reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2021

Dziewczyny kiedy jest coś widać na usg ? U mnie niby jest 6+1 planowałam umówić się na wizytę na początku marca ? Czy to na standardy polskie nie jest za późno?
Nie :) najbezpieczniej koło 7-8 tygodnia iść dopiero. Wcześniej ewentualnie pęcherzyk widać, ciałko żółte... lepiej poczekać i od razu usłyszeć serduszko :) przynajmniej moim zdaniem.
Lekarze często alergicznie reagują na mamusie które przychodzą w 4-5 tygodniu bo wtedy na prawdę nic nie widać. Serduszko jest kluczowe bo pęcherzyk może być pusty i to niestety często się zdarza. Serduszko zaczyna bić w 6 TC ale jeśli owu była później to na wizycie w 6tc wg ostatniej miesiączki lekarz nic nie zobaczy..

Przyjaciółka ostatnio poszła w 5 TC to jej gin nawet nie zbadał tylko zlecił badania krwi i powrót za 2 tyg..

reklama
Ja jak dzwoniłam do lekarza to mówiłam kiedy miałam ostatni okres, który to tydzień wychodzi żeby nie musiał sam liczyć i mimo to mój lekarz sam zaproponował mi przyjście w najbliższy wtorek kiedy to będzie jeszcze 5+4 I serduszka raczej nie będzie. Może poprostu chce sprawdzić czy ciąża jest w odpowiednim miejscu.
Lekarze często alergicznie reagują na mamusie które przychodzą w 4-5 tygodniu bo wtedy na prawdę nic nie widać. Serduszko jest kluczowe bo pęcherzyk może być pusty i to niestety często się zdarza. Serduszko zaczyna bić w 6 TC ale jeśli owu była później to na wizycie w 6tc wg ostatniej miesiączki lekarz nic nie zobaczy..

Przyjaciółka ostatnio poszła w 5 TC to jej gin nawet nie zbadał tylko zlecił badania krwi i powrót za 2 tyg..

Ja jak dzwoniłam do lekarza to mówiłam kiedy miałam ostatni okres, który to tydzień wychodzi żeby nie musiał sam liczyć i mimo to mój lekarz sam zaproponował mi przyjście w najbliższy wtorek kiedy to będzie jeszcze 5+4 I serduszka raczej nie będzie. Może poprostu chce sprawdzić czy ciąża jest w odpowiednim miejscu.
Mi też na wizycie powiedziała że dobrze jest sprawdzić nawet w tych wczesnych tygodniach sam pęcherzyk czy ciąża jest umiejscowiona w macicy

Powiem wam że być pierwszy raz w ciąży, patrzeć jak zmienia się ciało, jak rośnie maluszek w brzuszku, kompletowanie wyprawki to jest coś niesamowitego, magicznego [emoji7][emoji173][emoji175] nawet wam zazdroszczę tego. Ja mam cudownego synka który w maju skończy 3 latka ale ciąż na pewno będzie inna niż pierwsza chociażby też pod tym względem że w pierwszej ciąży można było odpoczywać i leniuchowac ile się da, a teraz jest malutki vzlowieczek którym wymaga uwagi i ma ogromną chęć ciągle się bawić [emoji16] wyprawkę też można powiedzieć że mam, bo łóżeczko, wózek, fotelik, bujaczek i ubranka mam po synku. No chyba że będzie dziewczynka to będę miała frajdę z kompletowania dziewczecych ubranek.
Moja również pierwsza :)

Ja zazdroszcze „normalnych” ciąż bo u mnie to będzie zawsze stres od początku do końca. Niestety straty odbierają tą radość później a szkoda.
Mam nadzieje ze to przejściowe jeszcze i ze trochę stanie się to bardziej realne po usg i zobaczeniu serduszka bo na razie to jest jakieś nierealne dla mnie nadal [emoji3064][emoji3526]

reklama
Jest nas tu wiele po stratach. Rozumiem bo mi też ciężko się cieszyć tak pełną piersią. Ale... bardzo pracuję nad tym żeby myśleć optymistycznie i cieszyć się tym ile wlezie. Co ma być to będzie. Jak będzie powód do smutku to będę się smucić . Póki co powód jest do radości [emoji3060][emoji3060][emoji3060]
Ja zazdroszcze „normalnych” ciąż bo u mnie to będzie zawsze stres od początku do końca. Niestety straty odbierają tą radość później a szkoda.
Mam nadzieje ze to przejściowe jeszcze i ze trochę stanie się to bardziej realne po usg i zobaczeniu serduszka bo na razie to jest jakieś nierealne dla mnie nadal [emoji3064][emoji3526]

Do góry