Tak, to prawda, że oni mają większe rozmiary, dlatego wzięłam ten 50/56, chociaż przewiduję używać dopiero w grudniu. I odsyłam 62 z 5-10-15, chociaż jest śliczniutki (H&M używany kupiłam, więc nie mogę zwrócić, poza tym jest ciut bardziej praktyczny).
Jeśli chodzi o chusty, to nie ma to nic wspólnego z sadzaniem dziecka, bo dziecko jest przyciśnięte do matki na obszarze całego tułowia. Kilka moich różnych koleżanek na wizycie ortopedycznej ok. 2 miesiąca życia słyszało, że bardzo dobrze robią, nosząc w chuście. Z nosidłami jest problem, że one nie otulają tułowia dziecka, tylko faktycznie dziecko wisi na biodrach, kroku, udach - tam gdzie akurat przebiega materiał. Teoretycznie nosidła ergonomiczne powinny to eliminować, jednak nigdy nie przytrzymają dziecka tak jak DOBRZE zawiązana chusta. Wg mnie przeciwnicy pionizacji w chuście powinni jednocześnie być przeciwnikami noszenia dziecka w ogóle, także na rękach, na ramieniu, czyli dziecko ma wyłącznie leżeć i to na odpowiedniej twardości podłożu - wtedy ta opinia byłaby dla mnie bardziej wiarygodna, bez tego to trochę marudzenie osoby, która nigdy tematu nie zgłębiła. A pani w sklepie mogła mieć źle zawiązaną chustę, mnie samej się zdarzało, że żle dociągnęłam i z dziecka robił mi się es-flores, ale widziałam, że coś nie gra i poprawiałam. Nie jestem chustomaniaczką (raczej jestem z tych, którzy uważają, że dziecko ma leżeć), ale miałam kolkowego syna i chusta bardzo nam pomogła.
@Oczekujaca123 Kosz Mojżesza do 7 miesiąca mnie się nie widzi z powodu ruchliwości dziecka, podciągania się, ryzyka wypadnięcia. Różne są dzieci, jedne w tym wieku jeszcze leżą, ale inne już harcują... Oczywiście piszę o koszu na stelażu, bo jak chcesz stawiać na podłodze, to argument traci swoją moc. Zaś dla bobasa jako mobilne łóżeczko zdecydowanie wolałabym drewnianą kołyskę na kółkach, bo jest łatwiejsza w myciu i można dobrać dobrej jakości materac.
Co do leżaczków, to dopiero co czytałam, że maluszka nie można wsadzać w rozwiązania hamakowe
Śmieję się, bo wg mnie każda myszka swój ogonek chwali