reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

A co to są papiery CDL u położnej ?
Certyfikowany doradca laktacyjny...chyba :)

Ja gdzieś czytałam,że generalnie na poczatku dzieciątko można kapać w czystej wodzie,stopniowo wprowadzać płyny itd,a jeśli cos się dzieje to nadmanganian albo siemie lniane. Pewnie i tak wyjdzie,że każde dziecko może co innego i to,co u jednego będzie super rozwiązaniem,u innego pogorszy sprawe..

reklama
Ja za rada koleżanki która urodziła teraz 3 dziecko zamierzam kapać w zwykłej wodzie a co 2-3 kąpiel w płynie hipp. Nie zamierzam tez dziecka kapać codziennie przynajmniej zima.

Z chemii to tez kupuje tylko tego hippa (ponoć ma dobry skład), sól fizjologiczna i krem do pupy (linomag lub bepanthen)

A po co wy kupujecie od razu sól morska do noska ? W sensie przewidujecie ze trzeba będzie czyścić nosek czy zazwyczaj trzeba u noworodka ?

Oczekująca - aplikator niewskazany, bo można doprowadzić łatwo do krwawienia tym aplikatorem. W ciąży jest się w środku zbyt delikatnym. A każde krwawienie to w ciąży duży stres, bo człowiek się zastanawia, czy to na pewno od aplikatora, czy może coś się dzieje...
No ja uzywam juz od poczatku i zero krwawienia, ale teraz tak mysle , ze moze ja to za plytko wkladam ?! Nie wiem czy to mozliwe ;(

Myśle, ze nie ma co świrować z krochmalami i emolientami z początku :) nie zakładam ze dziecko odrazu urodzi się z AZS.
Kapalam w hippie, a na neonatologii w ogóle nie przywiązywały do tego uwagi i myły dziecko w Nivea gdzie z tylu napisane, ze od 3 miesiąca także ten ...
Przejrzę srokao czy coś się pozmieniało w składach. Używałam zarówno chusteczek babydream jak i kosmetyków do kapania ah i jednorazówek na zmianę pampers z dadą. Do dziś nie wiem jak wyglądają potowki i odparzenia - nigdy nie miał ;) wiec myśle ze można spokojnie po swojemu coś kupować, bez obaw odrazu o alergie.
Ja jako niedoswiadczona mama kupiłam jakieś mydełko z nivea, okazało się zbyt mocne, szybko zmieniliśmy na oilatum, potem emolium, a jeszcze później uzywalismy zwykłej parafiny:/ do wycierania pypy też kupiliśmy chusteczki, ale raz, że draznil mnie ich zapach, a dwa, że odkryłam duże waciki i też szybko przerzucilam się na zwykłą wodę. Chusteczki były tylko "na wyjścia". Jeden raz zaczęły się Małemu pojawiać potowki, to zrobilismy wietrzenie pupy i szybko zniknęły. A w mieszkaniu mieliśmy wtedy 30-32 stopnie.

Ja jako niedoswiadczona mama kupiłam jakieś mydełko z nivea, okazało się zbyt mocne, szybko zmieniliśmy na oilatum, potem emolium, a jeszcze później uzywalismy zwykłej parafiny:/ do wycierania pypy też kupiliśmy chusteczki, ale raz, że draznil mnie ich zapach, a dwa, że odkryłam duże waciki i też szybko przerzucilam się na zwykłą wodę. Chusteczki były tylko "na wyjścia". Jeden raz zaczęły się Małemu pojawiać potowki, to zrobilismy wietrzenie pupy i szybko zniknęły. A w mieszkaniu mieliśmy wtedy 30-32 stopnie.

Ale co wy dziewczyny trzymacie przy przewijaku przegotowana wode i i taka zimna woda myjcie pupę dziecka ?

Tu u nas wyboru nie ma raczej.Za mała mieścina.Chcialam wziąć te które znam ze szpitala, ale żadna nie jest położna środowiskowa w moim mieście.
U mnie przychodzi polozna ze szkoly rodzenia do ktorej sie zapisalam, nawet jak maja daleko to podobno dojezdzaja jesli do nich na zajecia chodzisz. U mnie akurat batdzo fajna babka, fajne opinie, mila i doswiadczona przede wszystkim praca w szpitalach i na patologiach ciazy. Tak sie zlozylo , ze do.mnie bedzie miala blisko, bo jest tez od razu w przychodni gdzie ja chodze do rodzinnego , ale to akurat u mnie nie mialo znaczenia przy wyborze. To byla jedyna szkola rodzenia gdzie nie ma okreslonej liczby zajec. Zajecia sa co tydzien z polozna plus raz w miesiacu spotkanie z pediatra. Moge chodzic nawet do porodu. Tematy dobierana sa do potrzeb i przypadkow jakie sa w grupie. Dla mnie takie indywidualne podejscie do uczestnikow bylo wazne, a przy okazji i polozna super ;)

Myśle, ze nie ma co świrować z krochmalami i emolientami z początku :) nie zakładam ze dziecko odrazu urodzi się z AZS.
Kapalam w hippie, a na neonatologii w ogóle nie przywiązywały do tego uwagi i myły dziecko w Nivea gdzie z tylu napisane, ze od 3 miesiąca także ten ...
Przejrzę srokao czy coś się pozmieniało w składach. Używałam zarówno chusteczek babydream jak i kosmetyków do kapania ah i jednorazówek na zmianę pampers z dadą. Do dziś nie wiem jak wyglądają potowki i odparzenia - nigdy nie miał ;) wiec myśle ze można spokojnie po swojemu coś kupować, bez obaw odrazu o alergie.
Dzieki wielki za info o tej stronie,nigdy wcześniej nie słyszałam. Poczytałam nieco i juz wiem,że wiodące kosmetyki mają kiepski skład i pewnie będę ich unikac.

reklama
Do góry