzymam kciuki za ten Twój progesteron!

Wiesz co, moze podjęzykowa we krwi, a dopochowowa faktycznie niewykrywalna, ważne że są efekty :)
Hormony to dziadowska sprawa.. ja w niedzielę miałam stres lvl 103829191.. do teraz co godzine ugniatam se cycki czy bolą, na szczęście bolą, pogorszenie stanu cery nadal postępuję, brak bólów (orpócz takiego dziwnego rozciąganio-gilgotania tak to nazwyam😂) więc stres dużo mniejszy. Trzymam kciuki za ten Twój progesteron!
Cyce to codziennie bolą mooocno 😂 jeden dzień kiedyś miałam spokój do wieczora , czasami mi niedobrze. Brzuch gdzieś może pobolewa przy samym pęcherzu ale nie jest to jakiś silny ból . Zazwyczaj odczuwam to jako taka banieczke która mi jeździ po pęcherzu 😂 dla mnie to taki dyskomfort 😂 czasami jakieś kłucia ale to pamietam z pierwszej ciąży 😂

@matylkafm od kiedy zamierzasz iść na l4 ?
Ja specjalnie brałam wychowawcze partiami bo nie wiem czy u mnie gładko poszloby z pzrerwaniem :p
Wysłałam im dzisiaj wniosek jak się zgodzą na przerwanie wychowawczego w trybie natychmiastowym to idę na L4 jak tylko uda mi się zapisać do lekarza. A jak nie to po 30 dniach od złożenia wniosku muszą Cię przywrócic do pracy i no można isc tego samego dnia na L4
Dziewczyny, to jak to jest z tym wychowawczym. Najpierw L4 do porodu 80% pensji, potem urlop macierzyński, chyba 60% jak trwa rok (czy 80% ??), potem mozna iśc na urlop wychowawczy i on jest bezpłatny. I jak np. na wychowawczym zajdzie się w ciąże i dostarczy do pracodawcy L4 to znowu wskakujemy na na L4 na 80% tej pierwotnej pensji czy ZUS bierze pod uwage te miesiące z wychowawczego kiedy nie miałyśmy dochodu i wylicza nowe 80% ?
Tak jak dziewczyny pisały L4 w ciąży jest płatne 100% nawet jak byłam wcześniej na wychowawczym. Potem normalnie płatny macierzyński a potem można dalej wykorzystać wychowawczy na pierwsze dziecko a potem na drugie.

Matko! Ależ wy jesteście produktywne! :) Ja dopiero teraz (po pracy) wszystko nadrobiłam od wczoraj! Nawet nie wiem już na co odpisywać! Strasznie czekam na wieści tych co miały dzisiaj badania!!!!

A ja... w przerwie jak debil jakiś bezmózgi poleciałam do mojej ukochanej cukierni, bo myślałam, że umre jak nie zjem bezy z malinami i kajmakiem. Kupiłam, zeżarłam i nagle... zonk, przeciez tam są jajka prawie ze surowe i pieczone niskiej temp. No trudno :D Teraz chyba zarazenia od jajek się rzadko jednak zdarzają :D Ups.

Wysłałam im dzisiaj wniosek jak się zgodzą na przerwanie wychowawczego w trybie natychmiastowym to idę na L4 jak tylko uda mi się zapisać do lekarza. A jak nie to po 30 dniach od złożenia wniosku muszą Cię przywrócic do pracy i no można isc tego samego dnia na L4Tak jak dziewczyny pisały L4 w ciąży jest płatne 100% nawet jak byłam wcześniej na wychowawczym. Potem normalnie płatny macierzyński a potem można dalej wykorzystać wychowawczy na pierwsze dziecko a potem na drugie.
Tylko wydaje mi się że po wychowawczym firma nie ma obowiązku Cię przyjść do pracy... Oczywiście jak jest miła i od razu idziesz na L4 to nie ma problemu. Chyba że to że jesteś teraz w ciąży zmienia sytuację. Jak ja rozważałam wychowawczy to mi powiedziano że nie nam gwarancji zatrudnienia . Stad wróciłam po rocznym macierzyńskim .

Cyce to codziennie bolą mooocno 😂 jeden dzień kiedyś miałam spokój do wieczora , czasami mi niedobrze. Brzuch gdzieś może pobolewa przy samym pęcherzu ale nie jest to jakiś silny ból . Zazwyczaj odczuwam to jako taka banieczke która mi jeździ po pęcherzu 😂 dla mnie to taki dyskomfort 😂 czasami jakieś kłucia ale to pamietam z pierwszej ciąży 😂
Ja mam tak, że rankiem bolą umiarkowanie, potem do wieczora straszliwie, a wieczorem to jeden mniej, drugi bardziej, różnie😂
Ja mam mały pęcherz, taki urok, już nie umiem sie doczekać co to będzie później.. teraz chodze do 15/20min, bo dużo pije, ciągle jestem jakas spragniona, jakby na kacu😂 a w późniejszych etapach to chhba co 5min bede chodzic.

Wysłałam im dzisiaj wniosek jak się zgodzą na przerwanie wychowawczego w trybie natychmiastowym to idę na L4 jak tylko uda mi się zapisać do lekarza. A jak nie to po 30 dniach od złożenia wniosku muszą Cię przywrócic do pracy i no można isc tego samego dnia na L4Tak jak dziewczyny pisały L4 w ciąży jest płatne 100% nawet jak byłam wcześniej na wychowawczym. Potem normalnie płatny macierzyński a potem można dalej wykorzystać wychowawczy na pierwsze dziecko a potem na drugie.
Wiem wiem ale ile by było gadania u mnie q firmie to szkoda... ja też chyba idę od razu po wychowawczym. I tak całe wychowawcze pracuje na zlecenie :)

Ja mam tak, że rankiem bolą umiarkowanie, potem do wieczora straszliwie, a wieczorem to jeden mniej, drugi bardziej, różnie😂
Ja mam mały pęcherz, taki urok, już nie umiem sie doczekać co to będzie później.. teraz chodze do 15/20min, bo dużo pije, ciągle jestem jakas spragniona, jakby na kacu😂 a w późniejszych etapach to chhba co 5min bede chodzic.
Ja też mam ciążowego kaca ciagle.. chodze rzadziej wprawdzie, bo moj nauczycielski pecherz jest pewnie poki co nadal najwiekszym i najbardziej wytrzymałym organem :D cycki to mnie bola jakbym miala zakwasy na klasie, po bokach tylko, ale widze ze sie zmieniaja i troche mnie to przeraza :D

reklama
ja zawsze dużo piłam, serio 3 l wody dla mnie to nic, ale teraz to woda powoduje u mnie odruch wymiotny, wymuszam w siebie z cytryna ledwo z 1,5 l 🤯

Do góry