reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

Ochrony przed wypowiedzeniem umowy o pracę nie mają pracownice w ciąży zatrudnione na okres próbny, nieprzekraczający 1 miesiąca (art. 177 § 2 k.p.)
Stazystom tez mozna wypowiedziex umowe

Nie ze wszystkimi pracownicami zatrudnionymi na terminowe umowy o pracę trzeba przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu. Obowiązek ten nie dotyczy pracownic zatrudnionych:
  • na podstawie umów na okres próbny do 1 miesiąca,
  • na umowy o pracę na zastępstwo na okres usprawiedliwionej nieobecności,
  • na umowy na czas określony, na czas wykonania określonej pracy lub umowy na okres próbny powyżej 1 miesiąca, jeżeli rozwiązanie tych umów przypada przed upływem 3. miesiąca ciąży.
Umowy zlecenia czy o dzielo tez nieusza przesluzyc

reklama
po 12 tc nie moża zwolnic..tylko musza przedluzyc, a nie jest też tak ze tyczy sie to osob ktore pracuja w firmie powyzej 3 msc??

Kurde, tutaj tez proszę o odpowiedz.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

dhi4vfxmrwrvm3d0.png

Dziewczyny jak jest z zasiłkiem macierzyńskim jeśli jest się na umowie o prace na okres próbny 3 miesięczny?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Ile juz tam pracujesz?? Kiedy przedluzenie umowy? Bo moze warto poczekac (jezeli mozesz i warunki na to pozwalaja) do przedluzenia umowy

Zasilek macierzynski to nawet jako bezrobotna dosyaniesz 1 tys na dziecko,

Tobie chyba chodziło o to zebu na l4 moc iść na przedluzonej umowie do dnia porodu, tak?

A Wy na nfz to macie z polecenia tych lekarzy czy po prostu wybieracie pierwsze lepsze miejsce gdzie jest miejsce i tam idziecie po badania?
Ja nie ukrywam, że mi się fartneło. Lekarzy omijałam szerokim łukiem z zasady. Jak podjeliśmy decyzję o staraniu się o dzieciaczka, to stwierdziłam, że wypadałoby cytologie zrobić. A że Mój dotychczasowy ginekolog był w innym mieście, musiałam szukać nowego. Wziełam najbliżej mnie i dopiero jak się zapisałam poczytałam opinie (a na szczeście było ich dużo i dodatkowo korzystnych, także zostaję). Jak powiedziałam, że staram się o dziecko to wysłał mnie na cytologię, USG jajników, glukoze, progesteron i TSH. Po miesiącu poszłam po wyniki już z zarodkiem w brzuszku :)
Chwilowo zastrzeżeń nie mam, wiec nie mam zamiaru płacić za coś co należy mi się za darmo!

Ile juz tam pracujesz?? Kiedy przedluzenie umowy? Bo moze warto poczekac (jezeli mozesz i warunki na to pozwalaja) do przedluzenia umowy

Zasilek macierzynski to nawet jako bezrobotna dosyaniesz 1 tys na dziecko,

Tobie chyba chodziło o to zebu na l4 moc iść na przedluzonej umowie do dnia porodu, tak?

Zaczynam tam dopiero pracę od przyszłego tygodnia. Właśnie chce się zorientować jak to wszystko wyglada, bo to moja 1 ciąża. Oczywiście poczekam do 12 tygodnia. A o l4 to też tak dla wiedzy, nie jestem w stanie określić tego do kiedy będę pracować

dhi4vfxmrwrvm3d0.png

Kurde, tutaj tez proszę o odpowiedz.

dhi4vfxmrwrvm3d0.png
Jeżeli umowa kończy ci się zanim skończysz 12 tc to mogą Ci nie przedłużyć. Ja pracowałam na umowie o pracę 8 dni od grudnia i powiedziałam o ciąży i musieli mi ją przedłużyć bo kończyła się w marcu a w styczniu konczylam 12 tc.

Zaczynam tam dopiero pracę od przyszłego tygodnia. Właśnie chce się zorientować jak to wszystko wyglada, bo to moja 1 ciąża. Oczywiście poczekam do 12 tygodnia. A o l4 to też tak dla wiedzy, nie jestem w stanie określić tego do kiedy będę pracować

dhi4vfxmrwrvm3d0.png

Czyli równym 12 tc bedziesz pracowac mniej niz miesiąc ...bo prace zaczynasz bedac w 8 tc i ktoryms juz dniu.. uwazaj.. bo ja kojarze zapis prawny ze musisz u danego pracodawcy ilestam pracowac... najlepiej spytaj na fb jest grupa o nazwie porady prawne..porad udzielaja również prawnicy...
Z odp prawników ja tak kojarzę... ewentualnie grupa kadry i płace... tam tez powinni wiedzieć..od razu masz kilka odp
Lepiej sie upewnij i dobrze dni wylicz...

reklama
Jeżeli umowa kończy ci się zanim skończysz 12 tc to mogą Ci nie przedłużyć. Ja pracowałam na umowie o pracę 8 dni od grudnia i powiedziałam o ciąży i musieli mi ją przedłużyć bo kończyła się w marcu a w styczniu konczylam 12 tc.

Art. 177.

§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.

Mogli Cie zwolnić, skoro powiedzialas po 8 dniach pracy, to nie przepracowalas miesiąca....albo nie chcieli, albo nie wiedzieli, ze mogą....wiele kadrowych KP nie umie czytać.
Obracam sie w temacie kadrowym, bo sama zatrudniam i zwalniam, jak nie jestem pewna pytam prawnikow.
Lepiej sie upewnic niz popelnic błąd

Ostatnia edycja:
Do góry