reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

No dla mnie to był problem. Bo istotniejsze od latania po urzędach 30km w jedna stronę od domu, było bieganie codziennie do szpitala do dziecka w zupełnie innym kierunku 60km wiec punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i dla niektórych 10 dni to mało ;)
Dziecko walczy o życie to ostatnie o czym myślisz to urzędy ;)
Oczywiście, że tak. Ale mi chodzi gdy wszystko jest ok. :)

reklama
Musisz wybrać przychodnie. I ewentualnie lekarza. Ale nie Musisz być umowiona z położną. Ja dzwoniłam dopiero jak wróciłam do domu.

A no to może bo jak dziewczyny wychodziły ze szpitala to właśnie musiały jakieś zaświadczenie z pieczątka dać. Słyszałam coś o położnej ale może to ogólnie o zapisanie do przychodni chodziło.

A no to może bo jak dziewczyny wychodziły ze szpitala to właśnie musiały jakieś zaświadczenie z pieczątka dać. Słyszałam coś o położnej ale może to ogólnie o zapisanie do przychodni chodziło.
Po powrocie do domu powinna przyjść minimum 3 razy położna. Aby zobaczyć jak bobas przybiera, jak twoje nadwozie wygląda, na pewno też patrzy na warunki czy nie jakaś melina i patologią :) jak wychodzisz to dzwonisz do położnych w przychodni w której masz rejonizacje (nie zawsze przyjedzie położną jeśli masz swoją przychodnią gdzieś daleko i wtedy musisz do najbliższej zadzwonić) i mówisz że urodzilas i na wizytę patronazowa chcesz się umówić. Powinna nastąpić Max w 5 dni ale różnie z tym bywa.

Potem bobasa musisz w urzędzie dostajesz np pesel, nadajesz imię.

Idziesz z tym peselem zapisac dziecko do przychodni ( wypełniasz wniosek w szpitalu gdzie szpital ma wysłać kartę szczepień. Do tej przychodni ) i umawiasz się na wizytę do pediatry dla dzieci zdrowych. Aby ustalić na wizycie szczepienia I dostajesz skierowanie do poradni presulakcyjnej (czy jak to tam się pisze, na usg bioderek)

Masz czas na dostarczenie skierowania do 7 dni więc możesz zadzwonić kilka dni przed wizytą u pediatry. Na NFZ warto jak najszybciej zadzwonić bo można długo czekać. Ogólnie usg masz czas zrobić do 12 tygodni zycia.

To chyba najważniejsze info co robimy po porodzie

Ostatnia edycja:
Po powrocie do domu powinna przyjść minimum 3 razy położna. Aby zobaczyć jak bobas przybiera, jak twoje nadwozie wygląda, na pewno też patrzy na warunki czy nie jakaś melina i patologią :) jak wychodzisz to dzwonisz do położnych w przychodni w której masz rejonizacje (nie zawsze przyjedzie położną jeśli masz swoją przychodnią gdzieś daleko i wtedy musisz do najbliższej zadzwonić) i mówisz że urodzilas i na wizytę patronazowa chcesz się umówić. Powinna nastąpić Max w 5 dni ale różnie z tym bywa.

Potem bobasa musisz w urzędzie dostajesz np pesel, nadajesz imię.

Idziesz z tym peselem zapisac dziecko do przychodni ( wypełniasz wniosek w szpitalu gdzie szpital ma wysłać kartę szczepień. Do tej przychodni ) i umawiasz się na wizytę do pediatry dla dzieci zdrowych. Aby ustalić na wizycie szczepienia I dostajesz skierowanie do poradni pelresulakcyjnej (czy jak to tam się pisze, na usg bioderek)

Masz czas na dostarczenie skierowania do 7 dni więc możesz zadzwonić kilka dni przed wizytą u pediatry. Na NFZ warto jak najszybciej zadzwonić bo można długo czekać. Ogólnie usg masz czas zrobić do 12 tygodni zycia.

To chyba najważniejsze info co robimy po porodzie

Ło matko boska masakra , chyba muszę sobie to gdzieś spisać. Może będą na szkole rodzenia dawać jakiś spis tych formalności dla ciemnoty ;D

Rozumiem ze mogę wybrać sobie szczepienia ? Bo ja nie będę szczepić na wszystkie

A czy to prawda ze żeby wyjść z dzieckiem ze szpitala trzeba mieć zaświadczenie ze dziecko zostało zapisane do przychodni i została umówiona wizyta z położna ?

