reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Dziewczyny majace juz dzieciatka pomozcie. Moja 20 miesięczna corka jest taka uparta. Probuje ja na nocnik, moja starsza w ttm wieku juz wolała i bylo bez pieluch. Tak jest masalra. Juz robila kilka razy kupke, siku, a teraz jak mowie usiadz, zrob, chodz z mama do lazienki, mama robi ty tez, czy na bajce przy tv... nie i koniec. Nawet nakladke jyz kupilam, bo myslalam, ze moze tak bedzie, ale zero chceci.
Macie jakies swoje zlote rady?
Ja też bym radziła trochę odpuścić. Ja uznałam, że do 3 urodzin ma czas. Siku załapała parę miesięcy przed 3 urodzinami, ale nie była gotowa zupełnie jak zaczynaliśmy. Trochę jej to zajęło. Największy koszmar był z kupką. Robiła do majtek i kompletnie nie czaiła wołania na kupkę. Nie przeszkadzała jej nawet ta kupa w majtkach. I nagle zaskoczyła w ciągu jednego dnia. Więc wydaje mi się, że jak poczeka się na moment kiedy dziecko jest gotowe, to odpieluchowanie zajmie parę dni. A jak się próbuje na siłę za wcześnie, to tylko się męczy parę miesięcy.

Któraś z Was pytała o wagę dziecka z połówkowego, ja byłam na dwóch u różnych lekarzy i różnym sprzęcie i w środę w 20+4 oszacowali na 340 g, a w piątek w 20+6 na 367 g. Wg USG wiek ciąży o 4 dni młodszy niż OM (to by się zgadzało z moimi podejrzeniami, bo w 6+4 nie było widać zarodka, dopiero w 7+4 zarodek z serduszkiem szacowany na 6+6). Ale TP wyznaczają mi jednak w oparciu o OM.

Dziewczyny,ja znowu z pytaniem :D
Powiedzcie,po co są te motylki/poduszki antywstrząsowe? Maja praktyczne zastosowanie,polecacie?

Właśnie tez od dwóch dni odczuwam w pochwie i brzuchu wcześniej odczuwalam.jakies 6tyg temu, ale tylko w pochwie. Podobno to normalne.
Tez wlasnie wczesniej czulam w brzuchu, tak w pachwinach, teraz czuje w pochwie, dzisiaj dalej czuje wiec odpoczywam.. mysle ze to przez weekend bo sie duzo nabiegalam przez te 2 dni :/
Uspokaja mnie tez fakt ze tyle co bylam na prenatalnych i tam wszystko bylo w porzadku, na internecie tez piszą ze to jak najbardziej normalny urok ciazy towarzyszacy rozciaganiu

Któraś z Was pytała o wagę dziecka z połówkowego, ja byłam na dwóch u różnych lekarzy i różnym sprzęcie i w środę w 20+4 oszacowali na 340 g, a w piątek w 20+6 na 367 g. Wg USG wiek ciąży o 4 dni młodszy niż OM (to by się zgadzało z moimi podejrzeniami, bo w 6+4 nie było widać zarodka, dopiero w 7+4 zarodek z serduszkiem szacowany na 6+6). Ale TP wyznaczają mi jednak w oparciu o OM.
Mi ciaza wg USG NA 1szych prenatalnych wyszła o 5 dni starsza i wyznaczyli mi termin porodu wg tego. Zobaczę co powiedza jutro na polowkowych

Dziewczyny majace juz dzieciatka pomozcie. Moja 20 miesięczna corka jest taka uparta. Probuje ja na nocnik, moja starsza w ttm wieku juz wolała i bylo bez pieluch. Tak jest masalra. Juz robila kilka razy kupke, siku, a teraz jak mowie usiadz, zrob, chodz z mama do lazienki, mama robi ty tez, czy na bajce przy tv... nie i koniec. Nawet nakladke jyz kupilam, bo myslalam, ze moze tak bedzie, ale zero chceci.
Macie jakies swoje zlote rady?
Może nic nowego nie napisze ale ja mam taką żeby zachęcać ale jak nie chce to nie. Nie zawstydzac, nie karać :) Mój nie chciał robić kupy na kibelek ani do nocnika tylko chowal się za drzwiami i tam sadził na stojąco :) No to postawiłam mu nocnik za drzwiami a on go zniósł do WC i tam zrobił kupę :)

reklama
Ja poproszę namiary na ta grupę FB :)

Dzięki za informację, tez sie zastanawiam nad takim rozwiązaniem głównie ze względów ekonomicznych i ekologicznych, ale tych informacji tyle, ze poki co ciężko mi to wszystko ogarnąć;p

Podaje grupy do których należę;

Pieluchy wielorazowe bez tajemnic
Pieluszki wielorazowe -Bazarek - sprzedam/kupie/zamienie

I tu kolejna pieluszka (kieszonka kokosi, podniosłam koszulkę aby było widać dupeczki)

Załączniki

• IMG_20180528_102340.jpg
    IMG_20180528_102340.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 93
Do góry