reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Zjadłam dzisiaj całe opakowanie tej fasolki z Biedry...pękam.
Faktycznie bardzo smaczna. Muszę zrobić zapasy bo to takie raz-dwa szybkie jedzenie. U mnie była wersja z masłem, bułką tartą i pomidorkami.

Jutro mamy w pracy "jajeczko" i muszę jeszcze sałatkę zrobić. Znowu będzie wyżerka bo każdy coś pysznego przyniesie i będziemy się gościć :)

usg wizyta 4.04

reklama
Hej dziewczyny już jestem spokojna i szczęśliwa :tak: mamy serduszko i 2,60cm z usg wychodzi 9t3d więc narazie tylko jeden dzień różnicy z om. Lekarz pokazał nóżki i rączki i że ma skrzyzowane nóżki i jedną stopką sobie ruszał choć ja tego nie widziałam :laugh2:
A teraz kolejne zmartwienie bo miesiąc temu robiłam cytologie i oczywiście tylko mój wynik nie przyszedł więc albo coś znaleźli albo zgubili :no:
Prenatalne mam 11.04 więc niedługo i wtedy już się powinno wyjaśnić co z cytologia.
Ale i tak jestem szczęśliwa :tak::biggrin2:

Śliczna dzidzia , gratuluję ;)

Hej dziewczyny już jestem spokojna i szczęśliwa :tak: mamy serduszko i 2,60cm z usg wychodzi 9t3d więc narazie tylko jeden dzień różnicy z om. Lekarz pokazał nóżki i rączki i że ma skrzyzowane nóżki i jedną stopką sobie ruszał choć ja tego nie widziałam :laugh2:
A teraz kolejne zmartwienie bo miesiąc temu robiłam cytologie i oczywiście tylko mój wynik nie przyszedł więc albo coś znaleźli albo zgubili :no:
Prenatalne mam 11.04 więc niedługo i wtedy już się powinno wyjaśnić co z cytologia.
Ale i tak jestem szczęśliwa :tak::biggrin2:
Dobre wieści. Co do cytologii to może zawieruszyli...chyba gdy zły wynik wychodzi to od razu powiadamiają pacjenta.

usg wizyta 4.04

@pat&mom
Czy przez ten czas do dzisiejszej wizyty mialas jakies plamienia np brazowe co swidczylo by o tym ze krwiak sie oczyszcza czy cos ?? Rozumiem ze lezalas ?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Nie, nic nie plamiłam, nie krwawiłam. Krwiak się wchłonął.
Leżałam. Bezwględnie 3 tygodnie plackiem ;) do toalety ewentualnie coś sobie nałożyć do jedzenia. Bez dźwigania, bez podnoszenia rak. 3 tygodnie nie wyszłam z domu - mieszkamy na 3 piętrze bez windy :(
Ale było warto :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Myślisz, że w standardzie po urodzeniu robią wszystkim maluchom badanie krwi w klasie igm i igg + pcr z krwi jakosciowo i
ilosciowo, jakieś aminotransferazy,
usg brzuszka, usg glowki dwukrotnie w 1 i w 3mies, badanie dna oka i badanie sluchu. Słuchu akurat robią dzięki WOŚP. Część z wymiebionych badań trzeba wykonać wpierwszych 2tyg.życia dziecka. Szczerze ja bym wolała wiedzieć o chorobie bo dzięki temu do porodu szukałabym szpitala z dobrymi neonatologami. Domagałabym się tej diagnostyki. Przez okres ciąży przykładałabym uwagę żeby usg wykonywał i oceniał dobry.specjalista...czasem pewnie poszłabym i do innego sprawdzić. Mi się wydaje, że pomimo braku leczeniaCMV wartoo niej wiedzieć by odpowiednio działać z nowonarodzonym brzdącem.

usg wizyta 4.04

Pytam bo niby to moja druga ciaza ale nie jestem pewna nie odbierz tego jako atak mysle Ze to ciekawy temat do obgadania, jesli byly by jakies nieprawidlowosci w rozwoju dziecka w zyciu plodowym to czy nie wyjdzie to na badaniu polowkowym i pozniejszych usg ktore mam co miesiac na bardZo dobrym sprzecie ? I wtedy jesli cos jest nie tak szukaja przyczyny nieprawidlowosci i robia badania by potwierdzic czy wyklucZyc cytomegalie czy inne choroby?
A po porodzie czy powazne choroby nie wychodza z tych badan przesiewowych?
Badania krwi robia w szpitalu po porodzie ale nie wiem jakie, usg glowy tez napewno robili.
PoZniej pediatra robi usg narządów wszystkich, ekg itp i spr czy wszystko ok juz 2 tyg zycia.

