reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

U nas rejestrację nowego potomka zlecę mężowi.
Wy już o chrzcinach a ja ciągle sobie muszę przypominać że w ciąży jestem...

Ogólnie u nas chrzciny będą malutkie, bo połowa zaproszonych gości nie przyjdzie...
Moja mama na chrzcie drugiego syna sie nie pojawiła i moje rodzeństwo także.

Dla mnie takie uroczystości to tylko nerwy i strach. Moja teściowa zawsze coś głupiego powie lub zrobi, a później ja muszę tłumaczyć i przepraszać za nią...

Jako że maluszek urodzi sie już w nowym mieście to nawet nie wiem, gdzie kiedy i jak będziemy chrzcić.Zapewne w lokalu, nie dam rady szykowac imprezy z 3ka dzieci.

reklama
No ale to wtedy trzeba zgłosić przed. Nie rozumiem jaki problem ma tu zgłoszenie wbciagu 10 dni. Bo tak było. Sama lecialam w 10 dni od urodzenia bo tak ten czas leci. Ale raczej wiedzę ze nie jesteście małżeństwem nie jest od dnia porodu :) tak? Więc jak małżeństwo to ojciec dziecka może pojechać nawet jak żona w szpitalu. Jeśli nie jest się małżeństwem wcześniej zadbać o to żeby było uznanie dziecka.
I tyle w temacie :) jeśli teraz jest 21 dni no ok ale raczej stwierdzenie ze 10 dni to mało, bo jak kobieta ma przyjechsc... albo przyjeżdżamy albo facet to robil i jakoś nikt większych problemów nie miał :)

No dla mnie to był problem. Bo istotniejsze od latania po urzędach 30km w jedna stronę od domu, było bieganie codziennie do szpitala do dziecka w zupełnie innym kierunku 60km wiec punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i dla niektórych 10 dni to mało ;)
Dziecko walczy o życie to ostatnie o czym myślisz to urzędy ;)

A czy to prawda ze żeby wyjść z dzieckiem ze szpitala trzeba mieć zaświadczenie ze dziecko zostało zapisane do przychodni i została umówiona wizyta z położna ?

Nieprawda.
Nigdy nie było u mnie położnej, przychodnie chyba tylko gdzieś wpisywałam, ale to żeby wiedzieli gdzie wysłać kartę szczepień. Nic poza tym

No dla mnie to był problem. Bo istotniejsze od latania po urzędach 30km w jedna stronę od domu, było bieganie codziennie do szpitala do dziecka w zupełnie innym kierunku 60km wiec punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i dla niektórych 10 dni to mało ;)
Dziecko walczy o życie to ostatnie o czym myślisz to urzędy ;)
Dla mnie tez będzie problem. Szpital lekko ponad 100 km od nowego domu,a z tego co juz tutaj dziewczyny mówiły to rejestruje się w USC tam,gdzie szpital :)

Dla mnie tez będzie problem. Szpital lekko ponad 100 km od nowego domu,a z tego co juz tutaj dziewczyny mówiły to rejestruje się w USC tam,gdzie szpital :)

Otóż to. Łatwiej wtedy się wybrać po tych dwóch czy prawie trzech tygodniach komukolwiek niż lecieć jak berek odrazu po wyjściu ze szpitala. Dobrze, ze jest opcja online, ciekawe czy to odrazu będzie działać niezawodnie, bo różnie bywa z innowacjami ;) pewnie będzie tez uaktualniana lista imion bo wątpię żeby online można było sobie wpisać cokolwiek i będzie jakaś określona pula co rusz uzupełniana w miare skarg, ze nie ma jakiegoś Brajana przez Y.

Ja myślę, ze i tak kazdy wniosek bedzie sprawdzany przez urzednika... I jak ktos wpisze imie Kaloryfer, to go po prostu wezwa do zmiany wyboru.

Zaskoczylyscie mnie z ta rejestracja,ze bedzie dotyczyć naszych dzieci - ja cos slyszalam,ze od 2019 ma byc.

500+ od samego poczatku jest obsługiwane przez internet (nawet nie trzeba miec profilu zaufanego, w niektorych bankach skalda sie wniosek wprost z portalu bankowego). Dziala. Nie trzeba nigdzie chodzic, aby zaczeli przelewac pieniadze. Poleconym wysylaja decyzje.Troche gorzej moze byc jak ktos musi dolaczac dodatkowe dokumenty dochodowe, alimentacyjne itp. Ale malzenstwo,ktore wnioskuje o 500 na swoje wspolne drugie dziecko, nie powinno miec problemu.

reklama
A czy to prawda ze żeby wyjść z dzieckiem ze szpitala trzeba mieć zaświadczenie ze dziecko zostało zapisane do przychodni i została umówiona wizyta z położna ?
Musisz wybrać przychodnie. I ewentualnie lekarza. Ale nie Musisz być umowiona z położną. Ja dzwoniłam dopiero jak wróciłam do domu.

Do góry