reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2020

No tak myślę właśnie. Mam 27 lat więc ryzyko Jest mniejsze. Wiadomo że jakby coś w tych podstawowych wyszło nie tak to wtedy bym zrobiła więcej [emoji4] Ale miejmy nadzieję że jest wszystko ok [emoji4]
Nie dajmy siesię zwariować, ja robilam prenatalne pierwsze plus test pappa, widzialam dzidzie w 4D, wszystko bylo zbadane i wszystko bylo ok, wiec dalej juz nic nie robilam :) zrob zwykle prenatalne i ewentualnie test pappa i juz :)

reklama
ja robilam tez zwykłe prenatalne. za usg placilam cos ok 200, nie robilam testu pappa. pewnie gdyby bylo cos nie tak albo lekaz miał wątpliwości to zrobilabym dodatkowe badania

ja robilam tez zwykłe prenatalne. za usg placilam cos ok 200, nie robilam testu pappa. pewnie gdyby bylo cos nie tak albo lekaz miał wątpliwości to zrobilabym dodatkowe badania
U mnie bylo tak, ze lekarz zapytal czy decyduje sie na pappa, ja ze nie, a on ze mi zrobi za free ;) no to zrobił. Ale normalnie kosztuje 150zl u nas.

Ja byłam na usg prenatalnym i płaciłam 250-300 zł te cztery lata temu, nie robiłam pappa, bo słyszałam, że potrafią wyjść głupoty, np. duże ryzyko, a dzidziuś zdrowy, albo u znajomych lekarzy ryzyko 1: kilku tysięcy, a dziecko urodziło się z ZD, mimo że nic na to nie wskazywało na żadnym z USG. Ja sama bym ciąży nie usunęła, więc robienie dodatkowych badań (jeśli wszystkie parametry z usg będą idealnie), wydaje mi się po prostu zbędne ;)

Jeżeli ktoś się decyduje na kosztowne badania prenatalne typu test Harmony lub Nifty musi się zastanowić w jakim celu te badania robi.
Jeżeli osoba ,która robi takie badania nie wyobraża sobie innego rozwiązania,jak urodzenie chorego dziecka,to porywanie się na tego typu badania są całkowicie bez sensu. Ja uważam,że są to świetne badania,ich czułość to 99% I wykrywają nawet choroby układu krążenia, które można już leczyć w brzuchu matki.

No to Ty stoisz więcej niż 3 godziny więc mogłabyś na l4 iść.
Ja z kolei praca przed komputerem pow 4 h dziennie. Pewnie większość osob w biurach tak pracuje. Czy jesteśmy narażone na oddziaływanie pola magnetycznego? 😞
Nie ma już chyba takich sprzętów, żebyśmy były na coś takiego narażone:p ale jak powiedziałam dziś szefowi o ciąży to od razu poinformował mnie, że mam więcej przerwy bo 15min na godzinę i jeśli mam wizytę u lekarza lub badania związane z ciąża i muszą być wykonane w godzinach pracy to mogę spokojnie wyjść je zrobić i nie muszę tego w żaden sposób odrabiać. Warto o tym pamiętać :)

Jeżeli ktoś się decyduje na kosztowne badania prenatalne typu test Harmony lub Nifty musi się zastanowić w jakim celu te badania robi.
Jeżeli osoba ,która robi takie badania nie wyobraża sobie innego rozwiązania,jak urodzenie chorego dziecka,to porywanie się na tego typu badania są całkowicie bez sensu. Ja uważam,że są to świetne badania,ich czułość to 99% I wykrywają nawet choroby układu krążenia, które można już leczyć w brzuchu matki.
Ja chyba po prostu myślę pozytywnie ;) ale kazdy oczywiscie robi jak uwaza i na co go stac w danym momencie.

Nie ma już chyba takich sprzętów, żebyśmy były na coś takiego narażone:p ale jak powiedziałam dziś szefowi o ciąży to od razu poinformował mnie, że mam więcej przerwy bo 15min na godzinę i jeśli mam wizytę u lekarza lub badania związane z ciąża i muszą być wykonane w godzinach pracy to mogę spokojnie wyjść je zrobić i nie muszę tego w żaden sposób odrabiać. Warto o tym pamiętać :)
super szef :) ja tez moglam szybciej wychodxic jak miałam lekarza, szegowa byla taka mila ze az sie chciało pracować :)

reklama
Do góry