reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

To ja już nie rozumiem. Ja miałam trzy takie badania (bez krwi, samo usg z pomiarami, nt, kość nosowa itp) w ciąży z pierwszym synkiem na przełomie 2013/2014 roku. Tzn 3 x USG w każdym trymestrze. Oczywiscie wtedy wszystko na NFZ i nic nie placilam. Dostawalam skierowania i tyle. Czyżby tak się wszystko zmieniło od tego czasu na gorsze, tzn zmniejszono liczbę badań?
Bo kazdej z nas przysluguja usg na nfz w kazdym z trymestrow (a takze po przenoszeniu), ale jak to usg bedzie wykonane, to jest tylko kwestia przyzwoitosci/obciazenia lekarza.

reklama
A takie pytanie... Kiedy się powinno zaczynać temat z lekarzem o porodzie ? Tz o metodzie porodu tj. CC ?
Już teraz w połowie czy później ? Jakoś inaczej wtedy lekarz prowadzi ciążę czy tak samo jak sn ? Hmmmm :confused:
Myślę ze jeśli chcesz CC lub masz z jakiegoś względu wskazania a San lekarz nie zaczął tego tematu to warto rozpocząć taka rozmowę. Chyba lepiej wcześniej niż później a to już połowa ciazy minęła.

To ja już nie rozumiem. Ja miałam trzy takie badania (bez krwi, samo usg z pomiarami, nt, kość nosowa itp) w ciąży z pierwszym synkiem na przełomie 2013/2014 roku. Tzn 3 x USG w każdym trymestrze. Oczywiscie wtedy wszystko na NFZ i nic nie placilam. Dostawalam skierowania i tyle. Czyżby tak się wszystko zmieniło od tego czasu na gorsze, tzn zmniejszono liczbę badań?

Badanie USG powinno byc min raz w każdym trymestrze.Nie każde badanie to badanie tzw.genetyczne prenatalne.

1 . Aaaa zapomniałam , a np. pękające naczynka na nogach takie małe pajączki tj od obciążenia nóg , od tego że puchną ?

I zauważyłam że żylaki mam coraz bardziej widoczne na nogach ( u mnie mama ma problemy z żylakami to jest rodzinne ) .

2. Czy bolał Was kiedykolwiek pępek ? Tak nie bardzo ale np.wczoraj wieczorem i dziś rano mnie pobolewal nie wiem może skóra się rozciąga....
U mnie tez żylaki rodzinne - moje nogi co prawda jako tako się trzymają tzn czuje się dobrze ale widzę zmiany. Troszkę tych pakaczkow też mam. Pępek też mnie czasem pobolewa, strasznie nie lubię tego uczucia :)

A taka sytuacja, za mc 30/06 mamy wesele znajomych i trzeba do 1/06 potwierdzić bo to w lokalu dosyć drogim i sie bije z myślami co robić czy iść czy nie ? O tańcu mogę zapomnieć ,najwyżej jakiś wolny kawałek . Ale co wszyscy pójdą się bawić a my zostaniemy sami za stołem ?

Dwa , nie mam nic ani sukienki butów dodatkow... Wysiedzieć wysiedze bez leżenia bo się źle czuje tak z 4-5 h... i co tu robić iść czy nie iść ???... :confused::D

Lubię wesela , fajne ekipa znajomych będzie troszkę mi szkoda by było... Ale wiadomo synek i jego zdrowie najważniejsze :-D

Chodzilyscie na wesela w ciąży ok 26 TC tj 7 mc już.... ???
Ja byłam w zeszłym miesiącu i teraz idę 9 czerwca. To będzie u mnie początek 25 tygodnia. Ja się nie oszczedzalan, tanczylam tyle co inni i teraz też zamierzam :) ale ja jestem zwolennikiem ruchu w ciazy, nie lubię zastoju bo wtedy się źle czuje :D mimo wszystko jeśli nie czujesz się w tańcu to bym na Twoim miejscu poszła, zwłaszcza ze piszesz o znajomych z którymi masz okazję się spotkać :) ja swoich tak naprawdę dobrze nie widziałam od kiedy dzieci się urodziły (kilka par bez dzieci, kilka się długo stara) i to była fajna okazja do spotkania i powspominania :) było bardzo miło :D

Hej ja juz po polowkowych malutka wazy393g wszystko jest wpirzadku. I raczej bedzie Maja. Chyba ze jakies imie wpadnie nam do pazdziernika. Tylko lekarz powiedzial mi ze mam plyn owodniowy przy gornej granicy.
Gratuluje Eam udanych wizyt. Remont skonczony. Posprzatalam takze bede tu vzesciej

Załączniki

• 1527614045854-1637871708.jpg
    1527614045854-1637871708.jpg
    570,9 KB · Wyświetleń: 86
  • 15276140814071034648674.jpg
    15276140814071034648674.jpg
    547 KB · Wyświetleń: 77
Luteina jest OK na takei dolegliwosci, szczerze mowiac myslalam, ze Ty ja bierzesz od poczatku... mozesz troche czuc swędzenie/drapanie, wydzielina moze byc zolta. Nie stresuj sie. Na "pocieszenie" napisze, ze mi paluchow do pochwy nie wkladali i nie badali miekkosci szyjki.

Nigdy nie brałam Luteiny bo od pocAtku wszystko było dobrze z synkiem i z szyjka o wszystkim.... Az do dziś .... Z tą szyjka :hmm:

Dziękuję za informację. Będę spokojniejsza . Oby pomogła ta luteina bo się zmartwiłam i boję sie teraz , a kazał się nie martwić ale łatwo mu powiedzieć , aaaa to moja 1 ciąża...

Mi zawsze wkłada paluszki i sprawdza szyjkę i brzuch ...

Hej ja juz po polowkowych malutka wazy393g wszystko jest wpirzadku. I raczej bedzie Maja. Chyba ze jakies imie wpadnie nam do pazdziernika. Tylko lekarz powiedzial mi ze mam plyn owodniowy przy gornej granicy.
Gratuluje Eam udanych wizyt. Remont skonczony. Posprzatalam takze bede tu vzesciej
Super. Gratulacje. Co to znaczy, że płyn w górnej granicy?

Ale super zdjęcia <3 gratulacje!

reklama
Ja ruchy czuję najczęściej wieczorem. Rano Łukasz chyba śpi bo jest cisza. Teraz siedzę z synkiem w piaskownice i też czuję od czasu do czasu jak się rusza [emoji4].

My jedziemy 9 czerwca do Wrocławia. Chcemy zabrać syna do Zoo i Afrykarium . Sama cieszę się jak dziecko bo nigdy tam nie byłam [emoji14].
Polecam fajnie tam jest tylko w takim terminie to pewnie milion ludzi, radzę być z samego rana ;)

Do góry