reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

Właśnie na stronie wyczytałam taką informację.
"Badanie USG połówkowe przeprowadza się miedzy 18-24 tygodniem ciąży ( preferuje się 20-24 tydzień ) i składa się z oceny
- mózgu i twarzy dziecka
-klatki piersiowej wraz z narządami
-szczegółowej oceny serca oraz tzw dużych naczyń
-narzadów jamy brzusznej
-czaszki i szkieletu płodu
-kończyn
-płci
-oceny łożyska , wód płodowych
- badania Dopplera tj badania przepływów w naczyniach matki i płodu "

Tak że niby w terminie. Ale i tak dziwi mnie to...czemu nie w 21np? [emoji52] ech...nic już nie zrobię, to na NFZ więc muszę czekać.
Teraz te widełki nie są takie ważne jak w przypadku prenatalnych 11-14 tyg dlatego ze tu już nie mierzy się przeziernosci. Ważne żeby serce było dobrze widoczne - dlatego nie zawsze wszystko widać przed 20 tygodniem. No i dlatego polowkowe jest ważne bo w 30 ktoryms tam tygodniu już zebra zasłaniają. Także nie stresuj się, przynajmniej wiesz na 100% ze wszystko będzie dobrze widoczne :)

reklama
Teraz te widełki nie są takie ważne jak w przypadku prenatalnych 11-14 tyg dlatego ze tu już nie mierzy się przeziernosci. Ważne żeby serce było dobrze widoczne - dlatego nie zawsze wszystko widać przed 20 tygodniem. No i dlatego polowkowe jest ważne bo w 30 ktoryms tam tygodniu już zebra zasłaniają. Także nie stresuj się, przynajmniej wiesz na 100% ze wszystko będzie dobrze widoczne :)
Nie mierzy się przeziernosci? Mi przy córce mierzył na polowkowych, ale to bylo w 2011 roku, coś się zmieniło?

Dzień dobry.
U nmmjie dziś polowkowe martwiła się czy nie za wcześnie zapytałam lekarza i mnie uspokoił bo Pani dr bardzo dobrze ocenia serduszko i jeśli będzie za wcześnie to mnie wyśle do domu i każe jeszcze raz przyjść. Ja mam dziś 17t 6d . Trzymajcie kciuki. Dziś znowu upał z tego co widzę mam tylko nadzieję że to nie będzie najcieplejsze lato w historii [emoji57]
Trzymamy kciuki i daj znac po. Fajnie,.ze zobaczysz dzis swoje malenstwo. Ja to bym mogla miec usg codziennie, zeby tylko ppsluchac serducha i zalukac czy wszystko z malenstwem dobrze...

Trzymamy kciuki i daj znac po. Fajnie,.ze zobaczysz dzis swoje malenstwo. Ja to bym mogla miec usg codziennie, zeby tylko ppsluchac serducha i zalukac czy wszystko z malenstwem dobrze...
Ja w poniedziałek wizytuję i wszystkim się martwię, od prenatalnych 13go kwietnia nie miałam wizyty, teraz jeszcze zmiana lekarza, ehhh :(

To ciekawe że jest aż taka rozbieżność w tych badaniach. Ja się z kolei zastanawiam nad swoimi czy nie za późno. Bo moje połówkowe będzie w 23 tygodniu [emoji50] 22.05 większość z Was już będzie po tym badaniu. A ja mam najstarszą ciążę w tej grupie. [emoji50] dziwne te terminy.
Na.kiedy masz termin? W ktorym tyg jestes?

reklama
Do góry