reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

A co to są papiery CDL u położnej ?
Certyfikowany doradca laktacyjny...chyba :)

Ja gdzieś czytałam,że generalnie na poczatku dzieciątko można kapać w czystej wodzie,stopniowo wprowadzać płyny itd,a jeśli cos się dzieje to nadmanganian albo siemie lniane. Pewnie i tak wyjdzie,że każde dziecko może co innego i to,co u jednego będzie super rozwiązaniem,u innego pogorszy sprawe..

reklama
Ja za rada koleżanki która urodziła teraz 3 dziecko zamierzam kapać w zwykłej wodzie a co 2-3 kąpiel w płynie hipp. Nie zamierzam tez dziecka kapać codziennie przynajmniej zima.

Z chemii to tez kupuje tylko tego hippa (ponoć ma dobry skład), sól fizjologiczna i krem do pupy (linomag lub bepanthen)

A po co wy kupujecie od razu sól morska do noska ? W sensie przewidujecie ze trzeba będzie czyścić nosek czy zazwyczaj trzeba u noworodka ?

Oczekująca - aplikator niewskazany, bo można doprowadzić łatwo do krwawienia tym aplikatorem. W ciąży jest się w środku zbyt delikatnym. A każde krwawienie to w ciąży duży stres, bo człowiek się zastanawia, czy to na pewno od aplikatora, czy może coś się dzieje...
No ja uzywam juz od poczatku i zero krwawienia, ale teraz tak mysle , ze moze ja to za plytko wkladam ?! Nie wiem czy to mozliwe ;(

Myśle, ze nie ma co świrować z krochmalami i emolientami z początku :) nie zakładam ze dziecko odrazu urodzi się z AZS.
Kapalam w hippie, a na neonatologii w ogóle nie przywiązywały do tego uwagi i myły dziecko w Nivea gdzie z tylu napisane, ze od 3 miesiąca także ten ...
Przejrzę srokao czy coś się pozmieniało w składach. Używałam zarówno chusteczek babydream jak i kosmetyków do kapania ah i jednorazówek na zmianę pampers z dadą. Do dziś nie wiem jak wyglądają potowki i odparzenia - nigdy nie miał ;) wiec myśle ze można spokojnie po swojemu coś kupować, bez obaw odrazu o alergie.
Ja jako niedoswiadczona mama kupiłam jakieś mydełko z nivea, okazało się zbyt mocne, szybko zmieniliśmy na oilatum, potem emolium, a jeszcze później uzywalismy zwykłej parafiny:/ do wycierania pypy też kupiliśmy chusteczki, ale raz, że draznil mnie ich zapach, a dwa, że odkryłam duże waciki i też szybko przerzucilam się na zwykłą wodę. Chusteczki były tylko "na wyjścia". Jeden raz zaczęły się Małemu pojawiać potowki, to zrobilismy wietrzenie pupy i szybko zniknęły. A w mieszkaniu mieliśmy wtedy 30-32 stopnie.

Ja jako niedoswiadczona mama kupiłam jakieś mydełko z nivea, okazało się zbyt mocne, szybko zmieniliśmy na oilatum, potem emolium, a jeszcze później uzywalismy zwykłej parafiny:/ do wycierania pypy też kupiliśmy chusteczki, ale raz, że draznil mnie ich zapach, a dwa, że odkryłam duże waciki i też szybko przerzucilam się na zwykłą wodę. Chusteczki były tylko "na wyjścia". Jeden raz zaczęły się Małemu pojawiać potowki, to zrobilismy wietrzenie pupy i szybko zniknęły. A w mieszkaniu mieliśmy wtedy 30-32 stopnie.

Ale co wy dziewczyny trzymacie przy przewijaku przegotowana wode i i taka zimna woda myjcie pupę dziecka ?

Tu u nas wyboru nie ma raczej.Za mała mieścina.Chcialam wziąć te które znam ze szpitala, ale żadna nie jest położna środowiskowa w moim mieście.
U mnie przychodzi polozna ze szkoly rodzenia do ktorej sie zapisalam, nawet jak maja daleko to podobno dojezdzaja jesli do nich na zajecia chodzisz. U mnie akurat batdzo fajna babka, fajne opinie, mila i doswiadczona przede wszystkim praca w szpitalach i na patologiach ciazy. Tak sie zlozylo , ze do.mnie bedzie miala blisko, bo jest tez od razu w przychodni gdzie ja chodze do rodzinnego , ale to akurat u mnie nie mialo znaczenia przy wyborze. To byla jedyna szkola rodzenia gdzie nie ma okreslonej liczby zajec. Zajecia sa co tydzien z polozna plus raz w miesiacu spotkanie z pediatra. Moge chodzic nawet do porodu. Tematy dobierana sa do potrzeb i przypadkow jakie sa w grupie. Dla mnie takie indywidualne podejscie do uczestnikow bylo wazne, a przy okazji i polozna super ;)

Myśle, ze nie ma co świrować z krochmalami i emolientami z początku :) nie zakładam ze dziecko odrazu urodzi się z AZS.
Kapalam w hippie, a na neonatologii w ogóle nie przywiązywały do tego uwagi i myły dziecko w Nivea gdzie z tylu napisane, ze od 3 miesiąca także ten ...
Przejrzę srokao czy coś się pozmieniało w składach. Używałam zarówno chusteczek babydream jak i kosmetyków do kapania ah i jednorazówek na zmianę pampers z dadą. Do dziś nie wiem jak wyglądają potowki i odparzenia - nigdy nie miał ;) wiec myśle ze można spokojnie po swojemu coś kupować, bez obaw odrazu o alergie.
Dzieki wielki za info o tej stronie,nigdy wcześniej nie słyszałam. Poczytałam nieco i juz wiem,że wiodące kosmetyki mają kiepski skład i pewnie będę ich unikac.

reklama
Do góry