reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Czemu?
Jak bedziesz rodzić sn to położną musi przyjechać i zobaczyć jak twoje podwozie, a po cc jak blizna, czy wszystko ok i się nie rozchodzi.
I sprawdzić czy dziecko dobrze przybiera (20-30g na dzien) czy nie będzie musiała zlecić czestrzego przystawiania do piersi albo mmczesciej podać jeśli będzie na mm.
Ale to wszystko może zrobić w przychodni :) Do domu nie musze wpuścić i nie wpuszcze. Nie muszę i nie mam zamiaru obcej babie, która interesuje tylko wystrój mojego mieszkania niczego pokazywać. Ja będę pod opieką lekarza, dziecko może sprawdzić przy okazji szczepienia a jeść moje dziecko będzie tyle ile będzie chciało i nik nie będzie mi gadał czy mniej czy więcej :)

reklama
@Mama2018
CDL.certyfikowany doradca laktacyjny.Choc sadze, że raczej dam sobie radę z karmieniem.Jedyne czego nie chce to położnej wciskajacej mm.

@monami
Ja kupuje sól fizjologiczna a.nie morska.Do czyszczenia oczek, noska czy inhalacji wg potrzeb.U nas się nie zmarnuje,nie przy takiej ilości.dzieciakow.

@Oczekujaca123
Ja mieszkam w dziurze, o szkole rodzenia to nikt tu pewnie nie słyszał.Najblizsze są kilkadziesiąt km stąd, co odpada bo jestem sama z dwojgiem dzieci 24h na dobę więc to nierealne.

O jest to patent jakiś ! Nie pomyślałam o tym. Zrobie screena !

A to ten nosek trzeba przemywać tak ?

Nie wiem czy robiłam coś nie tak, ale nosa nie przemywałam i pierwsze słyszę o czymś takim :o
Jak jest jakiś katar czy się uleje aż nosem to tak, ale jak nic się nie dzieje to po co ?
A i gruszka - przysięgam nie wiem jak moja mama tym nas obsługiwała, ale dla mnie zbędny gadżet nic nie wyciąga. Katarek do odkurzacza albo manualny

No ja uzywam juz od poczatku i zero krwawienia, ale teraz tak mysle , ze moze ja to za plytko wkladam ?! Nie wiem czy to mozliwe ;(
Ja też używałam i bez podrażnień śluzówki się obyło. Miałam też wrażenie że mniej jej wypływało niż jak palcem...czyli aplikatorem głębiej wchodziła

Może faktycznie u osób z krwiakami, problematycznymi szyjkami itd lepiej palcem aplikować.
Na szczęście u nas z przerzuceniem się z emolienow na zwykłe mydło dla dzieci nie było problemu:) tak pół roku uzywalismy emolium, kupowałam na allegro;) ni ale u każdego dziecka jest inaczej, jedno bardziej wrażliwe inne mniej.
U nas też bez problemu z emolientów przeszliśmy na zwykłe płyny. Obecnie do kąpieli "biedronkowy" o zapachu coli na topie :)

Co do Hipp'a to uwielbiam jego zapach. Od razu mi się malutki Michałek przypomina.
Tak samo krem bambino...czasem brzuch nim posmaruję jak mam akurat pod ręką...I rozczula mnie ten zapach...taki dzidziusiowy :)

Nie wiem czy robiłam coś nie tak, ale nosa nie przemywałam i pierwsze słyszę o czymś takim :o
Jak jest jakiś katar czy się uleje aż nosem to tak, ale jak nic się nie dzieje to po co ?
A i gruszka - przysięgam nie wiem jak moja mama tym nas obsługiwała, ale dla mnie zbędny gadżet nic nie wyciąga. Katarek do odkurzacza albo manualny

Właśnie ja mam na liście wyprawkowej katarek wpisany ale kupię dopiero jak będzie potrzeba

U nas jest jedna położna i niestety żaden z niej pożytek w naszej przychodni.
Przy porodzie to chyba od wieków nie była. W przychodni przyjeżdza przyjmować gin.raz na 2tyg.
W sumie poprzednio przylazła na kontrolę (całe szczęście wcześniej zadzwoniła) zważyła młodego i od razu mm zleciła...tyle od niej pomocy dostałam :(
Teraz też ona przyjdzie...ale jeżeli będą problemy z kp to za wszelkie pieniądze ściągnę dobrą doradcę z Lublina.

Córka miała AZS i powiem Wam, że próbowałam i Emolium i Oilatum i nic to nie zmieniło. Po Emolium skóra była wręcz bardziej zaginiona. Dla mnie to przereklamowane, mega drogie kosmetyki.
Ja się wzięłam za przygotowywanie do porodu w domu. Decyzja podjęta, w przyszłym tyg skontaktuję się z położna, z którą chciałabym rodzic. I jakoś tak mi lżej, stres schodzi i mocno wierzę w to, że tym razem to będzie piękny poród.

Córka miała AZS i powiem Wam, że próbowałam i Emolium i Oilatum i nic to nie zmieniło. Po Emolium skóra była wręcz bardziej zaginiona. Dla mnie to przereklamowane, mega drogie kosmetyki.
Ja się wzięłam za przygotowywanie do porodu w domu. Decyzja podjęta, w przyszłym tyg skontaktuję się z położna, z którą chciałabym rodzic. I jakoś tak mi lżej, stres schodzi i mocno wierzę w to, że tym razem to będzie piękny poród.

Nastawienie i myślenie działa cuda :-)
Ale też wierzę, że jesteś rozsądna kobieta i jak trzeba będzie to i szpital nie będzie straszny.
Jak tam u Was Dziewczyny ? Dzisiaj też będzie gorąco a może nawet bardziej.
Życzę udanego dnia i dobrego samopoczucia.
Ja dzisiaj weszłam w 19 tydzień ciąży.
19+0. Zaraz będę miała połowę.
Oby ta druga była tak samo łaskawa, czego Wam i sobie życzę :-)

reklama
Ale co wy dziewczyny trzymacie przy przewijaku przegotowana wode i i taka zimna woda myjcie pupę dziecka ?
Masz takie pale pudełeczko, wrzucasz waciki, namoczone w wodzie (ja jeszcze trochę oliwki wkrapialam) i takie zamykalam z jeszcze minimalnabiloscia wody przegotowanej. Waciki były w temperaturze pokojowej.
Bardzo dobry sposób na początku. Teraz już lecę na chusteczkach bo siuskow i kup jest dużo mniej niż na początku. I pupcia już "starsza" :)

Do góry