reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2020

@Liliana87 A ja dziś tez robiłam i wszystko ok. Lekko Mnie spanie brało i głowa rozbolała ale się udało I czekam na wynik - jutro będą dzwonić. Pielęgniarka się dziwiła bo wypiłam duszkiem bo byłam mega głodna. Potem tylko dyskoteka w brzuchu 🤣🤣 ja to mogłabym to za każda wypić bo mi zawsze smakuje glukoza - obojętnie jaka - w Polsce piłam glukotest pomarańczowy a tu zwykła i nie widziałam różnicy
No to Cię podziwiam ja też wypiłam szybko ale poprostu mnie tak szarpało przy tym hehe ale.dalam radę wytrzymalam😊😊😊

reklama
Dziewczynki jakie kosmetyki planujecie kupić dla maluszka?
Teraz jest tendencja minimalizu,żeby jednak nie smarować dzieci niczym na wyrost.
Jeśli się odparzy to najlepszy jest bepanten, ale już na odparzenie a nie profilaktycznie.
Pozatym jakiś plyn/żel do kąpieli.(Ja osobiście wybiorę Mixa)
Żadnych oliwek,zasypek,balsamow nie kupuje.Jesli zajdzie taka potrzeba To dokupie (np.problemy z sucha skórą czy ciemieniuchą)
Do mycia oczek,uszu sol fizjologiczna ,do pępka na początku octenisept.
Ewentualnie jakiś krem do buzi na słoneczne dni z filtrem.

Ja mam potwierdzoną cukrzycę więc nie muszę robić krzywej bo to by nie miało sensu. Ty myśle że też nie musisz. Ja mam straszne parcie na wszystko czego nie wolno... dzisiaj troszkę sobie pozwoliłam, ale nie mierzyłem po tym cukru. Mi diabetolog powiedziała że nie można być na restrykcyjnej diecie. Masz zjeść porcje która ci się należy bo musisz dostarczać dziecku wszystkiego co mu trzeba np. Nie możesz nie jeść w ogóle ziemniaków, ryżu, kaszy, czy makaronu bo wtedy nie dostarczasz węglowodanów złożonych, które są potrzebne. Trzeba dbać żeby nie było ketonów w moczu. Jak taka porcja podwyższa ci za dużo cukier to insulina i liczenie wymienników węglowodanowych😒
Tak ,bo chodzi glownie o indeks glilemiczny tych produktow i tak np.kiwi mocno podnosi cukier czego bym się w życiu niespodziewala 🙀
Ja w środę mam konsultacje u diabetologia bo mam podwyzszony cukier po godzinie, reszta w normie.
Więc czeka mnie dieta ale taka delikatna:-)
Znalazłam piekarnie w której jest chleb dla cukrzykow👌👌

No u nas do kapieli Oillan do wanienki, Oillan do smarowania po kąpieli, Bepanthen do pupy ewentualnie Linomag, sudocream jak się pupa odparzy ale to raczej tylko takie tyci opakowanie bo to raczej niezbyt często. I to chyba wszystkie kosmetyki 😊 jeszcze krem od słońca ale to w październiku na pewno nie będzie potrzebne aż do późnej wiosny. Obowiązkowo Octasisept na wyposażeniu domu.

Teraz jest tendencja minimalizu,żeby jednak nie smarować dzieci niczym na wyrost.
Jeśli się odparzy to najlepszy jest bepanten, ale już na odparzenie a nie profilaktycznie.
Pozatym jakiś plyn/żel do kąpieli.(Ja osobiście wybiorę Mixa)
Żadnych oliwek,zasypek,balsamow nie kupuje.Jesli zajdzie taka potrzeba To dokupie (np.problemy z sucha skórą czy ciemieniuchą)
Do mycia oczek,uszu sol fizjologiczna ,do pępka na początku octenisept.
Ewentualnie jakiś krem do buzi na słoneczne dni z filtrem.
Pytam bo się zastanawiam właśnie co kupić teraz tyle jest tego 🤔🤔

Kurcze ale w piatek bylam na wizycie u gin. 21 tc 20+6 malutka wazyla 375g I lekarka pow.ze bardzo dobrze w sam raz a na moj spadek wagi pow.ze mam nadwage wiec nieszkodzi ale teraz pomalutku do przodu. Dobrze sie czuje tak jak jem I nie chodze glodna. Pewnie to tez ze wzgledu na moja wczesniejsza diete - skurczyl mi sie zoladek I przyzwyczailam sie. Staram sie dostarczac to co mi I dzidzi sluzy. Chociaz ostatnio zauwazam ze wieksza mam ochote na zakazane rzeczy 🤫
Nie wiem co o tym myslec...wiem ze hormony jeszcze bardziej podwyzszaja cukier ale jeszcze tyle tygodni przede mna. Ta insulina wieczorna tez mi nie bardzo pomaga tzn. Na ok.4 dni a pozniej znow za wysoki.
A ty jakie masz wyniki i w jakim przedzial masz sie miescic? SPACJA ty tez moglabys mi napisac? Ja mam miec ponizej 95 na czczo I ponizej 120 2h po posilku (mieszkam w belgii)
Spacja do Ciebie jeszcze mialabym probe czy moglabys mi takie z 2, 3 posilki podac jakie masz rozpisane? 🙏 bylabym wdzieczna

Normy są standardowe - na czczo nie może przekraczać 92 (i nie może też być równe) a po posiłku zdania są podzielone kiedyś było że nie może przekroczyć 120 a teraz podobno 140 godzinę po posiłku. Generalnie ja się trzymam i po posiłkach teraz nie jest już najgorzej, rano natomiast bywało różnie - teraz, żeby się nie denerwować przestałam mierzyć - bo krzywa wyszła mi już w normie po tej diecie (nie rewelacyjna po mam za mały spadek w glukozie i sporą różnice między na czczo a po godzinie).

Z tego co wiem przez pierwszy miesiąc lepiej nie dodawać płynów do kąpieli a jeśli nawilżać skórę to naturalnymi olejami ;) Będę kupować olej ze słodkich migdałów. :)
No właśnie rekomendacje lekarzy i położnych są takie żeby kąpać dziecko wyłącznie w zwykłym płynie do kąpieli i nie używać nic innego ani do mycia ani do smarowania :) Kąpiel w zwykłym płynie o dobrym składzie wystarczająco myje dziecko i nie trzeba używać żadnych innych preparatów.

reklama
Dziewczynki jakie kosmetyki planujecie kupić dla maluszka?
Rekomenduje się rozpoczęcie pielęgnacji wyłącznie od płynu do kąpieli (zwykły, a nie emolient, o ile nie ma problemów ze skórą), ewentualnie krem do pupy, ale zwykły a nie na odparzenia (na odparzenia dopiero jak się pojawią). I nic więcej :) Pytałam się Jeanette Kalyta i innej położnej z Medicover i potwierdziły takie zalecenia. W szpitalu też lepiej nie mówić, że zamierza się używać jakichś kosmetyków ani ich nie przywozić, bo slyszałam, że można nieźle dostać po głowie od położnych ;)

Do góry