Z mierzeniem tak. Ale z opłatą nie. My musieliśmy iść na duży kompromis pomiędzy: pasowaniem dziecka (wtedy jakoś 2,5-letniego), pasowaniem do auta a wygodą. I ostatecznie nie kupiliśmy fotela w sklepie, w którym pan nam mierzył, bo powiedział, że nie może żadnego z czystym sumieniem nam dobrać. Myślę, że mąż spytał, czy jesteśmy coś dłużni za poradę, ale na pewno nic nie zapłaciliśmy. Teraz też chcę jechać do punktu, w którym wkładają foteliki do samochodu, ale nie wiem czy będą chcieli opłatę dodatkową. Fotelików 0-13 kg nie dopasowywałam, chociaż słyszałam, że w niektórych autach nawet super fotelik łatwo zamontować tak, że nie będzie bezpieczny. Trochę jestem sceptyczna względem dopasowywania fotelików 0-13, bo je się zwykle jednak wyciąga i co z tego, że facet w sklepie zamontuje go hiper poprawnie, jak potem rodzice tego nie powtórzą? Ale pewnie lepiej się skonsultować z profesjonalistą. A macie ISOFIXy w obu autach?
Jeśli chcesz jako nosidełko poza samochodem, to ja całym sercem polecam rozkładany albo przynajmniej jakiś wypłaszczony, bo w tych zwykłych to nawet z wkładką redukcyjną takiemu kilkutygodniowemu brzdącowi jest głęboko. Tyłem do kierunku jazdy jest każdy fotelik grupy 0 czyli każde "nosidełko" - tu nie masz problemu z wyborem i producenci tego nie piszą jawnie. Nie wiem, o którym bebetto piszesz? Oni mają jakiś swój fotelik do kompletu 3w1? Ja u nich znalazłam coś takiego o adapterach, tam jest dużo przyzwoitych fotelików wymienionych:
https://bebetto.eu/uploads/files/manuals/Foteliki_Dopasowanie.pdf