reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2020

Robicie badania prenatalne z powodu zaleceń czy dla wlasnej wiedzy? Bo ja pytałam swojego lekarza i on twierdzi że badania prenatalne są zlecane przede wszystkim gdy mama ma powyżej 35 roku życia a nie ukrywam że wolałabym wykonać te badania tak dla własnego spokoju ducha czy wszystko na pewno jest ok
Ja mam prenatalne na NFZ, lekarz zlecił. To piąta ciaza, w pierwsza obciążona bo wykryto przeszczep kręgosłupa na dwóch odcinkach, mimo że do 23tyg. Wszystko niby było ok... wszystkie badania,usg nic nie było widać. W drugiej poronienie w 8tyg. , trzecia poród miesiąc przed terminem cc, dopiero czwarta była spokojna...

reklama
Ale prenatalne usg robi się od 11+0 do 13+6.
Najlepiej iść tak w połowie a nie na stycznych czyli nie równo w 11+0 lub 13+6
U mnie dziecko jest młodsze i właśnie ten pierwszy termin może być taki stykowy.
Drugi już na pewno spoko

W pierwszej ciąży poszłam 12+5 i było małe dziecko ale udało się wszystko zmierzyć na szczęście

Ojeju ty to miałaś dopiero kwiatki z ciążą mi. Doświadczona jak mało która. Życzę aby teraz było spokojnie
Ja mam prenatalne na NFZ, lekarz zlecił. To piąta ciaza, w pierwsza obciążona bo wykryto przeszczep kręgosłupa na dwóch odcinkach, mimo że do 23tyg. Wszystko niby było ok... wszystkie badania,usg nic nie było widać. W drugiej poronienie w 8tyg. , trzecia poród miesiąc przed terminem cc, dopiero czwarta była spokojna...

Ojeju ty to miałaś dopiero kwiatki z ciążą mi. Doświadczona jak mało która. Życzę aby teraz było spokojnie
I niestety przez te wszystkie przygody,teraz jestem przewrazliwiona na punkcie wszystkich dziwnych objawów... A szczerze mówiąc to ta ciążę przechodzę dużo gorzej niż poprzednie ... jedna myśl mnie pociesza,że może wreszcie będzie chłopak skoro samopoczucie zupełnie inne niż we wcześniejszych 😁 no i dotrwać do najbliższej wizyty w 12tyg. Jak będzie wszystko dobrze To człowiek trochę odetchnie

Najlepiej iść tak w połowie a nie na stycznych czyli nie równo w 11+0 lub 13+6
U mnie dziecko jest młodsze i właśnie ten pierwszy termin może być taki stykowy.
Drugi już na pewno spoko

W pierwszej ciąży poszłam 12+5 i było małe dziecko ale udało się wszystko zmierzyć na szczęście

Tak, to fakt. Mój lekarz też mówi, że woli jak dziecko jest większe. Na razie umówiłam się na 11+6 ze względu na sytuację.
W poprzedniej ciąży byłam 12+1 i też było 3 dni do przodu wg usg i było ok.

Mojego nie było na żadnym badaniu 😉 ale to też z tego powodu,że nie widzialam takiej potrzeby żeby leciał że mną. Poza tym moj lekarz za każdym razem bada mnie ginekologicznie i jakos czulabym się niezręcznie,gdyby była tam osoba trzecia 🙃 na prenatalnym mimo,że bardzo chciał, to wiadomo,że go nie będzie,ale zobaczy filmik i będzie tez fajnie.
U nas w przychodni jest tak, że lekarze sami wołają facetów do gabinetu jak już jest po badaniu ginekologicznym i jak już kobieta jest na kozetce i czeka na USG, więc nie musi być tak, a w sumie nawet nie powinno, że mężczyzna jest obecny przy całej wizycie i też przy badaniu ginekologicznym :) Potem po USG facet wychodzi a kobieta kończy wizytę ze swoim lekarzem. Wg mnie to bardzo fajny system. Mój mąż bardzo chciał pójść na USG, sam zaproponował, nawet nie miałabym serca mu odmówić :)

No u mnie pierwsza ciąża przebiegła książkowo a druga niby na pierwszej wizycie było wszystko dobrze a później nagle poronienie i robiłam badania i niby nie było żadnych powodów poronienia... Wiem niby że takie rzeczy się zdarzają jednak wolałabym się upewnić że tym razem będzie ok wszystko . Tylko że ja mieszkam na wsi i najbliżej to chyba w Poznaniu mogę zrobić badania

reklama
Ja będę sobie mówić w którym tygodniu jestem tak jak mi się to podoba, a nie jakie są „zasady”, bez urazy oczywiście - chodzi mi tylko o to jakie mam do tego podejście. U lekarzy mówię tygodnie skończone, prywatnie posługuję się tygodniami rzeczywistymi. Co do terminu prenatalnych, to lekarz sam wyliczył tygodnie od OM, powiedział, ze chce żebym przyszła w skończonym 12 tc, a więc po 5 kwietnia, więc zapisałam sie na 7 kwietnia. Nie musiałam sama liczyć :)

Do góry