reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

Moje dziecko urodziło się 50cm. W rozmiarze 56 chodził około 2-3 miesiące, później kolejne 2 miesiące w 62, kolejne 3 miesiące w 74 a później już wolniej te rozmiary szły ;)

reklama
Czy te ubranka po 1 miesiacu życia to też trzeba prasowac? Nie wystarczy wrzucić do pralki z proszkiem dla dzieci na 90C?

Czy te ubranka po 1 miesiacu życia to też trzeba prasowac? Nie wystarczy wrzucić do pralki z proszkiem dla dzieci na 90C?
Ja wszystko wyprasowałam tylko raz - przed porodem. Potem nie miałam czasu na to. Pralam co się dało w 60 stopniach, ale niektóre rzeczy w 40. Używałam proszku dzieciowego, a jak mi się skończył, to już normalnego plus zawsze płyn do płukania sensitive. Wtedy siedziałam na forum, gdzie dziewczyny pisały, że za granicą nawet nie ma w sklepach proszków specjalnych dla dzieci i używa się normalnych plus co najwyżej delikatny płyn do płukania.

To ja też tak zrobię :-) . Najwyzej wrzucę na program dziecięcy w pralce 95C. A uprasuje tylko po zakupie i pierwszym praniu. Rozmawiałam kiedys z dermatologiem i mówił że zbyt sterylne środowisko, sprzyja alergią i chorobą skóry. A poza tym, ja prasuje tylko to co muszę więc wolałabym sobie nie dokładać zbędnej pracy, jak nie ma wyraźnego uzasadnienia.

Ja wszystko wyprasowałam tylko raz - przed porodem. Potem nie miałam czasu na to. Pralam co się dało w 60 stopniach, ale niektóre rzeczy w 40. Używałam proszku dzieciowego, a jak mi się skończył, to już normalnego plus zawsze płyn do płukania sensitive. Wtedy siedziałam na forum, gdzie dziewczyny pisały, że za granicą nawet nie ma w sklepach proszków specjalnych dla dzieci i używa się normalnych plus co najwyżej delikatny płyn do płukania.

Jak upierzesz w temp 90 stopni i zobaczysz jak wygladaja to bedziesz chciala je uprasowac, czy trzeba czy nie ;)

Ja prasowalam WSZYSTKO na lewa strone, niektore dodatkowo na prawa, przez 14 msc, ale moj ma AZS i go wszystko drapie i swedzi, kazdy szew to potencjalny worg. Po uprasowaniu material jest duzo przyjemniejszy w dotyku i noszeniu.

Ja też mam AZS i swoje ubrania piorę w proszku dla dzieci. Mam nadzieję że dziecko to ominie, bo wtedy pewnie trzeba będzie prasowac. A takie ubranko, jak ubiore mu rano np. pajacyka i załóżmy jeśli to wogole możliwe, nie będzie osikane, ulane itp to od razu mam prac czy mogę mu ubrać drugi raz?Chodzi mi o to że właśnie wolałabym, nie trzymać dziecka jak w sterylizatorze bo uważam że bakterie są jednak człowiekowi potrzebne. Tak samo jeśli chodzi o smoczki i butelki, trzeba po każdym użyciu sterylizować czy wystarczy jak np je przeleje wrzącą woda?

I jeszcze jedno pytanie, skąd mam wiedzieć czy wogole dać dziecku smoczek czy nie. Dostałam taki smoczek uspokajacz z Nuk, ale czytałam że później dziecko nie chce ssac i zęby się krzywia. I czy taki nowy smoczek też mam wygotować ?

I jeszcze małe pytanie, odnośnie wanienki i wiaderka do kąpieli, czy ktoś miał i co lepsze. Słyszałam że wiaderko lepsze jak się kąpię w jedną osobę.

Jak upierzesz w temp 90 stopni i zobaczysz jak wygladaja to bedziesz chciala je uprasowac, czy trzeba czy nie ;)

Ja prasowalam WSZYSTKO na lewa strone, niektore dodatkowo na prawa, przez 14 msc, ale moj ma AZS i go wszystko drapie i swedzi, kazdy szew to potencjalny worg. Po uprasowaniu material jest duzo przyjemniejszy w dotyku i noszeniu.

A w rozmiarze 62 ile dziecko chodzi? Tez średnio Ok 2-3 tyg?
Im rozmiar wiekszy tym na dluzej wystarcza, mi 62 na okolo poltora miesiaca, pozniej 68 jakos na cztery.

Roczne dziecko chodzi najczesciej w rozm. 80. :) ale jak wiemy, kazde dziecko inne, nie przewidzisz jak będzie roslo. Jeden roczniak ma 9kg a inny 14 ;)

To ja też tak zrobię :-) . Najwyzej wrzucę na program dziecięcy w pralce 95C. A uprasuje tylko po zakupie i pierwszym praniu. Rozmawiałam kiedys z dermatologiem i mówił że zbyt sterylne środowisko, sprzyja alergią i chorobą skóry. A poza tym, ja prasuje tylko to co muszę więc wolałabym sobie nie dokładać zbędnej pracy, jak nie ma wyraźnego uzasadnienia.
A czy ubranka się nie pokurczą jak upierzesz je w 95 stopniach?

reklama
O mamo... Ja za prywatne usg blizniakow 380 :errr:

Edit: zwykle usg, nawet nie 3d, nie mowiac o 4d!
Ja za zwykla wizyte place 200zl a dzisiaj wyjątkowo 4d z tymi wszystkimi bajerami i w sumie wyszlo 350 [emoji3][emoji3] bo wizyta 200 plus 150 4d. Takze zwykle usg z wizyta bo na kazdej wizycie mam usg mam droższe niż 4d [emoji3][emoji3][emoji3]

Do góry