reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Tu nie chodzi ogólnie o smoczek tylko o zbyt długie używanie smoczka. Np miałam 3 latka który miał
Smoczka ..... 2,5 latka który miał smoczka ;)

Jak się odstawi smoczek w młodszym wieku to problemu nie będzie na pewno :)
To super wiedzieć [emoji4] my odstawiliśmy tuż przed drugimi urodzinami.

reklama
Piekne :) ja bym dokupila wiecej pajacow, bo glownie z tego korzystalam przy noworodku plus jakies body pod to zeby sie pieluszka nie przesuwala ;) ja niedrapek uzylam tylko w szpitalu, pozniej obcinalam pazurki i wszystkie niedociagniecia docieralam pilniczkiem. Skarpetki wg mnie najlepsze z hm takie długie ktore sie wywija, nie uciskaja nozek w miejscu gdzie sie koncza i nie zjezdzaja. :)
Ja najbardziej lubiłam body + półspiochy. Było mi wygodniej niż pajace. A jak pajac to tylko taki mi pasował, który miał rozpiecia na obu nóżkach, bo ten z pojedynczym rozpieciem mnie wkurzal :)

Zdradz mi wizje ..bo ja jasna sosne wczoraj kupilam... a wizji brak..jakie kolory do sosny pasuja....?? ja juz mam mietowe..jak lazurowe morze ....sciany i rolety w oknie...
Ja mam drzwi naturalne sosnowe i sciany:
- jasnozolty/słomkowy
- soczysty jasnozielony
- brzoskwinie.
Szafe wnekowa mam jak ty - latte.
Moja mama przez lata miala kilka wystrojow i laczyla meble sosnowe z wszelkimi brazami, bezami, ale tez z butelkowym zielonym oraz żywym pomaranczem. Mialam kiedys czerwony/rubinowy dywan.
Wg mnie kazdy kolor pasuje :D Problem robi się dopiero, gdy masz w tym samym pokoju meble z plyty drewnopodobnej. Ja kompromisem dobralam plyte tzw. limbe, ale z perspektywy kilku lat nie jestem zadowolona, bo limba jest sina, a sosna naturalna jednak nabiera pomaranczowego wybarwienia.

Ja też mam AZS i swoje ubrania piorę w proszku dla dzieci. Mam nadzieję że dziecko to ominie, bo wtedy pewnie trzeba będzie prasowac. A takie ubranko, jak ubiore mu rano np. pajacyka i załóżmy jeśli to wogole możliwe, nie będzie osikane, ulane itp to od razu mam prac czy mogę mu ubrać drugi raz?Chodzi mi o to że właśnie wolałabym, nie trzymać dziecka jak w sterylizatorze bo uważam że bakterie są jednak człowiekowi potrzebne. Tak samo jeśli chodzi o smoczki i butelki, trzeba po każdym użyciu sterylizować czy wystarczy jak np je przeleje wrzącą woda?

I jeszcze jedno pytanie, skąd mam wiedzieć czy wogole dać dziecku smoczek czy nie. Dostałam taki smoczek uspokajacz z Nuk, ale czytałam że później dziecko nie chce ssac i zęby się krzywia. I czy taki nowy smoczek też mam wygotować ?

I jeszcze małe pytanie, odnośnie wanienki i wiaderka do kąpieli, czy ktoś miał i co lepsze. Słyszałam że wiaderko lepsze jak się kąpię w jedną osobę.
Ja tylko przelewam wrzątkiem. 1x na 1-2 tygodnie gotowalam wszystko w dużym garnku przez chwilkę.
Smoczek miał czasami, później poszedł do żłobka 1,5 roku i znów się nauczył bo panie pozwalały dzieciom mieć smoczek i on zabierał innym dzieciom więc musiałam dać do żłobka. Później do 3 roku sporadycznie używał najczęściej do zasypiania.
Ma proste zdrowe, zęby.

Ale jeśli wyszła Ci niedoczynność dopiero w ciąży to może być spowodowana właśnie ciążą i po niej ustąpić :) Bo Hashimoto to choroba przewlekła, immunologiczna, jak się ją ma to już raczej zostaje na całe życie i z tego co słyszałam to raczej chyba ciąża jej nie wywołuje :) Chyba że nigdy wcześniej tarczycy nie badałaś, to mogłaś mieć tę chorobę i o tym nie wiedzieć...
Badalam..przed ciazami...w 1 ciazy i w 2 ciąży...i nigdy nic nie wyszlo...dopiero teraz w 3 ciąży

Ja miałam laktator chyba z Canpola. Na pewno kupowałam jakiś niedrogi, elektryczny. Powiem dokładnie jaki, jak mi siostra odda [emoji1] Te części mające styczność z mleczkiem można wygotować, ale taki laktator drogi nie jest, a przyda Ci się na rozbudzenie laktacji po CC, może i nawet potem będziesz potrzebować ją pobudzać. Poza tym warto mieć zapasy mleka w zamrażarce i odciąga się mleko jak chce się wyjść gdzieś na parę godzin bez dziecka (najpierw żeby zostawić coś dla dziecka, potem jak się jest gdzieś dłużej trzeba mleko odciągnąć żeby cycki nie wybuchły).

Jeżeli chcesz ustrzec dziecko przed problemami skórnymi, to lepiej nie kąp codziennie - tak jak pisze @Shaer. My kąpaliśmy raz na 3-4 dni, bo dupka i buźka ciągle były i tak myte, a reszta się przecież nie brudzi, bo na tym etapie dziecko jeszcze się w błocie i piachu nie tarza :-) Kąpaliśmy codziennie dopiero jak już było lato i córka nam się pociła mocno w upały (rodziłam wtedy też w październiku). Tak na marginesie - przestała się pocić w nocy i źle spać jak zwiększyłam jej dawkę witaminy D (1000-2000 jednostek zamiast 600 co 2 dni - latem wydawało mi się, że nie trzeba codziennie).
Ja kapalam codziennie, a raczej mylam ale normalnie w wanience ze wszystkimi etapami pielęgnacji, masażu ciała itp. Robiłam to po to by od początku wprowadzić rytuał wieczorny, by dziecko przygotować do snu. Nigdy nie miałam z nim problemu w kwestii zasypiania, nie wiem może dzięki tym rytuałom.

Do dziś mamy wieczorny rytuał oczywiście wygląda on trochę inaczej. Czasami robimy dzień dziecka i tylko tylek, ręce, nogi i buzia są myte, no i zęby oczywiście :)

Mi do porodu dawali jednorazowki 2 rozne szpitale.... nie wazne czy cc czy sn.... a potem mialam swoje 2 piżamy koszulkowe do kolan z opcja karmienia.... nie wiem czemu ale czlowiek bardzo sie poci...pierwsze nice po ...

Polecam pomatke do ust..bo usta spierzchna....
I woda w butelkach....ale nie duze butelki..najlepiej te male ( bo sa lzejsze) a zaraz po cc ( o ile bedzie cc ) moze byc ciężko cala pelna butle trzymac... i najlepiej z dziubkiem

reklama
Nie nie jest to mit ;) Krzywe żeby to chodzi o taka szparę między górna szczeka a dolna, robi się taki otwór po prostu idealnie na smoczek ;P pracując w żłobku i przedszkolu widziałam takich dzieci mnóstwo , i mnóstwo zajęć odbyły z logopeda. Maja przez to wadę wymowy, bo język nie może pracować tak jak powinien przy wypowiadaniu niektórych słów
A mój żadnej szpary nie ma, wszystko prosciutkie a miał problemy z mówieniem ,,s,, prawidłowo :)

Do góry