Znalazłam coś takiego na temat jodu. Aż jestem ciekawa co mój mi powie.
Polskie wytyczne, podobnie jak najnowsze wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Tyreologicznego – (American Thyroid Association - ATA) rekomendują dodatkową suplementację jodu w ciąży. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) również w okresie ciąży i karmienia piersią zaleca kobietom – spożywanie jodu w ilości około 250 ug/dobę. Przy okazji warto zwrócić uwagę na fakt, iż dzienna podaż jodu w spożywanych na co dzień pokarmach jest w dużej mierze zależna od różnych czynników, a więc może być zmienna, w zależności od danej populacji zamieszkującym na badanym terenie oraz innych, dodatkowych czynników, które nie zawsze są łatwe do oceny. Oczywiście, na terenach nadmorskich zaopatrzenie w jod jest zwykle znacznie wyższe, niż w górach. Między innymi, właśnie dlatego, aby wyrównać potencjalne różnice w zaopatrzeniu w jod w zależności od obszaru Polski i zapobiec niedoborom tego pierwiastka, na przełomie 1996/1997 roku reaktywowano zalecenie obligatoryjnego jodowania soli spożywczej. Według rozporządzenia Ministra Zdrowia do spożycia przez ludzi powinna być dopuszczona jedynie sól, dodatkowo wzbogacana w jod. Zalecenia te powtórzono w rozporządzeniu z dnia 16 września 2010 r. „w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.”