reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Jeśli chodzi o tsh, proszę nie dać się zbyc robić od razu ft 3 i ft, dodatkowo uczulam dziewczyny leczace się na hasimoto na podstawie wzrostu tsh i przeciwciał anty tpo. W takich wypadkach 99 %endokrynologow przepisuje lentrox/eutyrox..A obowiązkowym badaniem są przeciwciała Trab które wskazują na nadczynność a niedoczynnosc jest efektem ubocznym.
Ja do 10 tc miałam mało objawów, natomiast później naszym mnie mdłości, wymioty tylko raz i spadek ciśnienia. Nawet zaslablam z sklepie i teraz ograniczam jazdę autem przez zawroty głowy.

Mam tylko syna :) Po prostu przez wiele lat traciłam ciąże...jedną w 10tc,drugą w 23 tc,trzecią w 12 tc. Także generalnie to jest moja piąta ciąża i mam nadzieję, że szczęśliwa...o co bardzo mocno sie modlimy :)
@Pilades...musi bo już nie mamy siły. Syn się przytrafił bardzo dawno temu,a później kiedy świadomie chciałam mieć kolejne to tak właśnie wychodziło....
oj przykro mi. To już na dość dalekim etapie te ciąże były. Jest jakiś jeden konkretny powód czemu tak się stało?

Tsh najlepiej robić rano do godziny 10tej nie musi być nadczo.Niedoczynnosc jest bardzo niebezpieczna dla dziecka dlatego dziwię się że nie jest obowiązkowe badanie w ciąży wynikające z przepisów. Ja najprawdopodobniej przez źle pracująca tarczyce straciłam pierwsza ciążę.

@Pulpecik dziękuję :D Niestety mikrogruczolak prawdopodobnie był winowajcą,ale późno został zdiagnozowany. Własnie od niedawna jestem pod opieką genialnych lekarzy,od których dostałam kombinację bardzo prostych leków i takie zaskoczenie :)
@Pilades i jak |Ci po nich? Ja cierpie okrutnie jak się ten lek rozchodzi i po wyjęciu igły :/
@Kocurek,ja to bym radziła dziewczynom które miały kiedykolwiek jakiekolwiek problemy skonsultować się w ciązy u endo bo samemu to się można tylko nakręcić. Zresztą mądry gin i tak zleca podstawowe tsh,bo to nie jest prawda,że trzeba od razu całą baterię badań. Moja endo(a jestem pod opieką ŚCO w Kielcach) zleca kontrolnie tylko tsh,prolaktynę i wapń.

Tsh najlepiej robić rano do godziny 10tej nie musi być nadczo.Niedoczynnosc jest bardzo niebezpieczna dla dziecka dlatego dziwię się że nie jest obowiązkowe badanie w ciąży wynikające z przepisów. Ja najprawdopodobniej przez źle pracująca tarczyce straciłam pierwsza ciążę.
Ja też jedną straciłam z niewiadomych powodów.
Tarczycę z 15lat temu badałam. Miałam epizody hiperprolaktynemii I wykluczali mi guza przysadki...
Czyli wychodzi że miałam jakieś problemy. Obecny gin.chyba o tym nie wie.
Pójdě i sama zrobię. Czyli na start samo tsh czy od razu ft3 I ft4?

usg wizyta 19.03

reklama
@Pulpecik dziękuję :D
@Pilades i jak |Ci po nich? Ja cierpie okrutnie jak się ten lek rozchodzi i po wyjęciu igły :/
@Kocurek,ja to bym radziła dziewczynom które miały kiedykolwiek jakiekolwiek problemy skonsultować się w ciązy u endo bo samemu to się można tylko nakręcić. Zresztą mądry gin i tak zleca podstawowe tsh,bo to nie jest prawda,że trzeba od razu całą baterię badań. Moja endo(a jestem pod opieką ŚCO w Kielcach) zleca kontrolnie tylko tsh,prolaktynę i wapń.

Sama robie sobie zastrzyki. Opanowałam całkiem nieźle wkłuwanie, nie mam nawet za dużo siniaków. Ale podawanie leku i jakiś czas potem masakra...

Do góry