reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Kurde toeche lipa...długo czekasz na kasę tak to, pracodawca chyba ma też 7 dni na dostarczenie zwolnienia do zusu, tak samo jak ty do pracodawcy. Może następnym razem poproś żeby się trochę pospieszyli...chyba że możesz czekać [emoji4]

No właśnie problem w tym ze nie ma określonego czasu w którym musi dostarczyć zwolnienie do zusu nie jest to uregulowane prawnie .... jest tylko napisane niezwłocznie i tyle .... no poczekam już nie nań wyjścia chociaż nie powiem żeby mi to było na rękę

reklama
Jak założy się profil zaufany przez bankowość elektroniczną to faktycznie w ZUSie nie trzeba nic potwierdzać. Udało mi się dzsiaj zalogować. Widać moje zwolnienie, ale szczerze powiedziawszy nie widze tam niczego o zasiłku i planowanej wypłacie. Chyba, że źle patrzę, bo tu tyle różych zakładek jest, ze hej :p

Wchodzisz na stronę ZUS i dajesz w menu na górze
Zaloguj ? Logujesz się przez bankowość online i tyle ? Może ja coś złe robię ze jest napisze ze problemy techniczne

Wiecie co, ja miałam podobne infekcje w pierwszej ciąży niestety... I ginekolog przypisywał mi zawsze w takich wypadkach macmirror complex. I zawsze mi to pomagało. Nic innego nie stosowałam.
Mam lek Macmiror Complex 500 w domu i na ulotce jest napisane: "O stosowaniu leku przez kobiety w ciąży decyduje lekarz. W każdym przypadku, w okresie ciąży, lek powinien być stosowany wyłącznie gdy jest to absolutnie konieczne i pod nadzorem lekarza". Zatem nie mam pewności czy akurat ten lek (na receptę) nie jest konieczny do skonsultowania. Gdyby jednak któraś z pań to dostała, to mogę oddać, bo mam 1 opakowanie (przechowywane w lodówce). Kupiłam lek, bo lekarz mi zalecił, abym zrobiła kurację przed cytologią, ale zaszłam w ciążę, więc mam wolny.

Wreszcie udało mi się nadrobić :) gratuluję wszystkim udanych wizyt i ślicznych maluchów <3

Ja mam dzisiaj gorszy dzień. Od kiedy się obudziłam boli mnie podbrzusze, nie ciągnący ból tylko taki ucisk, cmienie jak przy okresie ale bardzo lekki... boli też jak naciskam macice. Oczywiście mnie to martwi chociaż pewnie to po prostu rośnie macica ;) a wizyta dopiero w środę :(

Gratuluję mamom wizytującym i zazdroszczę mamom z brzuszkami. Ja mam wieczorem duży, a rano wciąż wręcz płaski, a bardzo już bym chciała mieć większy :)

Ja dziś założyłam stały aparat na zęby (narazie górny łuk). Wszystko miałam gotowe wcześniej (np. zdjęcie rtg) tylko nie zdążyłam założyć. Moja główna wada to krzywy zgryz- zeby górne całkowicie zachodziły na dolne. Ortodonta nie widzi przeciwwskazań, mówi że leczenie w ciąży przebiega szybciej bo wszystko rozmiękczone. Mam nadzieje, ze nie będzie za bardzo bolało.

Mój syn po kąpieli dostał wysypki na połowie twarzy pokrzywkę, a na szyi i uszach czerwonych plam. Swędziało go, podałam zyrtec i wapno. Teraz juz schodzi. Ale ja to jestem panikara, zaraz do lekarza dzwoniłam, mówił że to może być reakcja na słońce... Słyszałyście może o czymś takim jak alergia na słońce izeby tak wysypało?
Nic dziwnego nie zjadł, zresztą dawno było po ostatnim posiłku. Za to bawił sie w piachu jak szalony, może go coś tam ugryzło.

Wchodzisz na stronę ZUS i dajesz w menu na górze
Zaloguj ? Logujesz się przez bankowość online i tyle ? Może ja coś złe robię ze jest napisze ze problemy techniczne
Przez bankowośc online zakładasz profil zaufany. Musisz sprawdzić czy Twój bank ma taką możlwość. A potem można się za pomocą tego profilu logowac np do ZUSu

A i kupiłam detektor tętna płodu, który wyświetla zmierzoną wartość. Jestem spokojniejsza. Do czasu kiedy nie poczuje ruchów będę słuchać co wieczór. Później rzadziej. Jestem w 13,3 tc i słychać bez problemu. Wydałam na to 200 zł, ale pomyślałam, że zaraz po porodzie mogę sprzedać.

reklama
Odnośnie biustonoszy polecam wybrać sie kiedyś w życiu do salonu bra-fittingu, tam profesjonalistki mierzą wszystko dobierają stanik i przeszywają go pod potrzeby danej kobiety. Jak sie znosi można przynieść żeby znów podszyli. Ja miałam tak, że w miskach miałam o wiele więcej niż mi sie wydawało, a pod biustem o wiele mniej niż sie wydawało. Stanik, który tam kupiłam był zajebisty pierwszy raz w życiu czułam, że trzyma biust, i nic nie zwisa. Potem temat trochę zaniedbałam ale teraz biust mi sie powiększył znacząco i chce tam się wybrać. Podobno źle dobrane biustonosze przyczyniają się do raka piersi.

Do góry