reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Cześć. U mnie okazało się że mój problem z zatokami to przewlekły katar ciążowy który jest wynikiem podwyższonego estrogenu i obrzęku nosa. Nic nie poradzę mam tylko sól morska. Straszne to nos zatkany, głowa boli, jak się rozchodze w pionie to trochę lżej.

Czy ktoś to przechodzil?,Laryngolog powiedział że to częste i mija dopiero 2 tygodnie po porodzie!!! A mam dopiero 16 tc :/
Ja miałam w pierwszej ciąży ale dopiero koło 7 miesiąca. Dzień po porodzie wstałam i poszłam się umyć i myjąc zęby stwierdziłam że - mogę oddychać! To było niesamowite, po prostu zniknęło. Ale dało wcześniej w kość niestety :(

reklama
Link do: Profilaktyka kwasem acetylosalicylowym w ciąży - Opowiadam historie z życia i przemycam wiedzę medyczną dla Kobiet
W tekscie masz link do opracowania profesora ktory udowodnil naukowo ze na nalezy przyjmowac wieczorem
Ok dzięki, poczytam [emoji6]. Ja tak właściwie nie do końca wiem dlaczego biorę acard nadal, bo na początku słyszałam od lekarza zebym zaczęła brać żeby ciąża napewno się zawiązała i zarodek na wczesnym etapie był lepiej odżywiony...ale teraz już 14 tyg [emoji848]...mówił żebym brała do 30

Ale fakt, dziwne, że nie zlecił pappy. Od razu pobraliby krew i za kilka dni byłyby wyniki i jakby coś, to zlecaliby dalsze badania.
Następne badania to albo prywatnie NIFTy albo Harmony albo podobne do n9ch jeszcze droższe albo amonopunkcja z ryzykiem poronienia. Mnie wyszło z usg dobrze nt.2.1 trisomia podstawowa 1:518 skorygowane 1:1495 po pappa wyszło ryzyko skorygowane na 1:202 przeplakalam 2 dni dziś dopiero trochę lepiej. Zrobiła NIFTY i wyniki za 8 dni będę mieć. Psychicznie to już mam dość. Mam 31 lat zdrowa jak ryba nigdy na nic nie chorowalam unikam leków. Pierwsza ciąża najpierw miesniak teraz te wynik i....... łatwo nie jest.

Jak to pappa nic nie zmieni? Kurcze,to trąbią,że pełen obraz daje krew+usg przecież,tym bardziej,że stwierdził,że cos nie tak. A ma lekarz certyfikat?
jak mnie wkurza takie coś,nagadał dziewczynie i tyle..

Dokladnie..zgadzam sie...
Moj lekarz prywatny.... lekarz na nfz..i trzeci lekwrz ktory mi prenatalne na nfz robil..wszyscy powiedzieli ze krew plus usg da pelen obraz.... !

Witam , jestem tu nowa na grupie , mam do Was pytanie , jak sie czujecie w 14-15 tc ? I jak Wasze brzuszki , już zaokrąglone czy jeszcze ? pozdrawiam

Mam chory kregoslup, w pierwszej ciazy bardzo cierpialam palący ból mrowienie odretwienie przez caly 7-8 mies... w tej ciazy jesli mnie to ominie to bedzie cud.
Neurochirudzy mowia mi zeby zamknac temat rozmnazania i operacja wiec tak tez zrobie.

Zreszta wiesz co nie lubie „stanu” ciazy myslalam ze moze pierwsza taka byla ale drugiej tez nie lubie. I oczywiscie bardzo sie ciesze ze jestem drugi raz tego chcielismy, to niezwykle skąd i jak tworzy sie we mnie czlowiek ale poprostu w tym stanie nie jestem soba ciekawa czy ktoras z Was ma podobnie? [emoji16]

A mysle o adopcji bo uwielbiam byc mama ( i to jest szokujace nigdy nie bylam typem matki, brzydziły mnie dziecięce lepkie brudne rączki) i moglabym miec gromadke dzieci wiec jesli sytuacja zyciowa nam pozwoli to chcialabym pomoc dzieciom ktore nie maja tyle szczescia co nasze i sa skazanym na glod choroby analfabetyzm
Podziwiam Cię, adopcja to musi być ogromne wyzwanie. Dla mnie poprzednia ciąża nie była planowana i przechodzilam przez wszystko sama... Jak już czułam ruchy to było strasznie dziwne... Teraz jest zupełnie inaczej bo ciąża jest chciana i planowana, Mąż nie może się doczekać aż poczuje jakieś ruchy w brzuchu :) Dla mnie to trochę tak jakby wszystko było nowe bo mogę się podzielić z kimś bliskim :)

Następne badania to albo prywatnie NIFTy albo Harmony albo podobne do n9ch jeszcze droższe albo amonopunkcja z ryzykiem poronienia. Mnie wyszło z usg dobrze nt.2.1 trisomia podstawowa 1:518 skorygowane 1:1495 po pappa wyszło ryzyko skorygowane na 1:202 przeplakalam 2 dni dziś dopiero trochę lepiej. Zrobiła NIFTY i wyniki za 8 dni będę mieć. Psychicznie to już mam dość. Mam 31 lat zdrowa jak ryba nigdy na nic nie chorowalam unikam leków. Pierwsza ciąża najpierw miesniak teraz te wynik i....... łatwo nie jest.
Staraj sie czyms innym zajac myśli zeby te 8 dni szybko minelo..bo nerwami nie pomozesz sobie ani maleństwa...latwo sie mówi... ale nie masz wyjscia... ja czekalam 3 dni w szpitalu w pierwszej ciazy w 5 miesiacu..profesorowie z polnej w poznaniu zastanawiali sie czy mnie operowac... nerwy..placz.. na drugi dzien lepiej bylo... ale zajecie czyms inny mysli mi pomagalo

Ostatnia edycja:
Tak. Nie zdążę już zrobić prenatalnych gdzie indziej, jutro lece na dwa tygodnie do Holandii, jak wrócę to będzie 14 tc +5 dni
Wiesz co, nie przejmuj się tak! Normy NT są zależne tez od długości płodu to raz, norma jest zwykle do 3, to dwa. A pomiar zalezy od jakości sprzętu to trzy. Ja miałam wczoraj badanie na NFZ i NT wyszło 2,2 (czy się totalnie nie przejmuję bo to nadal norma) a dziś u mojego gina na lepszym sprzęcie wyszło 1,2. Także ten. Ryzyko 1:800 to żadne ryzyko. Chyba że były też inne przesłanki- jak przepływy pępowinowe czy cała reszta :) Nie martw się!

Zgadzam się z dziewczynami, naturalna mama- spokojnie, wszystko Ok. A mi wczoraj lekarz tłumaczył ze każdej pacjentce musi wytłumaczyć jakie sa dalsze kroki i ze jak kobieta będzie chciała amniopunkcję robić to nawet przy dobrych wynikach zrobi, mówił ze kobiety sa różne- jedne wogole nie chcą prenatalnych a inne chcą mieć pewność na 100%- z usg 100% nie ma. Powiedział ze poniżej 1:300 jest wskazanie do dalszej diagnostyki. U Ciebie prawdopodobieństwo jest dużo mniejsze[emoji846]
Nie zgodzę się albo z moimi wynikami jest coś nie tak mnie początkowo wyszło 1:518 A po pappa 1:202 i to już nie jest dobrze;-(

reklama
Do góry