ranny.ptaszek
Fanka BB :)
Super! Ile kosztowa?
Ok doczytalam sorki
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Super! Ile kosztowa?
Ja przed ciążą piłam ale później nikt mi jednoznacznie nie był w stanie odp. czy w ciąży można czy nie więc nie piję.A dlaczego czystek nie mozna w ciazy? Ja pije[emoji85]
Do mam po cesarce albo kogoś kto wie ...
Jak jest po cesarce z kangurowaniem ? Dają mi na chwilę synka przytulić i zabierają i dają ojcu żeby kangurowal ? Hmmm
Nie mówiłam o tym mojemu mężowi jeszcze bobzawali dostanie, ogólnie jak jest temat kapania , przebierania ubranek czy pampersa to go to przeraża .
A co mnie nie ? To moje 1 dziecko też się boje okropnie jak to będzie ... Musimy od początku oboje się nauczyć takie moje zdanie
Ale ja cię rozumiem (już od początku o co chodzi, może dlatego że też Warszawa o niestety tu jest inaczej niż w innych miastach polski) i popieram. Ja jak miałam komunię w sumie miałam 500 zł. + rower typu z tesco (Mieszkałam jeszcze w miasteczku woj. Opolskie) moja siostra 7 lat później już mieszkaliśmy w Warszawie miała 3 tys w kopertach i jeszcze prezenty. A osoby się nie zmieniły. Po prostu ludzie zaczęli się bardziej odnosić z pieniędzmi.Rodzicom tak. Tak na chrzest. To przecież jasne.
O wodę z mózgu to już chodziło mi na komunie.
Prezenty. Drogie prezenty.
Bo kasa wiadomo, że chyba z komunii też rodzice trzymają i kupują dziecku prezent czy co ustalą ?
Odebrałaś moje wypowiedzi bardzo personalnie. Nie wiem czemu.
Ja już w 1 podkreśliłam że chrzesni dają więcej. I tyle. Mogłam kwot nie rzucać
I to że każdy daje ile uważa też napisałam oraz to że babka ma wszystko za wiele nie oznacza że musiała nie wiadomo ile dac też.
Że być może umowila się tak z rodzicami dziecka
To może nie tyle od miasta zależało, co od czasów? 7 lat to dużo, ja i moje siostry miałyśmy na komuniach tych samych gości (ewentualnie chrzestni się zmieniali bo dalsza rodzina) i ja dostałam 800 zl, moja siostra ROK później 1800 zl a siostra 4 lata młodsza odemnie 2900. Pamiętam jak dziś te kwotyAle ja cię rozumiem (już od początku o co chodzi, może dlatego że też Warszawa o niestety tu jest inaczej niż w innych miastach polski) i popieram. Ja jak miałam komunię w sumie miałam 500 zł. + rower typu z tesco (Mieszkałam jeszcze w miasteczku woj. Opolskie) moja siostra 7 lat później już mieszkaliśmy w Warszawie miała 3 tys w kopertach i jeszcze prezenty. A osoby się nie zmieniły. Po prostu ludzie zaczęli się bardziej odnosić z pieniędzmi.
Ps. Moje i brata pieniądze z komunii poszły na pięć centralny [emoji23][emoji4] przynajmniej wiem gdzie się podzialy
Aaaa. Nie no tam masz tak jakby nóżki i pas idzie pomiędzy nimi. Jak w kombinezonieOdnosnie wczorajszej rozmowy nt śpiworków etc.
@Emol ja miałam na mysli tego misia z uszkami mi nóżkami,którego link pokazywałaś-w sensie że do fotelika. Ale znalazłam coś takiego i myslę,że też fajna alternatywa
Rozebrany maluch z kombinezonu podczas jazdy bedzie i tak okryty
Link do: Śpiworek kocyk Minky do nosidełka fotelika samochodowego otulacz
Zastrzeliłaś mnie. Wydaje mi się to naprawdę sporo. Oczywiście dla mnie bo dla kogos innego może to byc normalne całkiem. U nas wesele tak samo-zależy czy ci chrzestni byli kimś więcej niż tylko chrzestnymi przy okazjach. Komunia max 1000 lub prezent o równowartości(choc nie powiem,mój syn 7 lat temu od chrzestnego,którego nie znał,dostał tel za 600 zł i 1000 zł-byłam mega zaskoczona i aż głupio nam było przyjąc aż tyle). No ale chrzciny to zagadka-posucha w tym temacie była i u mnie i u K.A co do chrzcin to lepiej nie mówię jakie są stawki u mnie w okolicy tzn wysokie .
Wiadomo każdy daje ile chce ile go stać
Wesele chrzesni 2000 -3000 , komunia chrzesni ( do rodzeństwa 2000 , 1000-1500 dalsza rodzina ) chrzciny chrzestna do rodzeństwa 1000 zł ( dalsza rodzina mniej 400- 500 ok. )
Wiem że to dużo , ale im mniejsze miasto i każdy się zna to stawki u mnie są znane . .
I to nie że jak biedni to dają mało , to oszczedzaja x czasu bo wiedzą że jest dana impreza i trzeba dać do koperty
Z reguły jest koperta u mnie w okolicy na chrzciny i potem zakładają np. konto oszczędnościowe w banku dla bobaska .
Dla dziewczynek u mnie w okolicy słynne jest kupowanie złota ( łańcuszek , przywieszka , pierścionek ) , a złoto mega drogie za gram przeciez
Ja i moje siostry dostaliśmy od babci złote pierścionki na chrzest i łańcuszki z medalikiem. Nie przydały mi się [emoji14] aktualnie nawet nie wiem gdzie dokładnie są, chyba gdzieś u mamy leżą schowane.A co do chrzcin to lepiej nie mówię jakie są stawki u mnie w okolicy tzn wysokie .
Wiadomo każdy daje ile chce ile go stać
Wesele chrzesni 2000 -3000 , komunia chrzesni ( do rodzeństwa 2000 , 1000-1500 dalsza rodzina ) chrzciny chrzestna do rodzeństwa 1000 zł ( dalsza rodzina mniej 400- 500 ok. )
Wiem że to dużo , ale im mniejsze miasto i każdy się zna to stawki u mnie są znane . .
I to nie że jak biedni to dają mało , to oszczedzaja x czasu bo wiedzą że jest dana impreza i trzeba dać do koperty
Z reguły jest koperta u mnie w okolicy na chrzciny i potem zakładają np. konto oszczędnościowe w banku dla bobaska .
Dla dziewczynek u mnie w okolicy słynne jest kupowanie złota ( łańcuszek , przywieszka , pierścionek ) , a złoto mega drogie za gram przeciez