reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Dziewczyny czy zastanawialyscie się nad szczepionkami?
Ja wiem, że to temat rzeka i każdy ma swoje zdanie, ale ja już nie wiem co robić.
Jedno wiem na pewno, że nie chce szczepic dziecka w pierwszej dobie życia; ale co dalej to mam mieszane uczucia.
Macie jakieś negatywne przeżycia po szczepionkach? Chodzi mi o takie realne skutki uboczne lub ich brak ktory znacie ze swojego otoczenia, albo wasze dzieci przeżyły?
Na co wy się zdecydujecie?

Ewentualnie co lepiej refundowane czy te płatne skojarzone szczepionki ?

Ps. Wiem Wiem na forum i w Internecie były poruszane te tematy, tylko ja mam wrażenie, że tam wypowiadają się głównie przeciwnicy którzy tylko czekają na taki temat. A ja bym chciała poznać zdanie i posłuchać rad od osób które nie zaatakuje mnie od razu (poruszalysmy juz tu sporo tematow i bylo kulturalnie wiec liczę tez na to teraz;) )

Ja bede szczepic :)
w szpitalu syna rok temu na gruzlice kuli w 2 dobie.
Rozumiem rowniez jak ludzie maja swoje powody i obawy przed szczepieniamy po doswiadczeniach w przeszlosci.

Przerazaja mnie jednak ludzie ktorzy wiedze na temat szczepien i decyzje z tym zwiazane czerpia z facebooka itp. Powraca mnostwo chorob ktore kiedys byly zupelnie wyeliminowane dzieki szczepieniom.

A to ze nasze organizmy i naszych dzieci ktore rodziny sa dluzo slabsze niz poprzedniego pokolenia i tak bedzie coraz gorzej nikogo nie powinno dziwic.
Przerazajace ale taka jest prawda dzieci chorowaly choruja i beda chorowac. Co nam pozostaje ? Wierzyc ze medycyna idaca do przodu bedzie nas ratowac i chronic? Czy bedziemy parzyc ziolka ? Skad brac ziolka w tak zanieczyszczonym swiecie i czy pomoga na takie mutacje ktore sie w nas dzieja przez niekorzystyny dla naszych organizmow swiat w ktorym zyjemy?

Przez 30 lat ktos nie ma alergii nagle na wiosne ledwo zyje i co idzie po leki przeciwhistaminowe ktore pozwola mu funkcjonowac. Nie rozumiem dlaczego ludzie odwracaja sie od medycyny w przypadku szczepien a w kazdym innym ida po antybiotyk ktory ich tylko truje i oslabia bo infekcji bakteryjnych jest niewpsolmiernie mniej niz spozywanych antybiotykow.
Albo patrzac w tv zaopatrzamy sie w syfskie suplementy diety i zremy na potege jakby mialy cokolwiek pomoc?!

Nie wierze we wszystko co mi mowia we wszystkim trzeba miec swoj rozum koncerny spozywcze farmaceutyczny itp robia na nas biznes i to nie jest swiat ktory ma skrupuly ale co nam pozostalo?
Ja wierze ze niestety jedyne co to medycyna ktora jest zguba i wybawieniem jednoczesnie.
Bo jak lamiesz reke to ortopeda ci ja nastawi jak masz raka idziesz na chemie jak masz przepukline to chirurg ja zoperuje i jak masz grzyba na skorze to dermatolog sterydem ci ja wyleczy.

A antyszczepionkowcy ktorzy pala w domu weglem jezdza autem i nie maja swojego kurnika i ogrodka z warzywami to jakis polwiczny bunt i przeciw czemu sie buntuja skoro trwaja w zlym dla nich swiecie zajadaja sie tluszczami trans i zamiast domu w bieszczadach maja mieszkanie w centrum miasta? Ja nie kumam

Oczywiscie to co napisalam to duze uproszczenie i nievc nikt nie bierze tego do siebie bo nie chce tez nikogo urazic

reklama
A jak cenowo wychodzi ta szczepionka 5w1?
Oj nie powiem ci teraz bo juz nie pamietam ale coś ok 150 zl (i to sie podaje kilka razy). U mnie jest tak że jak sie zapiszesz na szczepienie to trzeba sie zgłosić po receptę i sobie wykupić w aptece. Wtedy 3 lata temu bywało, że ze byl problem w aptekach z tymi szczepionkami co mnie wkurzało bo było widmo że trzeba będzie podać innej firmy. My kupowaliśmy Pentaxim. Nie wiem jak jeste teraz.
Napewno najdroższa był na pneumokoki ale teraz ponoc refundują tylko nie wiem którą.

