reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Cześć wszystkim!
Dziewczyny znalazłam fajny tekst (może którejś z Was przypadnie do gustu)
Link do: Jak wychować kochające się rodzeństwo - Makóweczki
Może macie do polecenia jakieś fajne książki lub artykuły o tym jak wychować fajne, kochające się rodzeństwo? ;) miłego dnia :D
Ja mogę dać radę z życia. Mam trzy lata starszego brata. Od zawsze byliśmy mocno za sobą. Jak do tego doszło? Mama powiedziała że konflikty musimy rozwiązywać sami ze sobą i nawet nie myśleć żeby jedno na drugie skarzylo bo nikt nie stanie po stronie jednego lub drugiego. Doszło do tego że się nawzajem krylismy z jakimiś głupimi nastoletnimi fazami.

reklama
Ja właśnie śpię jak zabita nic mnie nie obudzi. Ale pewnie mi się to zmieni po porodzie, mam przynajmniej taka nadzieje bo jak leżałam w szpitalu to jedna babka po porodzie nie budziła się na płacz swojego dziecka , dziewczyny z sali ja musiały budzić
Ja tak mialam, ze moglam spac nawet przy wiertarce, a jak urodzilam to ledwo dziecko zakwililo, a ja juz oczy jak 5 zl... Mam to do dzis, nawet deszcz mnie budzi, albo drzwi na dole jak brat do lazienki idzie [emoji85]

No właśnie. My byśmy pewnie z tego skorzystali, ale maz ma umowe do końca pazdziernika w pracy i nie chcemy ryzykować;p
A wie ktoś czy np jak maz zaplanuje siebie swój urlop po moim porodzie, potem np weźmie ten urlop.okolicznosciowy to pozniej moze skorzystać z tej opieki na mnie ? Np po 3tyg ?
Czy to musi być od razu po ?
Z tegoco wiem to takie zwolnienie przysluguje bezposrednio po wyjsciu ze szpitala. Jesli nie moze to byc maz, to mozesz wziac na mame, tylko powinna mieszkac z Toba.

No ja miałam od kilku lat nawracający trądzik co jakiś czas ale od roku przed zajściem w ciąże - piękna cera, piękne plecy. A tu ciąża i normalnie katastrofa. Na szczęście nie na całej twarzy tylko głównie okolice ust i broda no i właśnie plecy bozeeee ! Czasem zwykle ramiączka od stanika mi przeszkadzały bo akurat coś mi wyskoczyło pod jimi i mnie mega bolało ;/ może teraz będzie Ci się polepszać cera już.

Ja zawsze brałam od dermatologa antybiotyk i maść z rerinoidem no i po 2 miesiącach kuracji miałam buzie jak pupa niemowlaka
Oby bo juz mam dosc, twarz ból biedy bo nawet jakos wyglada i zawsze make upem zakryje a plecy jak dalmatynczyk [emoji58][emoji58]

Z tegoco wiem to takie zwolnienie przysluguje bezposrednio po wyjsciu ze szpitala. Jesli nie moze to byc maz, to mozesz wziac na mame, tylko powinna mieszkac z Toba.
No mieszkam z mężem tylko wiec odpada na mamę. Z drugiej strony to np co jesli po takim urlopie męża jednak nie dojdę do siebie i będziemy chcieli z tego skorzystać to trochę szkoda, że nie będzie można.

Bardzo dziękuję wam wszystkim za odpisanie. Jakoś to będzie, narazie muszę się oswoić z myślą że będę sama z dzieckiem w połogu i nastawić pozytywnie. A będzie co będzie, może dziecko nie będzie bardzo wymagające :-)

W kwestii wolnych dni to opiszę z czego można skorzystać, może komuś się przyda.

1) Po porodzie można wziąść l4 na rodząca na maksymalnie 14 dni kalendarzowych, może to wziąć mąż, partner ale tez babcia, mama itp jest to płatne 80% nie trzeba całych 14 dni i NIE trzeba od razu po porodzie (!)
2)Urlop wypoczynkowy jeśli ktoś posiada jeszcze ze swoich 20/26dni
3)Urlop ojcowski 2 tygodnie, płatne 100%. Do skorzystania w ciągu 2 lat od urodzenia, można podzielić na dwie części.
4)2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka, przepisy nie określają czasu skorzystania z tego urlopu ale zwyczajowo 3m
5)2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem w roku kalendarzowym, do wykorzystania przez jedno z rodzicow w danych roku kalendarzowym. Jeśli to pierwsze dziecko ojciec może wykorzystać do końca grudnia(matka i tak jest na ur. Mac.) jeśli są już jakieś dzieci to zależy czy matka lub ojciec z tego korzystalo w okresie od stycznia do urodzenia. To wolne nie jest na każde dziecko tylko ogólnie, dziecko/dzieci do 14 r.z.
6)Urlop bezpłatny

Ostatnia edycja:
Hej ja mialam cc i polog trwal 8 tygodni ipo tym czasie byl seks. Karmialam mala piersia i okres mialam po 4 miesiacach. Moj maz wzial wlasnie na mnie opieke te 2 tygodnie i po tym czasie zostalam z corka sama.

reklama
Ja właśnie śpię jak zabita nic mnie nie obudzi. Ale pewnie mi się to zmieni po porodzie, mam przynajmniej taka nadzieje bo jak leżałam w szpitalu to jedna babka po porodzie nie budziła się na płacz swojego dziecka , dziewczyny z sali ja musiały budzić
Bardzo dziękuję wam wszystkim za odpisanie. Jakoś to będzie, narazie muszę się oswoić z myślą że będę sama z dzieckiem w połogu i nastawić pozytywnie. A będzie co będzie, może dziecko nie będzie bardzo wymagające :-)

W kwestii wolnych dni to opiszę z czego można skorzystać, może komuś się przyda.

1) Po porodzie można wziąść l4 na rodząca na maksymalnie 14 dni kalendarzowych, może to wziąć mąż, partner ale tez babcia, mama itp jest to płatne 80% nie trzeba całych 14 dni i NIE trzeba od razu po porodzie (!)
2)Urlop wypoczynkowy jeśli ktoś posiada jeszcze ze swoich 20/26dni
3)Urlop tacierzynski 2 tygodnie, płatne 100%. Do skorzystania w ciągu roku od urodzenia, można podzielić na dwie części.
4)2 dni urlopu okolicznościowego z tytułu urodzenia dziecka, przepisy nie określają czasu skorzystania z tego urlopu ale zwyczajowo 3m
5)2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem w roku kalendarzowym, do wykorzystania przez jedno z rodzicow w danych roku kalendarzowym. Jeśli to pierwsze dziecko ojciec może wykorzystać do końca grudnia(matka i tak jest na ur. Mac.) jeśli są już jakieś dzieci to zależy czy matka lub ojciec z tego korzystalo w okresie od stycznia do urodzenia. To wolne nie jest na każde dziecko tylko ogólnie, dziecko/dzieci do 14 r.z.
6)Urlop bezpłatny
A te 2dni opieki to jest zawsze stałe bez względu czy dzieci mam jedno czy dwoje?

Do góry