reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październikowe mamy 2018

Właśnie na stronie wyczytałam taką informację.
"Badanie USG połówkowe przeprowadza się miedzy 18-24 tygodniem ciąży ( preferuje się 20-24 tydzień ) i składa się z oceny
- mózgu i twarzy dziecka
-klatki piersiowej wraz z narządami
-szczegółowej oceny serca oraz tzw dużych naczyń
-narzadów jamy brzusznej
-czaszki i szkieletu płodu
-kończyn
-płci
-oceny łożyska , wód płodowych
- badania Dopplera tj badania przepływów w naczyniach matki i płodu "

Tak że niby w terminie. Ale i tak dziwi mnie to...czemu nie w 21np? [emoji52] ech...nic już nie zrobię, to na NFZ więc muszę czekać.
Teraz te widełki nie są takie ważne jak w przypadku prenatalnych 11-14 tyg dlatego ze tu już nie mierzy się przeziernosci. Ważne żeby serce było dobrze widoczne - dlatego nie zawsze wszystko widać przed 20 tygodniem. No i dlatego polowkowe jest ważne bo w 30 ktoryms tam tygodniu już zebra zasłaniają. Także nie stresuj się, przynajmniej wiesz na 100% ze wszystko będzie dobrze widoczne :)

reklama
Teraz te widełki nie są takie ważne jak w przypadku prenatalnych 11-14 tyg dlatego ze tu już nie mierzy się przeziernosci. Ważne żeby serce było dobrze widoczne - dlatego nie zawsze wszystko widać przed 20 tygodniem. No i dlatego polowkowe jest ważne bo w 30 ktoryms tam tygodniu już zebra zasłaniają. Także nie stresuj się, przynajmniej wiesz na 100% ze wszystko będzie dobrze widoczne :)
Nie mierzy się przeziernosci? Mi przy córce mierzył na polowkowych, ale to bylo w 2011 roku, coś się zmieniło?

Dzień dobry.
U nmmjie dziś polowkowe martwiła się czy nie za wcześnie zapytałam lekarza i mnie uspokoił bo Pani dr bardzo dobrze ocenia serduszko i jeśli będzie za wcześnie to mnie wyśle do domu i każe jeszcze raz przyjść. Ja mam dziś 17t 6d . Trzymajcie kciuki. Dziś znowu upał z tego co widzę mam tylko nadzieję że to nie będzie najcieplejsze lato w historii [emoji57]
Trzymamy kciuki i daj znac po. Fajnie,.ze zobaczysz dzis swoje malenstwo. Ja to bym mogla miec usg codziennie, zeby tylko ppsluchac serducha i zalukac czy wszystko z malenstwem dobrze...

Trzymamy kciuki i daj znac po. Fajnie,.ze zobaczysz dzis swoje malenstwo. Ja to bym mogla miec usg codziennie, zeby tylko ppsluchac serducha i zalukac czy wszystko z malenstwem dobrze...
Ja w poniedziałek wizytuję i wszystkim się martwię, od prenatalnych 13go kwietnia nie miałam wizyty, teraz jeszcze zmiana lekarza, ehhh :(

To ciekawe że jest aż taka rozbieżność w tych badaniach. Ja się z kolei zastanawiam nad swoimi czy nie za późno. Bo moje połówkowe będzie w 23 tygodniu [emoji50] 22.05 większość z Was już będzie po tym badaniu. A ja mam najstarszą ciążę w tej grupie. [emoji50] dziwne te terminy.
Na.kiedy masz termin? W ktorym tyg jestes?

reklama
Do góry