reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Pytam bo niby to moja druga ciaza ale nie jestem pewna nie odbierz tego jako atak mysle Ze to ciekawy temat do obgadania, jesli byly by jakies nieprawidlowosci w rozwoju dziecka w zyciu plodowym to czy nie wyjdzie to na badaniu polowkowym i pozniejszych usg ktore mam co miesiac na bardZo dobrym sprzecie ? I wtedy jesli cos jest nie tak szukaja przyczyny nieprawidlowosci i robia badania by potwierdzic czy wyklucZyc cytomegalie czy inne choroby?
A po porodzie czy powazne choroby nie wychodza z tych badan przesiewowych?
Badania krwi robia w szpitalu po porodzie ale nie wiem jakie, usg glowy tez napewno robili.
PoZniej pediatra robi usg narządów wszystkich, ekg itp i spr czy wszystko ok juz 2 tyg zycia.

Powiem wam ze w pierwszej ciazy czekalam ale nie widzialam na na co, teraz jak juz wiem co to znaczy byc matka i miec dziecko duzo bardziej sie stresuje zeby wszystko bylo ok z drugim dzidzusiem, mam lekarza ktoremu ufam wiem ze jest bardzo dobry i doswiadczony i ma dobry sprzet i mnostwo pacjenetek chodze prywatnie i czekam min 2 h bo tyle kobitek wszystkie w ciazy na jedna godzine po 3 pacjentki
Bo tyle ich ma a wiadomo co miesiac musi kazda zobaczyc, ustalilismy z mezem ze nie sprawdzamy go u innych lekarzy tylko ufamy i wierzymy ze chce jak najlepiej. Widze ze czesc z was jest bardziej dociekliwa zastanawiam sie czy nie popelniam bledu zebym pozniej nie zalowala zwazywszy na to ze pierwsza ciaza byla bezproblemowa a teraznod poczatku ten krwiak i rozwarstwienie kosmowki ...

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

To brzmi jak poród w prywatnej klinice. Serio dziecku narodzonemu o czasie nie robią tylu badań ;) Nawet z ekstremalnym wcześniakiem wiele razy chodziłam prywatnie, bo owszem przysługiwało mnóstwo specjalistów, ale kolejki na kilka miesięcy. Absurd. Pamietam, ze z wynikiem cytomegalii z ciąży chodziłam do okulisty z dzieckiem, bo wątpliwości były czy to z powodu cytomegalii czy z innego i trzeba powziąć leczenie.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny jutro nasze wizyty [emoji173][emoji173] jak Wasze samopoczucie?

2 wizyta 22 marca [emoji173]
Jestem troche zła na siebie, że nie poszłam prywatnie w miedzyczasie na usg. Tyle nerwów to wszystko kosztuje. Czekam na tą wizyte jak na jakiś wyrok zamiast się cieszyć. Przypominają mi się słowa lekarza który w zeszlym roku po usg mnie skierował na łyżeczkowanie i mi sie robi słabo. Staram się myśleć pozytywnie, ale to jest silniejsze...dobra, koniec marudzenia, teraz już nic nie możemy zrobić! :) Zaraz włączam sobie jakąś głupote w tv, żeby troche odciągnąć uwagę i robie kakałko :) A jak u Ciebie z nastawieniem?

a apropos tych odkurzaczy...to one sie nadają też na dywan? Czy tylko panele, płytki...Troche jestem do tyłu z takimi gadżetami, póki co odkurzanie to jedyne co mąż chętnie robi, ale jeśli miałoby to się samo robić to zawsze troche więcej czasu dla siebie ;)

Mam opryszczkę na dolnej wardze :( W życiu miewałam już opryszczke. Ale podobno jak sie ma pierwszy raz w ciąży to to jest bardzo groźne dla dziecka. Przed porodem brałam lek przeciwwirusowy Heviran, aby nie zarazić dziecka, chodz w poprzedniej ciąży raczej nie miałam akurat opryszczki.

Przyłóż pladterek czosnku i przytrzymaj kilkanaście minut... albo i dłużej. Będzie szczypać trochę, ale warto się przemeczyć chwilkę, bo ba drugi dzień będzie już się goić i zapomnisz że była.

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczynki w Rossmanie produkty Palmers'a do brzuszków w dobrej cenie.

Trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty &
Te nerwy co wizytę są straszne i niepotrzebne...ale niestety ja też nie potrafię ich wyeliminować :(
27687d7b1ee1ff0125952b9d05fec47f.jpg

usg wizyta 4.04

Ja pamiętam moja panikę jak w zeszłe wakacje byliśmy nad jeziorem i wieczorem przed spaniem znalazłam w głowie córki wbitego kleszcza.
12:45 wizyta, trochę się stresuję, nie wiem czemu. W sumie to nawet nie wiem co powiedzieć tej lekarce jeśli kolejny raz nie zleci mi żadnych badań...

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
Zmień lekarza. Wiem, czytałam że nie bardzo Ci to na rękę, no ale dziecko jest ważniejsze...nie zastanawiałabym się w ogóle.
W pierwszej ciąży mój lekarz, do którego chodziłam 8 lat i ceniłam go, przepisał mi leki w trakcie ciąży, których się nie stosuje. Jego położna nie mogła uwierzć jak ją zapytałam co o tym myśli. Sama mi powiedziała, że ślubu z tym lekarzem nie brałam, a zdrowie dziecka jest najważniejsze. Było mi ciężko zmienić lekarza, ale wtedy dotarło do mnie, że moją niechęć i wszystko inne mogę sobie schować do kieszeni...Bo nikt za mnie nie podejmie najważniejszej decyzji o życiu mojego dziecka.

Dziewczyny, wczoraj nic nie pisałam, bo już padłam. U ginki opóźnienie, ale do rzeczy :
Krwiak się wchłonął (aż się powyłam na tej kozetce ze szczęścia) jest tam jakiś mikro ślad po nim ale nawet niezmierzalny, wiec wpisała już jako ciąża jednorodna :)
Człowiek już nie jest Tictac’em tylko zdecydowanie człowiekiem i to ruchliwym - ręce nogi tańczyły :D wg OM 9w2d wg jego długości 10w1d [emoji79] tydzień większy !
Dlatego prenatalne mam już 04.04 wg OM to będzie 11w3d ale długość człowieka mówi co innego :D
Duphaston mam zmniejszony do 2 tabletek, mogę czasem wyjść z domu, ale bez szaleństw, żeby problem się znów nie pojawił, bo taka niestety mam tendencje.
Ufff kamień spadł mi z serca :)

b7735dbd5bb0e1b84cc97f6681c9453e.jpg

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Cuuuuuuudownaaaaa wiadomość [emoji4] a zdjęcie piękne!!!!! [emoji1][emoji1][emoji1]

Aspekt Jest dokładnie tak jak mówisz. nic się nie zmieniło. Też zdarzylam z synem na usg bioder na NFZ (dziewczyny które są w 1 ciazy-po urodzeniu staramy się jak najszybciej zapisać, czas na zrobienie tego usg jest do 12tygodnia. )
Ja może wczesniakiem nie byłam (38tc) ale z bliźniaków. Waga urodzeniowa 1600 więc byłam w inkubatorze i ja i brat. Oboje mamy wadę wzroku, bo kiedyś nie ubierali tych okularkow przy naswietlaniach. Z czasem wyszły nieprawidłowości.

tb739vvjtswbqtc4.png

h44eflw1j5n8g68m.png

3 wizyta (prenatalne) 29.03.18

Zmień lekarza. Wiem, czytałam że nie bardzo Ci to na rękę, no ale dziecko jest ważniejsze...nie zastanawiałabym się w ogóle.
W pierwszej ciąży mój lekarz, do którego chodziłam 8 lat i ceniłam go, przepisał mi leki w trakcie ciąży, których się nie stosuje. Jego położna nie mogła uwierzć jak ją zapytałam co o tym myśli. Sama mi powiedziała, że ślubu z tym lekarzem nie brałam, a zdrowie dziecka jest najważniejsze. Było mi ciężko zmienić lekarza, ale wtedy dotarło do mnie, że moją niechęć i wszystko inne mogę sobie schować do kieszeni...Bo nikt za mnie nie podejmie najważniejszej decyzji o życiu mojego dziecka.

Tak jak pisałam - u niej będę jeszcze tylko raz. Chcąc nie chcąc i tak musiałabym zmienić bo od maja juz nie będzie przyjmować na NFZ. Może to i lepiej...

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

reklama
Mnie jakoś kuje dzisiaj jakbym miała kolkę w pachwinie. Ktoś tak miał?
@pat&mam gratuluje wizyty i tego że już nie ma krwiaka. [emoji4][emoji4]
Ja tak miewam....ale to przejdzie...wszystko się tam zmienia. Byłaś niedawno na badaniu. Dzidzia zdrowa nic się nie martw. Ciało nasze się zmienia..nie jest to przyjemną stroną ciąży [emoji6] [emoji8]

Do góry