reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Dziewczyny właśnie zrobiłam odprawę online na nas lot sobotni. I zdziwiło mnie to, z nie musiałam wprowadzać swoich danych, ani danych dziecka. Tylko imię nazwisko, które były na rezerwacji. . Mam karty pokładowe, zadzwoniłam na infolinię LOTu i Pan powiedział, z jak nie podróżuje poza strefę shoengen, to nie muszę tych danych wprowadzać, sprawdza tylko mój dowód i dziecka paszport przed wejściem na pokład. Serio tak to wygląda? Pamiętam, z zawsze wprowadzalam te dane, ale też pierwszy raz lecę LOTem

Dziewczyny właśnie zrobiłam odprawę online na nas lot sobotni. I zdziwiło mnie to, z nie musiałam wprowadzać swoich danych, ani danych dziecka. Tylko imię nazwisko, które były na rezerwacji. . Mam karty pokładowe, zadzwoniłam na infolinię LOTu i Pan powiedział, z jak nie podróżuje poza strefę shoengen, to nie muszę tych danych wprowadzać, sprawdza tylko mój dowód i dziecka paszport przed wejściem na pokład. Serio tak to wygląda? Pamiętam, z zawsze wprowadzalam te dane, ale też pierwszy raz lecę LOTem
Ja wprowadzalam tylko imię, nazwisko i dokument jakim posłużę się przy odprawie na lotnisku oraz numer tego dokumentu :)

O własnie powiedzcie mi proszę jak to jest z tą wypłatą z ZUSu? Po 33dniach zwolnienia wypłatę przejmuje ZUS tak? Może się tak zdażyć, że pół pensji dostanę od pracodawcy a pół z ZUSu? I ile oni mają faktycznie czasu na wypłatę? Jestem na zwolnieniu od 12 marca także w tym miesiącu pewnie będzie już rozliczane inaczej.
Tak, ja tak miałam że do 10 marca od pracodawcy a po 10 do 21.03( bo to wtedy miałam zwolnienie ) zapłacił ZUS.

Ja pytałam w kadrach i u mnie ZUS płaci, ale przelew idzie przez moja firmę- interesowałam się tematem bo planujemy brać kredyt na dom i bałam się ze mogą być problemy
Z tego co wiem, tak jest w przypadku kiedy pracodawca zatrudnia ponad 20 pracowników...i mnie mała firma wiec dostaje po 33 dniach od zusu ale mąż pracuje w banku i jak był na dłuższym zwolnieniu to przelew miał zawsze od swojego pracodawcy a nie od zusu- wiec tak jak u Ciebie [emoji6]

Ja przeszłam na wypłatę z ZUS 16 marca wiec od 1-16 dostałam od pracodawcy wypłatę a od 17-31 marca powinnam dostać z ZUS. Ja dostarczam L4 zawsze w ten sam dzień kiedy lekarz mi wystawia albo na drugi dzień. A mojego L4 marcowego moja dyrektorka nie dostarczyła do zusu w marcu tylko teraz w kwietniu (bodajże 3 dni temu) wiec dostanę wypłatę marcowa w MAJU.
Kurde toeche lipa...długo czekasz na kasę tak to, pracodawca chyba ma też 7 dni na dostarczenie zwolnienia do zusu, tak samo jak ty do pracodawcy. Może następnym razem poproś żeby się trochę pospieszyli...chyba że możesz czekać [emoji4]

reklama
Profil epuap jest super, założyłam sobie w pierwszej ciąży i do wszystkiego miałam dostęp przez neta. Tylko trzeba się wybrać do ZUS osobiście ale tylko raz :)
Właśnie ostatnio sobie założyłam ale jeszcze nie potwierdziłam w zusie...a czy widać tam np. czy zasiłek został przyznany za dane zwolnienie i kiedy jest planowana wypłata ?

Do góry