reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Hej, ja w pierwszej ciąży leżałam w szpitalu dwa razy z powodu skurczów macicy- tak mi się napinała, ze brzuch przybierał taki dziwny kształt na środku - nie wiem, czy tez tak masz. Po za tym było to bardzo nieprzyjemne uczucie.Na szczęście okazało się, ze mimo tych skurczy dziecko urodziłam w 41 tyg. Zdrówka życzę [emoji846]
Wiem , ze pytanie moze głupie ale jak wy czujecie to napinanie brzucha i macicy? Mi zdarza się że czuje taki ból, najczęściej po lewej stronie brzucha czasem, ale rzadziej na środku, ale ja nie wiem czy to napinanie chyba nie rozumiem o co chodzi ;p

reklama
Hej, ja w pierwszej ciąży leżałam w szpitalu dwa razy z powodu skurczów macicy- tak mi się napinała, ze brzuch przybierał taki dziwny kształt na środku - nie wiem, czy tez tak masz. Po za tym było to bardzo nieprzyjemne uczucie.Na szczęście okazało się, ze mimo tych skurczy dziecko urodziłam w 41 tyg. Zdrówka życzę [emoji846]
Tak, można to tak opisać :). Tak jakby macica żyła swoim życiem. Dzieki że piszesz o swoich doświadczeniach. A miałaś potem takie zalecenia żeby leżeć w domu?

Dziękuję;)
Franciszek lub Leon, ale maz coraz przychylniejszy co do Franka (do tej pory upieral sie, ze Leon lepsze ;p). Ja od zawsze chciałam Leona lub Franka;)

Właściwie to ja bylam pewna , że to chłopak. Czułam To, ale maz każdego wieczora mówił "dobranoc Oliwka", jak twierdził byl pewien, ze to będzie dziewczynka. Żałuję, ze nie widziałam jego miny jak lekarz powiedział "mamy 100% chlopaka " ;)
Oby dwa imiona fajne, a ostateczną decyzję można podjąć jak już się dziecko pojawi na świecie, ja tak miałam z córką, miala być Zosia lub Antosia a jak ją zobaczyłam to inne imię niż Zosia mi nie pasowało ;) u mnie po USG z kolei mąż: a nie mówiłem że będzie chłopak ;) no i miał rację, ja jakoś nie miałam żadnego przeczucia

Tak, można to tak opisać :). Tak jakby macica żyła swoim życiem. Dzieki że piszesz o swoich doświadczeniach. A miałaś potem takie zalecenia żeby leżeć w domu?

Tak - miałam się oszczędzać. U mnie wyszło w czasie usg ze jest to spowodowane macicą siodelkowatą- lekarz powiedział ze z każda ciąża będzie lepiej i rzeczywiście pierwsza ciąża była pod tym katem najtrudniejsza.

Wiem , ze pytanie moze głupie ale jak wy czujecie to napinanie brzucha i macicy? Mi zdarza się że czuje taki ból, najczęściej po lewej stronie brzucha czasem, ale rzadziej na środku, ale ja nie wiem czy to napinanie chyba nie rozumiem o co chodzi ;p

Myśle, ze gdyby mocno Ci się napinała to wiedziałabym ze to to. Jest to napinanie jak skurcze porodowe tylko ze w mniejszym nasileniu. Ja to przeżywałam 10 lat temu, ale był to taki ścisk i skurczenie się całego brzucha, brzuch się robił przy tym bardzo twardy - u mnie przybierał kształt takiego siodełka (lekko wklęsły na samym środku- po bokach wypukły-może właśnie z powodu tej budowy macicy).

Witam dziewczyny. Czytam forum juz od jakiegos czasu. Ale nie udzielalam sie nigdy. Ale mam takie pytanko do Was. Jestem w 22 tc. Jak czesto odczuwacie ruchy Maluszkow? Bo ja od rana mam wrazenie ze moje Malenstwo wogole nie spi. Przy kazdym odpoczynku czuje jak sie wierci. Czy u was tez sa takie aktywne Dzieciatka??

Może już to tu opisywałam, ale w pierwszej ciąży przez ponad 2 miesiące nie zorientowałam się, że mam skurcze, bo nie wiedziałam, że to właśnie to. A miałam je parę razy dziennie od początku 7 miesiąca. Tylko, że byłam święcie przekonana, że to dziecko mi uciska przeponę. Czuję wtedy ucisk tylko w górnej części brzucha, pod samymi piersiami, tak jakby ktoś mnie lekko ścisnął i ciężej mi się oddech łapie. Wtedy zorientowałam się, że to skurcz podczas ktg w ostatnim miesiącu ciąży, bo pokazał się na odczycie i położna mi powiedziała "o, właśnie mamy skurcz". Za to do dziś nie wiem jaka jest różnica między skurczem, a twardnieniem brzucha. Zawsze to czuję tak samo.

A teraz mam skurcz sutków, jak na produkcję mleka... Jak ja tego nie znoszę.

Witam dziewczyny. Czytam forum juz od jakiegos czasu. Ale nie udzielalam sie nigdy. Ale mam takie pytanko do Was. Jestem w 22 tc. Jak czesto odczuwacie ruchy Maluszkow? Bo ja od rana mam wrazenie ze moje Malenstwo wogole nie spi. Przy kazdym odpoczynku czuje jak sie wierci. Czy u was tez sa takie aktywne Dzieciatka??

U mnie tez 22 tydzien. Czuje z 2 kopniaki z rana, potem po południu. I wieczorem tez coś się ruszy. Ja mam wrażenie, ze głównie to śpi

reklama
Gratulacje super że synek zdrowy.

Hmmm skąd Wy te cm wiecie ? Mi nie mówi od 1 prenatatnych ....znam tylko wagę
Mi już po prenatalnych nie podawali CRL ani tego drugiego wymiaru od głowy to nóg, ale napisali na opisie obwód głowy, brzuszka, długość kości udowej i coś tam jeszcze i sama sobie inne rzeczy wyliczyłam, takie jak długość i wagę, z internetowych kalkulatorów [emoji12]

Do góry