wrobelmm
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 3 Lipiec 2023
- Postów
- 3 227
Bardzo proszę8
Dokładny przepis na tę sałatkę poproszę, brzmi dobrze
Ja też lubię takie pieczone buraki w piekarniku razem z innymi warzywami. Marchewka, kalafior, cukinia, ziemniaki czy co kto lubi.
Albo barszcz ukraiński z fasolą i kiszoną kapustą
Sałatka z soczewicą i burakiem
Składniki
- 50 g zielonej soczewicy, suszonej
- 30 - 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 120 g czerwonych buraków, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 25 g liści szpinaku, świeżych lub 25 g mieszanki sałat (więcej też nie zaszkodzi)
- ser - u mnie kozio-owcza feta (od 0,5 do 1 opakowania), ale może być też inny kozi, twardy w płatkach albo parmezan - co kto lubi
Sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oliwy z oliwek
- 15 g śliwek suszonych, bez pestek
Sposób przygotowania
- Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją. Po ugotowaniu opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Zostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie uprażyć na suchej patelni na średniej mocy palnika odważone wcześniej orzechy (ja je delikatnie łamię na mniejsze kawałki).
- Ugotowane buraki (kupuje zazwyczaj takie gotowe w lidlu lub biedronce, żebym miała dostępne gdy najdzie mnie ochota, bez konieczności tracenia czasu na gotowanie) pokroić w kostkę.
- Do miski lub na półmisek - soczewica, na to szpinak, na to buraczki, na to ser i uprażone orzechy.
Sos
- Zmiksować - oliwę z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, śliwkami suszonymi, sól i pieprz.
- Polać wcześniej przygotowane składniki sosem i jeść ze smakiem