reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październikowe mamy 2018

reklama
Ja mam hybrydy, lekarz pozwolil. Mowil ze musialabym sie caly tydzien ta lampa naswietlac zeby "poczuc" jakies szkodliwe skutki

No oczywiście :) ile tego naświetlania jest... i to lampa skierowana na dłoń. Ja jestem lepszym degeneratem w takim razie i mam założone żele :)
Włosy można malować, a paznokci nie ? Bez przesady ;)

Ja robię hybryde pewnie mojemu lekarzowi też się nie podoba ale trudno. Najlepiej to położyć się i 9 miesięcy leżeć zamówić sobie kucharza i posiłki do łóżka bez gmo bez glutenu bez tluszczu warzywa z ogrodka na naturalnym nawozie wtedy byłoby bezpiecznie. Ja raz na 3 tygodnie paznokcie i rzęsy klej do rzęs też jest szkodliwy i opary też. Jeśli ma być bezpiecznie to nie rób moim zdaniem to każdego i indywidualna sprawa.

W samo sedno [emoji23]

Paznokcie zdjąć/zmyć owszem do szpitala, bo jak poród to niedotlenienie najpierw widać na paznokciach, ale na dobra sprawę mogą być i te u nóg ;)

Też tak słyszałam i słyszałam, że oby lampa nie była skierowana na brzusio. A przecież żadna chyba nie jest skoro stoi na stoliku, jest mała i trwa to naprawdę krótko.
Podobno nie powinno się malować paznokci przed rozwiązaniem bo lekarz musi widzieć płytkę a tak to już po prostu kwestia głowy każdej Mamy. Ta co nie chce niech nie maluje i dobrze a ta co chce niech maluje.
Z tymi paznokciami to jest tak ze w czasie porodu chodzi o możliwość zebrania z palca saturacji czyli natlenowania organizmu za pomocą pulsoksymetru .... przez zwykły lakier zbiera elegancko , przez hybrydę gorzej , ale wystarczy nałożyć „paluszek” na boki palca i już wszystko jest ładnie....;) ja sama tez mam hybrydy bo mam słaba płytkę i one trochę ja utwardzają ...

W samo sedno [emoji23]

Paznokcie zdjąć/zmyć owszem do szpitala, bo jak poród to niedotlenienie najpierw widać na paznokciach, ale na dobra sprawę mogą być i te u nóg ;)
Uwierzcie mi ze w czasie problemów z oddychaniem w ostatniej kolejności personel zwraca uwagę na paznokcie....:)

Pewnie tak, ale pary razy się spotkałam, jak anestezjolog lub pielęgniarka anest. byli oburzeni hybryda na sali operacyjnej ;)

Serio ? Bo bym im powiedziała żeby przynieśli frezarkę i sobie ściągnęli żel ( akurat gdyby do mnie był ten tekst bo ja żele nosze )
Ja co prawda dwa razy w szpitalu leżałam i miałam ściągnięte paznokcie ale wyraźnie mnie uprzedzono przed przyjęciem o tym.
Jak teraz mi lekarz nic nie powie to nie ściągnę. Muszę mieć utwardzone paznokcie bo inaczej się łamią strasznie i wyglądają jak ogryzki.

Z tym praniem w 90 st, to różnie może być, ale jeśli ktoś prasuje ubrania (ja nie prasuję), to temp. jest wyższa. Kiedyś miałam taki typ grzybicy, że oprócz stosowania maści, lekarz kazał mi prasować, bo właśnie chemia pioraca i 90 st. C to było za mało. Natomiast nie rozumiem własnych kocyków (zwykle polyestrowych) czy becików - po co ludzie to noszą do szpitala? Tego dobrze nie wyprasują, a i pewnie tylko w 30 st. piorą, bo boją się zniszczyć. Ale ja już pisałam, że mam lekki schiz, łącznie z praniem pluszaków.
U nas w szpitalu jest wymóg posiadania kocyka - położne zawijają ciasno noworodki żeby miały jak w brzuchu mamy. Ja tego nie sprawdziłam i wzięłam bawełniany rożek (pierwszego synka rodziłam w innym miescie i tam rożków wymagano) to zawinęły mi małego najpierw w szpitalną pieluszkę flanelową i na to dopiero rożek [emoji14]

reklama
Tak, ta Eveline 8 w 1 ... Ja jej przez dwa lata używałam. Podobno noszona dłużej wydziela jakieś substancje.
Ja nie maluje paznokci. Myślę, że pomaluje dopiero na ślub szwagra czyli połowa maja a to już dawno II trymestr będzie.
Pazokcie odżyły a hybryda świetna sprawa. Mi trzyma się i 3 tygodnie. Mega wygoda :)
Z chemii to po prostu wybieram farbę do włosów, którą założę za jakieś dwa tygodnie. Sama. Lepszą z apteki. Delikatną.
Pewnie przy drugim Dziecku podejście mi się zmieni.
Echhh...
Dzisiaj zaczynam Mamy 13 tydzień i nadal mam mdłości. I cofa mnie na zapachy. Dziwne bo już było lepiej i znowu się nasiliło...

Ja kończę 14 tc i dalej mam mdłości i nie na zapachy nawet nie , ale dziś była na obiad pyszna piers z kurczaka ... I co ? I już ostatni kes nie dałam rady cofnęło mnie ... A mieso przecież zdrowe jest i potrzebne a ja nie mogę obecnie ... Ciekawe ile to potrwa...

Do góry