reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

W ktoryn tc robilas prenatalne usg?

p19u9jcgp0rsz4z5.png

Wizyta nfz 9 kwietnia [emoji173]
Wizyta prywatna 19 kwietnia [emoji173]

Z OM 12+1 z CRL 12+4

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

reklama
Ja tez jeszcze nie mam pappy będę miała w piątek. To są wyniki po usg.

Aspekt nie w wyglądzie dziecka jest ok , jest starszy niż OM o 3 dni. Pięknie widoczna kość nosowa, serce ok , mózg ok, przepływy ok, wszystkie narządy prawidłowe, tętno płodu ok. I raczej będzie dziewczynka

To są super wyniki, nic się nie martw :) Pogłębioną diagnostykę zaleca się jeśli prawdopodobieństwo wyniesie 1:300 lub jeszcze więcej. Ja mam w czwartek za tydzień, chyba umrę ze stresu do tej pory :(

Sprawdzałam normy z kilku źródeł i podają, że na tą chwilę (u mnie 11 Tc) tętno powinno być 110-150 (lub według innych źródeł do 160 w 12 tc). Moja lekarka też mówiła o 160 jako maks... Dlatego się bardzo martwię

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
Gadanie takie, ja miałam ostatnie usg w 10 tygodniu i serce biło coś ponad 170 i lekarz powiedział że ideales. Nie łam się. A tsh tak szybko nie skacze, dostaniesz euthyrox i szybko się wyrówna.

Nikt nie napisze jakie wyszło mu ryzyko wystąpienia wad ? Mnie wyszło na bazie wieku trisomia 21 1:837 a po usg 1:597 wiec
Trochę skoczyło. Martwię się ;(

U nas było mniej wiecej 1:8000 1:5000 i 1:4000. Nie pomylilas ilosc zer?

tb739vvjtswbqtc4.png

h44eflw1j5n8g68m.png

Wizyta NFZ 26.04

U nas było mniej wiecej 1:8000 1:5000 i 1:4000. Nie pomylilas ilosc zer?

tb739vvjtswbqtc4.png

h44eflw1j5n8g68m.png

Wizyta NFZ 26.04

Nie pomyliłam. Dokładnie wyglada to tak po usg - bez wyników pappy bo jeszcze nie mam
trisomia 21 1:837 po skorygowaniu 1:597
Trisomia 18 1:2024 po skorygowaniu 2:4667
Trisomia 13 1:6355 po skorygowania 1:20000

Nie pomyliłam. Dokładnie wyglada to tak po usg - bez wyników pappy bo jeszcze nie mam
trisomia 21 1:837 po skorygowaniu 1:597
Trisomia 18 1:2024 po skorygowaniu 2:4667
Trisomia 13 1:6355 po skorygowania 1:20000

Nie martw się! To dalej prawdopodobieństwo jednego chorego dziecka na 597 kobiet w ciąży.

O rety Was nadrobić to szaleństwo [emoji23]
Wczoraj nadrabialam to zasnęłam...A dziś dopiero skończyłam. O tylu rzeczach chciałam napisać, a w końcu jak już mogę się wypowiedzieć to nie wiem co napisać.

Gratuluję Dzidziolków cudnych [emoji4][emoji4][emoji4]

Jeśli chodzi o zamknięte forum to jestem za. Jak któraś to już napisała to naturalna kolej rzeczy. Na poprzednim forum nikogo nikt u nas nie wyrzucal...nawet jak się nie pisało kilka miescy czy lat.

Jeśli chodzi o lekarzy to w poprzedniej ciąży przy ktg zanikalo tętno dziecka i dostałam skierowanie na obserwacje do szpitala. Nie przyjął mnie ten konowal. Zrobił ktg i wysłał do domu mówiąc że "ten papier wg książek ważny jest 7 dni. Niech pani idzie do domu o miejsca nie zabiera potrzebującym ". Nie znoszę tego lekarza nazwisko zapamiętam do końca życia. Teraz do szpitala też niestety on mnie przyjmował i zastrzeglam sobie że nie życzę sobie by on mnie badał. Pilnowali.

Czasem mnie zaskakujecie tymi terminami i skrutami jakimi piszecie...zastanawiam się czy wszystko ze mną normalnie [emoji16]
Po co się wczytywac w wyniki ryzyka jak to tylko ocenić może lekarz? Wynik jest miarodajny tylko w połączeniu z usg....i to jest sprawa bardzo indywidualna... Bo tu wiele czynników się na to składa...wiek liczba urodzeń poronien i nie można swoich wyników porównywać...dla własnego dobra [emoji4] bo tylko się człowiek nakreci i nerwy gotowe.

Zmykam spać.
Dobrej nocy.

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Oby tylko przestrzegali [emoji1317]
Fajnie ze ocena apgar na brzuchu matki, ale o tym kangurowaniu to dalej nic konkretnego a szkoda.
Ciekawe jak bedzie wygladala sprawa z karmieniem mm.
Rozbawiło mnie ze kobieta moze isc do szpitala zapytać czy jest możliwe znieczulenie [emoji12], u mnie w mieście sa 4 porodówki tylko w jednym szpitalu prywatnym jest znieczulenie w innych nie ma szans.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Na stronie rodzic po ludzku jest aktualizowane info gdzie mają jakie znieczulenie, jakie są procenty zzo a jakie cc, ile naciec krocza. Dużo pomaga przy wyborze szpitala i może zmieniły się już dofinansowanie.

tb739vvjtswbqtc4.png

h44eflw1j5n8g68m.png

Wizyta NFZ 26.04

z tego co mi zawsze mowiono, to wlasnie powinny byc w zblizonym czasie. przezciez przez 3 tygodnie wszystkie paramtry sie moga mocno pozmieniac, nie bedzie to tak troche przeklamany wynik.
jak u mnie bedzie chlopiec, to bede miala tak duzo pieknych ubranek po corce.

w sumie mi obojetnie kto to bedzie, choc synek chce brata.
Hmm z tego co wyczytałam to USG prenatalne może być wykonane dokładnie pomiędzy 11 tygodniem i 1 dniem a 14 tygodniem 1 dniem. Z kolei test Pappa tzn pobranie krwi można wykonać już od skończonego 8 tygodnia do 13+6. Z wygody test jest zazwyczaj pobierany w dniu badania USG- natomiast nie jest to konieczne.

Moja gin jest akurat po specjalista od patologii ciazy więc jej ufam :)

3jgxikgnv87dhgfb.png

reklama
Przy pierwszym dziecku dopiero po kupieniu laktatora rozkrecilam laktacje. Młody nie miał odruchu ssania. Nie miałam smoczka. Nie miałam butelki i mm. Tym razem się zabezpiecze, bo może być tak ze teraz nie dostanę ze szpitala. :/

tb739vvjtswbqtc4.png

h44eflw1j5n8g68m.png

Wizyta NFZ 26.04

Do góry