reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🍂🍂🍁Październikowe kreski🍁🍂🍂- aby kolorowe na drzewach liście zwiastowały Nam ciąże - OCZYWIŚCIE 😍😍

Dzięki za odpowiedź! I sorki, jeszcze uczę się forum ☺️

Dziewczyny trzymam kciuki za nas wszystkie, niech to będzie dobry miesiąc!

Mam wyniki pozostałych androgenów. DHEAS w normie, SHBG podwyższone (norma do 128 ja mam 166), androstendion też podwyższony (norma labowa 1,31 ja mam 2,06 ale internet różne te normy podaje w tej jednostce). Czekam na czwartek co powie lekarz, bo sama się już nie chce nad tym doktoryzować.
Polecam suplementacje omega3, cynkiem, jedzienie rzeczy, które zawierają te składniki, oraz B kompleks

reklama

Mam wyniki pozostałych androgenów. DHEAS w normie, SHBG podwyższone (norma do 128 ja mam 166), androstendion też podwyższony (norma labowa 1,31 ja mam 2,06 ale internet różne te normy podaje w tej jednostce). Czekam na czwartek co powie lekarz, bo sama się już nie chce nad tym doktoryzować.
Teraz tak sobie pomyślałam, że skoro DHEAS masz w normie to guz nie wchodzi w grę.
Czy jesteś pod opieką endokrynologa?

Czekam na czwartek, jestem bardzo ciekawa co Ci powie🙂

DHEAS w normie, to dobrze wróży. SHB
G podwyższone, nie wiem u mnie obniżone ze względu na bardzo wysokie DHEAs, z kolei androstendion u mnie w normie i oh progesteron.
Testosteron też u Ciebie podniesiony nieznacznie, więc spoko.
Akurat chyba u Ciebie inne zaburzenia androgenow.
Czy badałaś je na własną rękę, czy z polecenia lekarza?
Skoro masz podniesiony androstendion, to może zbadaj jeszcze ACTH i kortyzol( ja jak badałam ACTH to brali tą próbkę w lodzie,.bo to wrażliwi i łatwy do rozkładu hormon).
Jeśli są problemy z androgenami, to ciężki temat i jednak przydatna jest interpretacja dobrego ginekologa- endokrynologa , on w oparciu o inne Twoje hormony coś zadecyduje.
Absolutnie nie daj sobie wcisnąć tabletek antykoncepcyjnych, ktòre tylko " przykrywają problem ", dojść do "źródła" androgenizacji , czasami nie jest łatwo... ja jestem takim przypadkiem.
Czy lekarz wykluczył u Ciebie guza nadnerczy?
Dzięki! Totalnie nie chce tabletek, brałam je 7 lat i mam dosyć.

Badania robiłam sama, chciałam zrobić podstawowe badania 3dc ale była promka, wiec skorzystałam. Będę miała przynajmniej więcej informacji na wizytę u tego nowego lekarza.

Z tego co czytam to androstendion może być podwyższony właśnie w trakcie miesiączki, różnie na necie piszą żeby badać, niektórzy że razem z tymi badaniami 3dc, inni że tydzień przed / po okresie.

Od jakichś 3 tygodni biorę omega 3, mam tez miovelie pro od czerwca. Jak na szpilkach będę do tego czwartku czekać.

Powiem wam że zamiast cieszyc się tym ostatnim tygodniem do ślubu to siedzę w necie i czytam o hormonach i całej reszcie…

Badania robiłam sama, chciałam zrobić podstawowe badania 3dc ale była promka, wiec skorzystałam. Będę miała przynajmniej więcej informacji na wizytę u tego nowego lekarza.

Z tego co czytam to androstendion może być podwyższony właśnie w trakcie miesiączki, różnie na necie piszą żeby badać, niektórzy że razem z tymi badaniami 3dc, inni że tydzień przed / po okresie.

Od jakichś 3 tygodni biorę omega 3, mam tez miovelie pro od czerwca. Jak na szpilkach będę do tego czwartku czekać.

Powiem wam że zamiast cieszyc się tym ostatnim tygodniem do ślubu to siedzę w necie i czytam o hormonach i całej reszcie…
Po pierwsze- spokojnie, może bardziej pomyśl o tym , co teraz cię czeka..i gratulacje w ogóle🥳🥰😍
Ślub to super sprawa, ciesz się tym 🥰
Nie martw się na zapas, tymbardziej, że u Ciebie nie ma Bóg wie jakich przekroczeń.

Oczywiście daj znać po wizycie🙂

reklama
Hejooo, to ja poproszę na 20. 😏

Cykle mam długie więc teoretycznie powinnam zacząć robić testy owu dopiero teraz, ale zaczęłam robić szybciej i w sumie sama nie wiem czy jestem po owu czy przed zawsze pik był czarny jak smoła. Więc może jeszcze to nie to?
Co myślicie?

Załączniki

• Screenshot_20231001_150843_Premom.jpg
    Screenshot_20231001_150843_Premom.jpg
    268,7 KB · Wyświetleń: 75
Do góry