reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2020

Bierz metylowaną b12. Spadnie oznaczenie, bo tak to tylko.krąży we krwi i nie jest wykorzystana.
Tyle że ja biorę metylowaną...tylko jeśli się nie wchłania to psu na budę ją biorę :(. W tym najprostszym suplemencie mam ją w postaci metylokalbaminy . W innym bogatszym są trzy formy 50% jako metylokobalamina, 39% jako hydroksykobalamina i 11% jako adenozylokobalamina...może po prostu metylokalbamina mi nie podchodzi, ale np któraś z tych pozostałych form. Nie wiem ...

reklama
Tyle że ja biorę metylowaną...tylko jeśli się nie wchłania to psu na budę ją biorę :(. W tym najprostszym suplemencie mam ją w postaci metylokalbaminy . W innym bogatszym są trzy formy 50% jako metylokobalamina, 39% jako hydroksykobalamina i 11% jako adenozylokobalamina...może po prostu metylokalbamina mi nie podchodzi, ale np któraś z tych pozostałych form. Nie wiem ...
A jaką łączną ilość b12 przyjmujesz?

A jaką łączną ilość b12 przyjmujesz?
Mam kilka preparatów dla kobiet , ale że to pierwszy trymestr to biorę głównie ten najprostszy -Prenatal Uno ...jest tam 1ug metylokobalaminy ,biorę jedną tabletkę (kilka razy wzięłam te inne , a przed ciążą brałam zestaw witamin Solgar dla kobiet ).
Zbadam może jeszcze kwas foliowy. Nawet nie wiem jaki lekarz by mi to ogarnął bo wątpię , że jakiś coś doradzi. Może być tak , że brałam wcześniej i jest zwyczajnie nadmiar (jeszcze przed ciążą brałam Neurovit ,tam jest sporo cyjanokobalaminy, ale potem zrobilam przerwę i już tego nie brałam...ale czy do tej pory miałabym tak wysoki poziom przez te cyjanokobalamine? ), a może być tak, że wcale się ona nie dostaje do komórek. Będę brać chyba dalej tę metylokobalamine w tym najprostszym suplemencie bo nie chce przecholować w 1 trymestrze z witaminami .

Idziecie jutro do pracy normalnie? Mi szef napisal ze mam nie przychodzić do odwołania (jestem jego sekretarka) on tez nie bedzie pracował (wiek wyższego ryzyka) . Pozostali pracownicy zdalnie.

Ja do pracy nie, ale muszę podjechać do lekarza, bo po ponad trzech tygodniach spokoju pojawiło mi się plamienie, więc muszę to skontrolować.. A miałam nadzieję, że nie będę musiała w ogóle teraz wychodzić.. ehh..

Ja nie ide,jestem w grupie dużego ryzyka narazenia zawodowego i narazie siedzę w domu:-)

Powiedzcie mi czy jak się kochacie to facet kończy w was?Bo ja się obawiam ale wsumie nie wiem czego:-)

Ja w tej ciąży też czuję się świetnie 😁 jedyny obiaw to śpię tyle co moi chłopcy 😂 kładziemy się przed 20 spać i wstajemy ok 6 (wcześniej kładłam się koło północy), a i mam pełno pryszczy 😬
W poprzednich ciążach wymiotowałam do ok 20 tc i głowa mnie często bolała, ale cerę miałam super
To chyba teraz cora co, skoro zabiera Ci urode:D

Próbowałam kilka preparatów bo co chwilę jest inna wersja , który jest dobry. W jednym jest 38ug, w drugim 1ug, w trzecim 8ug. Zostanę więc chyba przy tym, który jest najprostszy i ma najmniej B12.
B12 z przewodu pokarmowego wchłania się w 1% z suplementów, więc te dawki są niskie. Ja brałam taką co ma 1000 ug i miałam super poziom we krwi.

reklama
B12 z przewodu pokarmowego wchłania się w 1% z suplementów, więc te dawki są niskie. Ja brałam taką co ma 1000 ug i miałam super poziom we krwi.
Tyle, że ja mam przesuper poziom bo za dużo ... więc to jest problem 😔.Może być tak, że mam ją we krwi , ale nie w komórkach bo tam się nie wchłania. No nic , chyba będę brać dalej i zrobię wynik za jakiś czas z moczu .

Do góry