reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

A interesowałyście się kiedyś różnicami w dziecku jeśli chodzi o CC i SN? Czy to prawda, że po SN większość dzieci jest spokojniejszych, a po CC często dzieci są niespokojne i płaczliwe przez pierwsze miesiące? Bo wśród moich znajomych to się sprawdziło, słyszałam teź taką „plotkę”, że SN zdrowszy dla dziecka, zastanawiam się ile w tym prawdy.
Szczerze nie interesowałam się tym tematem, bo rozważam cc tylko w ostateczności, a wtedy to już nie będzie wyboru i czasu na gdybanie :)

reklama
Z mojego punktu widzenia syn byl bardzo kochany w nocy raz sie budzil na jedzenie nie byl jakoś placzliwy fakt kolka sie pojawila ale to raczej efekt uboczny karmienia butelka i lapczywego wciagania powietrza z kolei moja ciotka ( 5 lat starsza taki paradoks) miala cc i jej córka byla bardzo nie spokojna placzliwa i w ogole taka mega rozdrżniona.. oczywiscie nie moge stwierdzić czy jest to roznica między naturalny a cesarka pisze tylko na podstawie swoich odczuć.. pamiętając, ze każdy poród kazde dziecko jest inne..

Ogólnie dzieci urodzone SN teoretycznie na starcie mają lepszą florę bakteryjną (z dróg rodnych) i są bardziej przygotowane na to, że wychodzą na świat. Moja córka jest raczej z tych spokojnych, ale to równie dobrze może być kwestia charakteru :) nie upieram się, że SN to jedyny dobry poród, mam jednak obiekcje do CC na życzenie. Moja mama urodziła mnie CC i to na zimno bez akcji porodowej. Do dziś mam nadwrażliwość skórna - nie mogę nosić niektórych ubrań ale w sumie nigdy nie łączyłam tego z CC [emoji14]
A interesowałyście się kiedyś różnicami w dziecku jeśli chodzi o CC i SN? Czy to prawda, że po SN większość dzieci jest spokojniejszych, a po CC często dzieci są niespokojne i płaczliwe przez pierwsze miesiące? Bo wśród moich znajomych to się sprawdziło, słyszałam teź taką „plotkę”, że SN zdrowszy dla dziecka, zastanawiam się ile w tym prawdy.

Ogólnie dzieci urodzone SN teoretycznie na starcie mają lepszą florę bakteryjną (z dróg rodnych) i są bardziej przygotowane na to, że wychodzą na świat. Moja córka jest raczej z tych spokojnych, ale to równie dobrze może być kwestia charakteru :) nie upieram się, że SN to jedyny dobry poród, mam jednak obiekcje do CC na życzenie. Moja mama urodziła mnie CC i to na zimno bez akcji porodowej. Do dziś mam nadwrażliwość skórna - nie mogę nosić niektórych ubrań ale w sumie nigdy nie łączyłam tego z CC [emoji14]
Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź 😘 Synek znajomej po CC (z akcją porodową) miał przez wiele miesięcy problemy właśnie skórne. Ciekawe, że to jest problem, który się powtarza w historiach. Nie było na to leku. Aż w końcu po pół roku samo przeszło, ale dzieciak się namęczył...

@bleucoco póki pamietam chyba dobrze gdzie będziesz rodziła ??
Dawno się nie odzywałam [emoji57] pamietam ze w pierwszej ciąży non stop siedziałam na forum aktywna, teraz mając dziecko nie mam ani czasu ani sił co nadrobię to idę spać [emoji85][emoji23]

Co do porodu ja miałam SN z czego jestem mega dumna bez znieczulenia rodziłam na inflanckiej trafiłam na położna która była do rany przyłóż [emoji173]️ może i tym razem na nią trafie. I wspominam poród wspaniałe pamietam tyle ze non stop mówiłam do niemeza wtedy ze nie dam rady i tak w kółko ale jakoś się naprawdę zapomina momentalnie ten ból, nawet szycia nie czułam, ta druga faza trwała około 30 minut a po samym porodzie jak już położna zostawiła nasza trójkę sama to pamietam ze odrazu zaczęłam sprzątać po sobie i zaraz poszłam się myć i ogarnąć i byłam już cały czas na chodzie.

Dziewczyny powiedzcie mi czy mogę trochę poskakać na trampolinie z córka ? Czy to działa jakoś zle na wczesna ciąże? Wiem ze głupie ale młoda ciagle mnie prosi żebym z nią się wygłupiala a wczoraj rozłożyłam jej batut [emoji848]

@bleucoco póki pamietam chyba dobrze gdzie będziesz rodziła ??
Dawno się nie odzywałam [emoji57] pamietam ze w pierwszej ciąży non stop siedziałam na forum aktywna, teraz mając dziecko nie mam ani czasu ani sił co nadrobię to idę spać [emoji85][emoji23]

Co do porodu ja miałam SN z czego jestem mega dumna bez znieczulenia rodziłam na inflanckiej trafiłam na położna która była do rany przyłóż [emoji173]️ może i tym razem na nią trafie. I wspominam poród wspaniałe pamietam tyle ze non stop mówiłam do niemeza wtedy ze nie dam rady i tak w kółko ale jakoś się naprawdę zapomina momentalnie ten ból, nawet szycia nie czułam, ta druga faza trwała około 30 minut a po samym porodzie jak już położna zostawiła nasza trójkę sama to pamietam ze odrazu zaczęłam sprzątać po sobie i zaraz poszłam się myć i ogarnąć i byłam już cały czas na chodzie.

Dziewczyny powiedzcie mi czy mogę trochę poskakać na trampolinie z córka ? Czy to działa jakoś zle na wczesna ciąże? Wiem ze głupie ale młoda ciagle mnie prosi żebym z nią się wygłupiala a wczoraj rozłożyłam jej batut [emoji848]
Zaczne od najważniejszego - w ciąży słyszałam, że skakać nie można!! :D

Co do porodu Twojego - super sprawa, że tak trafiłaś, a Inflancka ma bardzo dobre opinie :)

Ja będę rodziła na Żelaznej :) Też jest w czołówce z Inflancką i Żwirki w Warszawie (albo nawet województwie). Mój lekarz tam pracuje więc bez problemu będzie miejsce. Byłam tam ostatnio odebrać skierowanie i byłam po wrażeniem jak jest nowocześnie, no normalnie jak z serialu medycznego 😂

reklama
Do góry