sandralevv93
Fanka BB :)
Ja przy wyniku z polowkowych mam wpisane w zaleceniach: 3 badanie prenatalne miedzy 28 a 34tc (chyba 34). Pierwszego prenatalnego nie mialam refundowanego wiec licze ze to 3 bede miała, tym bardziej przy tym zaleceniu od lekarza co robil mi polowkowe (z certyfikatem), bo moj Oskar ma pepowine wokół szyi.Ok. Rozumiem logikę, ale np. przecież dziecko może być owinięte pepowina, co daje skierowanie na cc, a tak to mogą zaszkodzić dziecku bo oszczędzają na jednym usg które wg mnie powinno być też refundowane, w 36-38 tc sprawdzić czy wszystko ok, czy łożysko wydolne, ilość wód, pepowina czy nie jest wokół szyi. :/ NFZ w Polsce to jakaś kpina. Jeśli jeszcze trafisz na lekarza co zrobi usg częściej (kilka z was na NFZ ma co wizytę usg - to super) ale jeśli trafisz na takiego co przestrzega wszystkiego ( i zrobi ci tylko 2 usg, a np. Nie stać cię na więcej) to stres murowany do dnia porodu czy wszystko jest ok. I słyszy się ze tyle przypadków, że po porodzie okazuje się, że było owinięte pepowina. Eh szkoda gadać...