ranny.ptaszek
Fanka BB :)
Dziewczyny czy zastanawialyscie się nad szczepionkami?
Ja wiem, że to temat rzeka i każdy ma swoje zdanie, ale ja już nie wiem co robić.
Jedno wiem na pewno, że nie chce szczepic dziecka w pierwszej dobie życia; ale co dalej to mam mieszane uczucia.
Macie jakieś negatywne przeżycia po szczepionkach? Chodzi mi o takie realne skutki uboczne lub ich brak ktory znacie ze swojego otoczenia, albo wasze dzieci przeżyły?
Na co wy się zdecydujecie?
Ewentualnie co lepiej refundowane czy te płatne skojarzone szczepionki ?
Ps. Wiem Wiem na forum i w Internecie były poruszane te tematy, tylko ja mam wrażenie, że tam wypowiadają się głównie przeciwnicy którzy tylko czekają na taki temat. A ja bym chciała poznać zdanie i posłuchać rad od osób które nie zaatakuje mnie od razu (poruszalysmy juz tu sporo tematow i bylo kulturalnie wiec liczę tez na to teraz )
Ja bede szczepic
w szpitalu syna rok temu na gruzlice kuli w 2 dobie.
Rozumiem rowniez jak ludzie maja swoje powody i obawy przed szczepieniamy po doswiadczeniach w przeszlosci.
Przerazaja mnie jednak ludzie ktorzy wiedze na temat szczepien i decyzje z tym zwiazane czerpia z facebooka itp. Powraca mnostwo chorob ktore kiedys byly zupelnie wyeliminowane dzieki szczepieniom.
A to ze nasze organizmy i naszych dzieci ktore rodziny sa dluzo slabsze niz poprzedniego pokolenia i tak bedzie coraz gorzej nikogo nie powinno dziwic.
Przerazajace ale taka jest prawda dzieci chorowaly choruja i beda chorowac. Co nam pozostaje ? Wierzyc ze medycyna idaca do przodu bedzie nas ratowac i chronic? Czy bedziemy parzyc ziolka ? Skad brac ziolka w tak zanieczyszczonym swiecie i czy pomoga na takie mutacje ktore sie w nas dzieja przez niekorzystyny dla naszych organizmow swiat w ktorym zyjemy?
Przez 30 lat ktos nie ma alergii nagle na wiosne ledwo zyje i co idzie po leki przeciwhistaminowe ktore pozwola mu funkcjonowac. Nie rozumiem dlaczego ludzie odwracaja sie od medycyny w przypadku szczepien a w kazdym innym ida po antybiotyk ktory ich tylko truje i oslabia bo infekcji bakteryjnych jest niewpsolmiernie mniej niz spozywanych antybiotykow.
Albo patrzac w tv zaopatrzamy sie w syfskie suplementy diety i zremy na potege jakby mialy cokolwiek pomoc?!
Nie wierze we wszystko co mi mowia we wszystkim trzeba miec swoj rozum koncerny spozywcze farmaceutyczny itp robia na nas biznes i to nie jest swiat ktory ma skrupuly ale co nam pozostalo?
Ja wierze ze niestety jedyne co to medycyna ktora jest zguba i wybawieniem jednoczesnie.
Bo jak lamiesz reke to ortopeda ci ja nastawi jak masz raka idziesz na chemie jak masz przepukline to chirurg ja zoperuje i jak masz grzyba na skorze to dermatolog sterydem ci ja wyleczy.
A antyszczepionkowcy ktorzy pala w domu weglem jezdza autem i nie maja swojego kurnika i ogrodka z warzywami to jakis polwiczny bunt i przeciw czemu sie buntuja skoro trwaja w zlym dla nich swiecie zajadaja sie tluszczami trans i zamiast domu w bieszczadach maja mieszkanie w centrum miasta? Ja nie kumam
Oczywiscie to co napisalam to duze uproszczenie i nievc nikt nie bierze tego do siebie bo nie chce tez nikogo urazic