I podkreslam ze ostatni akapit jest o antyszczepionkowcach fejsbukowych a nie ludziach ktorzy maja zle doswiadczenia i wiedze o negatywnym dzialaniu szczepionek bo to ze ich dzialanie jest negatywne w roznych aspektach chyba tez nikogo nie dziwi

A te nieskojarzone to te refundowane czy płatne ale każda podana oddzielnie? Tyle tych inf na Internecie, że już się gubie
Nie chcę pisać "refundowane", bo np. córka ma refundowane 5w1, a syn miał tyle samo kłuć co dzieci szczepione "normalnie i za darmo", ale płaciłam dużo za te jego szczepienia, bo kilka szczepionek kupowałam innych niż te dostępne normalnie na NFZ w przychodni. "Nieskojarzone" piszę w cudzysłowie, bo w tym darmowym planie szczepień dla wszystkich dzieci, w którym jest dużo kłuć, są też szczepionki skojarzone: tężec+krztusiec+błonica, odra+świnka+różyczka.
Także "nieskojarzone"=dużo kłuć dla mnie, tzn. osobno Hib, osobno IPV, osobno WZW B.

I nawet w ciazy dziewczyny nie oszukujmy sie nie raz wybieramy mniejsze zlo przyjmujac leki ktore moja dziecku zaszkodzic. Ale w dobrej wierze przyjmujemy je bo chcemy sobie i dziecku pomoc wiedzac ze mozemy zaszkodzic.
Szepionkini, medycyna i wybor mniejszego zla wedlug mnie oczywiscie

Nie chcę pisać "refundowane", bo np. córka ma refundowane 5w1, a syn miał tyle samo kłuć co dzieci szczepione "normalnie i za darmo", ale płaciłam dużo za te jego szczepienia, bo kilka szczepionek kupowałam innych niż te dostępne normalnie na NFZ w przychodni. "Nieskojarzone" piszę w cudzysłowie, bo w tym darmowym planie szczepień dla wszystkich dzieci, w którym jest dużo kłuć, są też szczepionki skojarzone: tężec+krztusiec+błonica, odra+świnka+różyczka.
Także "nieskojarzone"=dużo kłuć dla mnie, tzn. osobno Hib, osobno IPV, osobno WZW B.
Ok dzieki za info.

Tak od siebie jeszcze dodam - róbcie badanie crp przed szczepieniem. To kropla krwi z palca, a pozwoli zobaczyć, czy nie rozwija się infekcja, której w badaniu lekarskim jeszcze nie widać, a która jest przeciwskazaniem do szczepienia. Moim zdaniem diagnostyka przed szczepieniem u nas leży. Bo jak w pierwszej dobie ocenić, czy wszystko jest ok? Czy nie ma problemów immunologicznych? Później to samo - kataru i kaszlu nie ma, można szczepić. A to przecież wierzchołek góry...

reklama
Ja nie mowie ze zaraz po cc. Problem z tymi dostawkami jest taki ze ja mam dlugie nogi. Jak bede szla pchajac wozek z dostawka, to bede go ciagle kopac, albo stawiac nogi jak gejsza. To jest duzo mniej wygodne, niz wsadzic dziecko na plecy na 15-30 minut zeby cos zalatwic blisko, albo szybko sie przemiescic. Chodzenie z wyciagnietymi rekoma do przodu i pochylonymi plecami nie wchodzi w gre, bo moj kręgosłup nie wytrzyma.
Mam podobny problem..... tez bede po cc
Chuste i tak juz kupilam bo okazje mialam...
Zastanawiam sie co robic.... bo bede prowadzac (w pazdzierniku już 4 latka) do przedszkola...on grzecznie idzie obok wózka... ale drugi syn ( bedzie mial 1 rok i 8 miesiecy) i licze ze do pazdziernika zacznie juz dreptac jako tako...chce uniknac podwojnego wozka... choc sasiadka proponuje mi podwojny za 350 zl...do sierpnia mam czas na decyzje... bo wtedy go sprzedaje..... wiec pomysl mam taki zeby w lipcu cwiczyc z mlodszym spacerki... ( do przedszkola normalnym tempem z starszym ide 7 minut..) wiec to nie jest kosmiczna odleglosc... a do biedry i tesco mam 18 minut... spacerowke parasolke mam ze 1 stoi a drugie siedzi.... no ale w pazdzierniku ..i cala zime..to gondola dla noworodka....
Każdy musi jak najbardziej do swoich potrzeb dopasowac wozek.. ja ponad polowe miesoaca mam tez auto by zawiezc z rana dziecko czy zakupy zrobic..wiec bede probowac bez wozka...
A mysle ze po cc to po miesiacu zaczne nosic w chuscie.. moj tez bedzie mial ok13 kg...ale wyjdzie w praniu

Do góry