My takie dokumenty wypelnialismy w szpitalu, jaka przychodnia dane pediatry, i dane poloznej srodowiskowej ale zaswiadczen zadnych nie chcieli ? Rodzilam styczen 2017 moze cos sie zmienilo albo co szpital to inna polityka??

Bardzo dziwne. Może one wychodziły z "dużymi dziećmi", po jakimś dłuższym pobycie? Bo nie bardzo rozumiem, jak samotna matka ma zgłosić do przychodni urodzenie dziecka (pomijam już, że bez aktu urodzenia i bez karty wypisu ze szpitala to bardzo dziwne, żeby przychodnia przyjęła zgłoszenie) w ciągu 3 dni od porodu, kiedy to leży z noworodkiem na oddziale. Albo jak rodzi się kilkaset km od miejsca zamieszkania - rodzina ma gnać przez pół Polski z zaświadczeniem? Ja się na szczęście z takimi głupotami biurokratycznymi nie spotkałam. Może to wprowadzili w jakimś jednym miejscu, gdzie mieli problem z "antyszczepionkowcami" czy coś w tym stylu? W planie porodu miałam napisane, gdzie jest mój zakład POZ i jaki będzie dziecka - takie dane podałam też w wywiadzie ustnym i sprawa się skończyła. Wydaje mi się, że szpital zawiadomił przychodnię i oni do mnie dzwonili, żeby przyjść na patronaż, a deklaracje wyboru

Szpital zawiadamia przychodnie jeśli chodzi o położna a pediatre się wybiera w dowolnym terminie, jeśli się nie zgłosi zbyt długo to przyjdzie pismo bo boją się że będzie się unikać szczepień. A położna dostaje info ze szpitala że ma iść sprawdzić jakie są warunki itp. Przynajmniej tak jest u nas, a co do rejestracji 14 dni, jedno rodziców rejestruje w przypadku małżeństw i oboje w przypadku związku nie formalnego, bo ojciec musi potwierdzić ojcostwo.

Bardzo dziwne. Może one wychodziły z "dużymi dziećmi", po jakimś dłuższym pobycie? Bo nie bardzo rozumiem, jak samotna matka ma zgłosić do przychodni urodzenie dziecka (pomijam już, że bez aktu urodzenia i bez karty wypisu ze szpitala to bardzo dziwne, żeby przychodnia przyjęła zgłoszenie) w ciągu 3 dni od porodu, kiedy to leży z noworodkiem na oddziale. Albo jak rodzi się kilkaset km od miejsca zamieszkania - rodzina ma gnać przez pół Polski z zaświadczeniem? Ja się na szczęście z takimi głupotami biurokratycznymi nie spotkałam. Może to wprowadzili w jakimś jednym miejscu, gdzie mieli problem z "antyszczepionkowcami" czy coś w tym stylu? W planie porodu miałam napisane, gdzie jest mój zakład POZ i jaki będzie dziecka - takie dane podałam też w wywiadzie ustnym i sprawa się skończyła. Wydaje mi się, że szpital zawiadomił przychodnię i oni do mnie dzwonili, żeby przyjść na patronaż, a deklaracje wyboru

No właśnie nieeeee rodziły we wtorek i wychodziły w pt. Ale może ja coś poplatalam po prostu ;D

reklama
Sposrod obowiazkowych nie mozesz sobie wybrac szczepien - jedyny wybór w tym zakresie to czy decydujesz sie na 5w1 lub 6w1 (albo platne odpowiedniki szczepionek refundowanych np. Engerix Bl. Możesz zalatwiac odroczenia np. od neurologa lub na piśmie odmawiac szczepien (ale jeszcze niedawno grozila za to kara od sanepidu a moze nawet w jakims przypadku sad w Polsce zmusil do szczepienia). Rotawirusy, meningokoki,ospa wietrzna, kleszcowe zapalenie mozgu itp. na razie nie sa obowiazkowe - tu mozesz sobie wybrac i oplacic lub nie. Wpisz w googla "kalendarz szczepien 2018" pojawia Ci sie rozpiski. Ja mam zaufanie do info na stronach Medycyny praktycznej (mp.pl chyba) ale czasami lepiej jest patrzec na grafikę.

Ostatnia edycja:
Do góry