reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Pracuję z ortodontką. 7-8rż to dobry moment żeby zapisać do orto. nawet jeżeli nic nas nie niepokoi.
Jeżeli trzeba korygować jakieś wady czynnościowe aparatem to dobry moment zacząć ok 10rż bo do tego sławnego-refundowanego 13rż dzieci są w fazie wzrostu i można je fajnie naprowadzać aparatem...ważne żeby dziecko nosiło go ok 14h na dobę co się rzadko zdarza i dlatego z efaktami bywa różnie.
Są też takie wady gdzie trzeba działać od razu...mamy np 4latka któremu trzeba było robić wyciski i działać z aparatem od razu.
No dokładnie. Dlatego mogłam pójść jak sama czułam że to czas a nie słuchać że nie ma pośpiechu. Teraz czekamy a młody ma już 9 lat. Gdy chciałam to miał 7 i też uważam że choćby sama kontrola byłaby dobrem...a potem w kolejkę w odpowiednim czasie i aparat by miał od roku.

reklama
@Mamisia83 Dzięki za info, podpytam rodzinną. Właśnie sprawdziłam, że w dolnośląskim nie ma żadnej poradni orto dla dzieci na nfz... Dentystka już kiedyś mówiła, że syn ma tyłozgryz i trzeba będzie kiedyś do orto iść, do tego on strasznie zgrzyta zębami w nocy, ale nie ma jeszcze ani jednego stałego zęba, więc chyba jest to temat na przyszłosć.
Link do: Ortodonta w NFZ - województwo Dolnośląskie - Świat Przychodni a tu patrzyłaś?

Tyle co przeszłam w poprzednim roku z ortodontami nikt mnie nie przekona że nie ma co poganiac. Wiem, że popełniłam błąd czekając. Już dawno Syn by miał aparat i prostowal stałe zęby.
Czyli lepiej teraz się zapisać mimo że te zęby co wyszły są proste? Nie chcę niczego przegapić, sama nosiłam aparat, fakt że niewiele dał bo był niewygodny strasznie i ściągałam go w nocy... A Twój Syn ile ma stałych zębów?

U mnie w mieście są 3 miejsca gdzie ortodonta przyjmuje na nfz dzieci, ale tak jak pisałam do 12 roku życia.
Dostać się do któregoś to długie kolejki...wiadomo. Poza tym mają limity przyjęć więc można nawet nie zdążyć w danym roku by się zapisać w tą kolejkę [emoji32] Jak się robi RTG szczęki to jest odpłatne nie ma refundacji. U mnie 60zl. Ale bez tego zdjecia dobry ortodonta nie ruszy z aparatem.
Ale że odpłatne zawsze?
Wg naszego kontraktu dziecku przysługują: 2x rtg pantomograficzne w ciągu całej opieki ortodontycznej
2 aparaty wykonane do 12rż
1 reperacja w ciągu 12mcy
Kontrole tych aparatów do 13rż

Dziewczyny jak często czujecie ruchy?
Chodzi mi głównie o ten sam etap ciąży, u mnie 23plus 3. T. C.
I od kilku dni mam wrażenie że dziecko cały czas się rusza. Wieczorem baaaardzo intensywnie ale też rano, w południe. Właściwie ciągle. Martwię się czy to nie jakaś patologia, za mało wód od albo coś bo czytałam że dziecko jednak 20 godzin śpi.
Jestem szczupła i mam łożysko wysoko z tyłu. Może to prawidłowo ?
Mój praktycznie non stop się w środku przemieszcza. Już tak od około tygodnia.

reklama
Ruszam się dosyć dużo i właśnie jak tylko siądę to od razu czuje ruchy.
To moja pierwsza pierwsza ciąża więc nie mam porównania. Wieczorem od 21 to cały czas kopie do 23 - 24 a czasem nawet taki mocny kopniak w spojenie lonowe mnie obudzi.

Ale z tego co piszecie, to chyba normalne. Trochę się uspokoiłam :-) dziękuję

A Ty sama dużo się ruszasz, czy raczej nie? Bo ja jak chodzę, coś robię to rzadko mnie wtedy kopie, ale jak tylko się poloze to od razu się rusza. Mam 23+0 dzisiaj, czuję rano, potem tak jak pisałam, kiedy leżę. Najbardziej szaleje około 22-24, czasem kiedy budzę się w nocy to też czuję.

Do góry