reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Dziewczyny jak często czujecie ruchy?
Chodzi mi głównie o ten sam etap ciąży, u mnie 23plus 3. T. C.
I od kilku dni mam wrażenie że dziecko cały czas się rusza. Wieczorem baaaardzo intensywnie ale też rano, w południe. Właściwie ciągle. Martwię się czy to nie jakaś patologia, za mało wód od albo coś bo czytałam że dziecko jednak 20 godzin śpi.
Jestem szczupła i mam łożysko wysoko z tyłu. Może to prawidłowo ?

reklama
I od kilku dni mam wrażenie że dziecko cały czas się rusza. Wieczorem baaaardzo intensywnie ale też rano, w południe. Właściwie ciągle. Martwię się czy to nie jakaś patologia, za mało wód od albo coś bo czytałam że dziecko jednak 20 godzin śpi.
Mam młodsza ciążę - 20+0 dzisiaj i czuję ruchy praktycznie za każdym razem jak się położę :) wieczorem musowo i te są najdłuższe i najmocniejsze, z rana lżej i krócej ale też już codziennie. W trakcie dnia jak się na chwilę położę to też często wierzga w brzuchu ;)

A Ty sama dużo się ruszasz, czy raczej nie? Bo ja jak chodzę, coś robię to rzadko mnie wtedy kopie, ale jak tylko się poloze to od razu się rusza. Mam 23+0 dzisiaj, czuję rano, potem tak jak pisałam, kiedy leżę. Najbardziej szaleje około 22-24, czasem kiedy budzę się w nocy to też czuję.

Ja mam 22+2 i mam odwrotnie . Ruchy jakie kolwiek czuje dopiero od max kilku dni... A w ciagu dnia to rano czyje bulgotanie i 1 ruch i wieczorem też max 2 ruchy w dzień cisza nic zero... To ja się martwię czemu tak mało się rusza.....

Łożysko wysoko z tyłu to dobrze :-)

A Ty sama dużo się ruszasz, czy raczej nie? Bo ja jak chodzę, coś robię to rzadko mnie wtedy kopie, ale jak tylko się poloze to od razu się rusza. Mam 23+0 dzisiaj, czuję rano, potem tak jak pisałam, kiedy leżę. Najbardziej szaleje około 22-24, czasem kiedy budzę się w nocy to też czuję.
Bo jak chodzisz to jest bujane i śpi to raz, a dwa gorzej wtedy czuć jakieś ruchy.
Ja to jak się położę, najlepiej po jedzeniu, to czuję [emoji6] Wieczorem też się bardzo rusza i nie uważam to za jakąś patologie [emoji12] Będę w sumie w poniedziałek na wizycie to się podpytam [emoji6]

Bo jak chodzisz to jest bujane i śpi to raz, a dwa gorzej wtedy czuć jakieś ruchy.
Ja to jak się położę, najlepiej po jedzeniu, to czuję [emoji6] Wieczorem też się bardzo rusza i nie uważam to za jakąś patologie [emoji12] Będę w sumie w poniedziałek na wizycie to się podpytam [emoji6]
No właśnie dlatego tak dopytuje, bo w czasie naszego ruchu dzieci sie uspokajają, a jak dużo się leży, odpoczywa to sie uaktywniaja:)

Komodę mam właśnie trochę za wąska i za wysoka a nie będę jej wymieniac bo meble malowałam sama wiec są pod kolor. Zastanawiałam się właśnie czy ten przewijak w ogóle kupować...bo wiele kobiet przewija na łóżku
Ja miałam przewijak na łóżeczku i był w użyciu non stop. Mnie po cc bolała blizna i kręgosłup...nie wyobrażałam sobie gimnastykować się z dzidziolem, z wacikami, wodą, kremikami itp na łóżku czy jakiejś macie na podłodze.

To zdecydowanie za późno na aparat. Chyba że nie robi komuś różnicy, bo chodzi prywatnie. Dzieci mają ortodonte na nfz tylko do 12 roku życia potem już tylko prywatnie można robić i poprawiać ewentualnie aparat jeśli zachodzi potrzeba. A aparat dzieci noszą różnie jeśli chodzi o czas, zależy od wady.

Ja nawet nie wiedziałam że jest coś takiego jak ortodonta na NFZ, ale dzięki za info.

reklama
Pracuję z ortodontką. 7-8rż to dobry moment żeby zapisać do orto. nawet jeżeli nic nas nie niepokoi.
Jeżeli trzeba korygować jakieś wady czynnościowe aparatem to dobry moment zacząć ok 10rż bo do tego sławnego-refundowanego 13rż dzieci są w fazie wzrostu i można je fajnie naprowadzać aparatem...ważne żeby dziecko nosiło go ok 14h na dobę co się rzadko zdarza i dlatego z efaktami bywa różnie.
Są też takie wady gdzie trzeba działać od razu...mamy np 4latka któremu trzeba było robić wyciski i działać z aparatem od razu.

Do góry