reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Ja kocham kawę szczególnie świeżo mielona z ekspresu. Normalnie piję jedna, dwie dziennie. W poprzednich ciążach robiłam i wypisałam Max kilka łyków bo smak był jakby kwaśny. Ale w tej ciąży jakoś dziwnie ostatnio wypiłam cała kawkę w niedziele i mi smakowała. Może dzisiaj tez podejdzie [emoji6]

Mnie tez czesto boli blizna po nacieciu :/

A apropo nacinania, wiecie moze jak to jest? Jak przy pierwszym porodzie bylam nacieta to przy drugim tez musza naciac? Dla mnie szycie bylo mega traumatyczne :(

4c3tskjoa7ptmvui.png
Nie, nie musza. Ale mnie przy jednym i drugim porodzie "zaszantażowali". Spytali o zgodę, ale przy pierwszym mówili, że od godziny glowa pojawia sie i cofa (faktycznie syn mial duza glowa) a ja juz bylam zaniepokojona. Przy drugim wyglosili: "przy porodzie przedwczesnym powinniśmy naciac dla bezpieczenstwa dziecka". Logiki w tym nie widze, ale co mialam zrobic? To pierwsze naciecie 6 lat temu bylo koszmarne, zle sie goilo, byla mowa nawet o powrocie do szpitala na poprawke. Przez rok bolalo mnie wspolzycie, a do tej pory odczuwam napadowe bole (glownie na zmiane pogody). To drugie nacięcie 1,5 roku temu jakos szybko dalo o sobie zapomniec. Dwa naciecia - dwa rozne kierunki. Nie wiem, czy to standard, czy tez czasami tna w tym samym miejscu?

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Kawa to również kwestia indywidualna. Ja się po prostu boję bosię bywało różnie u mnie i nie chcę zbytnio ryzykować. Chucham i dmuchamy na Malucha.
Ale rozumiem,że jeśli się nic u kogoś nie dzieje to czemu nie kawka czy coś średnio dozwolonego :-D
Mam jednak znajomą,która kawki i papieroska rano nawet w ciąży sobie nie odmówiła. Dla mnie to już za dużo :no2:

Dym papierosowy z pewnoscia jest szkodliwy.

Ale kawe wolno pic (no ja nie powinnam bo mi skacze cisnienie), nawet kilka dni temu ordynator i lekarz dyzurny namawiali pacjentke z mojej sali, bo slabo jej bylo.

Ser plesniowy praktycznie tez (na rynku nie powinno byc serow z mleka niepasteryzowanego i te zwykle sery spelniaja ten wymog, uwazac trzeba na jakies niby chlopskie, eko i ekskluzywnr). Przy czym ja mam watplowosci, czy jedzenie plesni generalnie jest zdrowe ;)

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja nigdy kawy nie lubiłam, a jak zaszłam w ciąże z synem jedyną zachcianką była właśnie kawa. Też miałam obawy czy dziecku nie zaszkodze, ale lekarz powiedział, żeby tylko nie przesadzać z illością i mocą. Jedna kawa nie powinna zaszkodzić. Syn się urodził w terminie, 4 kg wagi. Obecnie ma 7 lat i jest zdrowy.
Za to w tej ciązy od kawy mnie odrzuciło od samego początku.

Co do kawy,jak prawie do wszystkiego są zdania podzielone. Ja jestem zdecydowaną przeciwniczką palenia papierosów i picia alko w ciąży. Sceptycznie podchodzę do kawy codziennie. Raz na jakiś czas ok. Podkręca tętno malucha.

Broń Boże nie zarzucam Ci,że coś...czy coś :-D
Ser pleśniowy...mniam albo oscypek albo deska serów z winkiem :rolleyes:
Ja np.dziś wypilam kawę,już drugą w ciąży od początku. Bo akurat u mnie nic tak nie działa lepiej na ból głowy ciśnieniowy niż właśnie ona. Wyrzuty sumienia mam teraz straszne....

Oo..i szczawiową z jajeczkiem bym zjadła,ale u mnie dziś lasagne szpinakowe

O nieeee zabiję!! Ależ mi ochoty zrobiłaś na sery i wino...chyba zwłaszcza to wino :D
Mnie teściowa kawę taką extra świeżo mieloną zrobiła w święta. Pychota, a od początku ciąży miałam do kawy niechęć. Na szczęście przeszło! Przy moim ciśnieniu średnim 94/44 kawa raz na jakiś czas jest wręcz wymagana :)

reklama
Witam wszystkie nowe mamuśki :) Co do bólu jajników to ja mam czasem jedynie taki kłucia w jajniku ale myślę że same w sobie takie bóle nie są niebezpieczne bo wszystko się rozciąga ;)

Do góry