reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Ja mam ustaloną wizytę na połówkowe zaraz po prenatalnych na 22.05. Bez skierowania. Nie było problemu, a odkładać nie chciałam, bo nie chcę znów płacić za te badania skoro mi się należą. U nas są straszne kolejki na ten termin vo ja.
Co do wyprawki to nie wyobrażam sobie kupować to wszystko co jest podawane...Większości rzeczy nie kupowałam za pierwszym razem i teraz też nie zamierzam. Karmiłam piersią 12 miesięcy. Przez pierwsze 6 tylko i wyłącznie pierś więc butelki nie były potrzebne...ani wypażacze ani podgrzewacze itp. Potem jak już młody przszedl na nocną butle z mm też radziłam sobie bez tych gadżetów. Może to i wygodne...każdy decyduje sam...dla mnie zbytek.
To samo jeśli chodzi o apteczkę. W większości miastach jest przynajmniej jedna apteka czynna całą dobę. Jeśli czegoś zabraknie zawsze można dokupić...nie można dać się zwariować...większość tego co kupimy na zapas może się nie przydać...przeterminować... Kupiłam tylko to, co było niezbędne. [emoji4]
Uważam osobiście że taka lista jest bardzo potrzebna, o której wspominają tu mamy...tylko warto jasno określić co jest niezbędne a co "może się przydać ".
Np. lakrator...jeśli któraś studiuje to rozumiem, że będzie konieczny...ale w innym razie? Naprawdę będzie niezbędny??? Czy tylko się zabezpieczacie?
Ja kupiłam ręczny Aventa. Byłam nim zachwycona. Używałam sporadycznie jak gdzieś musiałam sama wyjść np. do lekarza...nie potrzeba na to kilkuset zł...
[emoji4] ale to moje zdanie.

Laktator tez elektryczny z Ali co jest tak polecany kosztuje 50zl wiec tyle samo co ręczny znanej marki wydaje mi się ze zawsze to będzie wygodniej nawet przy sporadycznym używaniu. Natomiast sama 300 zł bym nie wydała.

Ja podgrzewacz będę kupować dla faceta żeby mu trochę pomoc bo się chłop nie ogarnie jak go zostawię na cały dzień z maluchem jak będę na uczelni hehe ale chce używany jakiś

reklama
To ja chyba pójdę pierwsza na polowkowe bo mam 4.maja to będzie już 18 tydzień i kulka dni więc akurat.
Ja mam wizytę 2 maja :) U mnie będzie to już 19 tydzien. Z tym ze nie wiem czy będą to już prenatalne bo mój lekarz woli je wykonywać później niż za wcześnie - pewnie będę musiała zapisać się trzy tygodnie po majowej wizycie na dokładniejsze usg.

co do laktatora uważam że naprawdę warto go mieć, nie trzeba studiować, mi rozkręcił laktację, a potem odciągałam nadmiar żeby sobie ulżyć, moje cyce to była istna mleczarnia!
Zalezy jakie dziecko sie trafi.... mi rzy pierwszym sie bardzo przydal..a przy drugim kompletnie nie...... teraz zdecyduje po porodzie..... laktator mozna maz w 1 h kupic i dowiezc do szpitala.....a przez 1 h swiat sie nie zawali

Wooow rzeczywiscie 20 tc..to ista polowa ciąży.... kiedy to zlecialo.... no kiedy? Czas zaiwania.. ja wiem ze jest dzidzia..i organizuje zycie...ale gdzies psychicznie do mnie to jakos nie dociera...

No leci... do wakacji juz tylko chwila, wakacje jak zwykle przeleca jak jeden dzien i juz bedziemy miec maluszki w ramionach [emoji6]

Laktator tez elektryczny z Ali co jest tak polecany kosztuje 50zl wiec tyle samo co ręczny znanej marki wydaje mi się ze zawsze to będzie wygodniej nawet przy sporadycznym używaniu. Natomiast sama 300 zł bym nie wydała.

Ja podgrzewacz będę kupować dla faceta żeby mu trochę pomoc bo się chłop nie ogarnie jak go zostawię na cały dzień z maluchem jak będę na uczelni hehe ale chce używany jakiś
Nie bój sie..ogarnie. ogarnie :) pewnie troche pozniej, ale da rade.... nabierze wprawy

Tez myslalam że ciaza to takie piekny stan.
Tera to jeszcze nic.. niestety najwieksze ograniczenie bedzie od 7~8 miesiaca :/
Przejsc 1 km w 9 miesiacu to jak wejsc na Mont Everest :)
A 2 trymest jest najlepszy. ... mdlosci odchodza a brzuchcnie taki duży... ten czas uwielbiam :)
Zakupow ciezkich nie moze maz zrobic ?
Ja raz w tyg wysylam męża wlasnie po hurtowe ilosci zgrzewki z wodą, worek ziemniaków,
To ja chyba jestem inna [emoji14] lubię ostatni trymestr ciąży. Wiadomo, minusem jest ciągła zadyszka, ale jakiś mi to nie przeszkadza :D Pol miesiąca przed TP wprowadziliśmy się do naszego domu - przez kilka miesięcy go remontowalismy - starałam się robić wszystko co się dało oczywiście jak mąż nie widział [emoji23] tydzień przed porodem korytarz nawet malowalam [emoji14] jakoś tak te ciążowe dolegliwości mniej odczuwalam będąc w ciągłym ruchu.

No leci... do wakacji juz tylko chwila, wakacje jak zwykle przeleca jak jeden dzien i juz bedziemy miec maluszki w ramionach [emoji6]

Wakacje..wakacje :).. zastanawiam sie czy leciec gdzies czy nie... paszporty mamy..najmlodszemu dowod wyrabiam bo na paszport dluuugo sie czeka..kolejka jest dluga do zlozenia dokumentów... ehh wiec moze gdzies w europie.... zastanawoam sie tylko czy nie przerwac l4 ..i na czas wylotu wypisac wniosek urlopowy?

Ja sie czuje juz swietnie.... nie mam mdlosci...zaczynam 14 tc
brzuch mam duzy od 4 tc, bo to 3 ciaza prawie pod rzad... miesnie juz porozciagane..wiec organizm pamieta ciaze
Co do brzucha który pamięta niedawna ciążę... mój w 15+3
20180410_151825.jpg

Załączniki

• 20180410_151825.jpg
    20180410_151825.jpg
    118,4 KB · Wyświetleń: 319
To ja chyba jestem inna [emoji14] lubię ostatni trymestr ciąży. Wiadomo, minusem jest ciągła zadyszka, ale jakiś mi to nie przeszkadza :D Pol miesiąca przed TP wprowadziliśmy się do naszego domu - przez kilka miesięcy go remontowalismy - starałam się robić wszystko co się dało oczywiście jak mąż nie widział [emoji23] tydzień przed porodem korytarz nawet malowalam [emoji14] jakoś tak te ciążowe dolegliwości mniej odczuwalam będąc w ciągłym ruchu.
Ja w 8 miesiacu kolor scian w salonie zmienilam..jak maz poszedl na nocke do pracy... :) nie byl zadowolony ze ja to robilam... ale bylo juz po fakcie
. Ja jeszcze w łóżku..a maz z dziecmi sie bawi... czas wstawac po malu... moze spacer

reklama
Do góry