reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Ja za rada koleżanki która urodziła teraz 3 dziecko zamierzam kapać w zwykłej wodzie a co 2-3 kąpiel w płynie hipp. Nie zamierzam tez dziecka kapać codziennie przynajmniej zima.

Z chemii to tez kupuje tylko tego hippa (ponoć ma dobry skład), sól fizjologiczna i krem do pupy (linomag lub bepanthen)

A po co wy kupujecie od razu sól morska do noska ? W sensie przewidujecie ze trzeba będzie czyścić nosek czy zazwyczaj trzeba u noworodka ?
Ja solą fiz przemywałam gazikiem oczka od czasu do czasu. I codziennie wlewałam po 1-2 kropelce do noska żeby pomóc oczyścić z glutów (i wyciągałam taką małą gruszką).

Przychylam sie do pytania @monami, po co woda morska do nosa? Przeciez sol fizjologiczna wystarczy do malego noska, nie trzeba rozpylac.
Ale co wy dziewczyny trzymacie przy przewijaku przegotowana wode i i taka zimna woda myjcie pupę dziecka ?
Ja trzymalam w spryskiwaczu do kwiatow. Chusteczki nawilzane maja te sama temp... Owszem, sa podgrzewacze do chusteczek, ale to chyba jak ktos musi trzymac zima w aucie?

Przychylam sie do pytania @monami, po co woda morska do nosa? Przeciez sol fizjologiczna wystarczy do malego noska, nie trzeba rozpylac. Ja trzymalam w spryskiwaczu do kwiatow. Chusteczki nawilzane maja te sama temp... Owszem, sa podgrzewacze do chusteczek, ale to chyba jak ktos musi trzymac zima w aucie?

O jest to patent jakiś ! Nie pomyślałam o tym. Zrobie screena !

A to ten nosek trzeba przemywać tak ?

Ja jako niedoswiadczona mama kupiłam jakieś mydełko z nivea, okazało się zbyt mocne, szybko zmieniliśmy na oilatum, potem emolium, a jeszcze później uzywalismy zwykłej parafiny:/ do wycierania pypy też kupiliśmy chusteczki, ale raz, że draznil mnie ich zapach, a dwa, że odkryłam duże waciki i też szybko przerzucilam się na zwykłą wodę. Chusteczki były tylko "na wyjścia". Jeden raz zaczęły się Małemu pojawiać potowki, to zrobilismy wietrzenie pupy i szybko zniknęły. A w mieszkaniu mieliśmy wtedy 30-32 stopnie.

Nivea ma beznadziejny skład. Warto poczytać blogi - dużo lepszy był hipp czy rossmanowe. No a niestety już jak się przerzucisz na emolienty/Oilatum to później problem ;) znajoma do dziś dziecko ma 4 lata a używa tylko Oilatum, bo po innych odczyn alergiczny. To ja dziękuje butelka płynu coś koło 50 zł.
A chusteczek używałam z wygody - zawsze szybciej wyjąc i użyć niż nosić w miseczkach wodę później rozlewać wylewać z dzieciem na ręku, ale co kto lubi :)

W mieszkaniu całe szczęście mamy klime, inwestycja życia <3

No właśnie teraz sobie tak o tym pomyślałam hehehehe I się sama z siebie zaśmiałam co mi się ubzdurało z ta woda ;D
Nie no pytanie jak najbardziej w porządku:) w pierwszej chwili też się zastanawiałam jak to było, czy w czajniku gotowałam na zaś? No ale nie, na pewno nie;)

reklama
Nivea ma beznadziejny skład. Warto poczytać blogi - dużo lepszy był hipp czy rossmanowe. No a niestety już jak się przerzucisz na emolienty/Oilatum to później problem ;) znajoma do dziś dziecko ma 4 lata a używa tylko Oilatum, bo po innych odczyn alergiczny. To ja dziękuje butelka płynu coś koło 50 zł.
A chusteczek używałam z wygody - zawsze szybciej wyjąc i użyć niż nosić w miseczkach wodę później rozlewać wylewać z dzieciem na ręku, ale co kto lubi :)

W mieszkaniu całe szczęście mamy klime, inwestycja życia <3
Na szczęście u nas z przerzuceniem się z emolienow na zwykłe mydło dla dzieci nie było problemu:) tak pół roku uzywalismy emolium, kupowałam na allegro;) ni ale u każdego dziecka jest inaczej, jedno bardziej wrażliwe inne mniej.

Do góry