Powiem wam ze w pierwszej ciazy czekalam ale nie widzialam na na co, teraz jak juz wiem co to znaczy byc matka i miec dziecko duzo bardziej sie stresuje zeby wszystko bylo ok z drugim dzidzusiem, mam lekarza ktoremu ufam wiem ze jest bardzo dobry i doswiadczony i ma dobry sprzet i mnostwo pacjenetek chodze prywatnie i czekam min 2 h bo tyle kobitek wszystkie w ciazy na jedna godzine po 3 pacjentki
Bo tyle ich ma a wiadomo co miesiac musi kazda zobaczyc, ustalilismy z mezem ze nie sprawdzamy go u innych lekarzy tylko ufamy i wierzymy ze chce jak najlepiej. Widze ze czesc z was jest bardziej dociekliwa zastanawiam sie czy nie popelniam bledu zebym pozniej nie zalowala zwazywszy na to ze pierwsza ciaza byla bezproblemowa a teraznod poczatku ten krwiak i rozwarstwienie kosmowki ...

Nie, nic nie plamiłam, nie krwawiłam. Krwiak się wchłonął.
Leżałam. Bezwględnie 3 tygodnie plackiem ;) do toalety ewentualnie coś sobie nałożyć do jedzenia. Bez dźwigania, bez podnoszenia rak. 3 tygodnie nie wyszłam z domu - mieszkamy na 3 piętrze bez windy :(
Ale było warto :)

A czyli ok bo ja teraz nie plamie tez juz dawno z 2 tyg nie plamilam i mysle cZy do dobry czy zly znam ale mnie uspokoilas

A czyli ok bo ja teraz nie plamie tez juz dawno z 2 tyg nie plamilam i mysle cZy do dobry czy zly znam ale mnie uspokoilas

To bardzo dobry znak ! Niech się wchłania. Tylko leż serio :) wiem można zwariować, ale ...

Bardzo cieszę się z każdego info o wchłoniętym krwiaku, rozumiem Waszą radość! Też bym chciała już usłyszeć, że nam ten krwiak nie zagraża.

Byłam dzisiaj załatwić terminy na USG serca, EKG i wizytę kardiologiczną. Ciśnienie miałam podwyższone mimo Dopegytu, jeszcze jutro poobserwuję, ale może muszę wziąć większą dawkę. Nie spytałam, czy na EKG i USG mogę przyjść po zażyciu rano Dopegytu? :(

A po porodzie czy powazne choroby nie wychodza z tych badan przesiewowych?
Badania krwi robia w szpitalu po porodzie ale nie wiem jakie, usg glowy tez napewno robili.
PoZniej pediatra robi usg narządów wszystkich, ekg itp i spr czy wszystko ok juz 2 tyg zycia.
A gdzie tak robią usg dzieciom do 2 tyg życia? Moja córka miała usg głowy i brzucha w szpitalu, ponieważ była wcześniakiem i ma naczyniaka na brzuchu. Ale, poza słuchem, crp i bilirubiną, jej już nic nie badali. Syn urodził się o czasie i miał badany tylko słuch, crp i bilirubinę (żółtaczka). Za usg głowy słono płaciliśmy, gdy miał ponad pół roku - neurolog nam kazał, dając wybór: prywatnie albo 3 dni w szpitalu, żeby nfz zwrócił za to usg. Na pierwszą wizytę do okulisty (po fototerapii, żeby sprawdzić, czy lampy nie uszkodziły wzroku) musiałam iść płatną, bo terminy na nfz były za pół roku. Córce nawet ta wizyta nie przysługiwała (mimo wcześniactwa), bo zmieniły się wytyczne i przestali kierować noworodki po fototerapii do okulisty. Miałam szczęście, że załapałam się z obojgiem dzieci na usg bioder na nfz. Mój syn pierwsze w życiu usg brzucha miał w wieku 5 lat i to tylko z uwagi na problemy swojej młodszej siostry. Dzieci są zasadniczo zdrowe, więc mogę uznać, że im po prostu więcej badań nie jest potrzebne i pozostaje wierzyć, że lekarze na tyle profesjonalnie obmacują dzieci, żeby wiedzieć, komu zlecać usg od stóp do głów....

reklama
Dziewczyny jutro nasze wizyty [emoji173][emoji173] jak Wasze samopoczucie?

p19u9jcg9y71ca8m.png

2 wizyta 22 marca [emoji173]

Do góry