reklama
nieznośne_poplątanie
Fanka BB :)
Cześć wszystkim. @anyżowe_love zapisz mnie może na 15.10. Nie wiem za bardzo na kiedy, bo na ten moment starania zmęczyły mnie do tego stopnia, że mam wywalone na wszystko. Nie odpalam aplikacji, nie wiem, w którym dniu cyklu jestem, nie badam szyjki, nie robię owulaków i nie zwracam uwagi na żadne objawy. Także ten... niech się dzieje co chce. Powodzenia wszystkim!
nomeolvides
Odpiszę Ci tutaj, chociaż rozmowy staraniowe powinny się jeszcze odbywać na wątku wrześniowym, a tu na październikowym narazie się tylko zapisujemy.
Dziwna sytuacja z tym AMH, ewidentnie wysokie i wskazujące na PCOS, ale ja jakoś bardzo mocna w tym temacie nie jestem.
Androgeny to niestety moja bolączka, poczekaj spokojnie na reszte wyników, może one coś wniosą.
Jeżeli wyjdzie, że to tylko testosteron jest powyższony ( a u Ciebie to nieznaczne przekroczenie wartości referencyjnej) to może nie jest tak źle z tą gospodarką hormonalną.
Jeśli masz nadwagę, to też testosteron może wyjść poza widełki, albo przy PCOSie jeśli go masz.
Tak samo jeśli masz IO to też idzie w parze z wyższymi wartościami androgenòw.
U mnie np. Raczej nie chodzi o IO w odniesieniu do androgenów bo zgodnie z wynikami badań trzymam ją "w ryzach" od jakiegoś czasu, a mimo wszystko DHEAS wysokie ( co bezpośrednio łączy się z zaniżonym SHBG) i testosteron podwyższony, ale mam jeszcze nadwagę więc działam na tym polu - tyle mogę i włączyłam suple na te nieszczęsne androgeny
Jeżeli inne androgeny wyjdą wysokie, to już inna bajka i trzeba szukać przyczyny, a ròwnie dobrze , może okazać się , że geny - ale to już temat dla dobrego ginekologa- endokrynologa w jednym- każdy przypadek ( jeżeli znajdziesz dobrego lekarza) on interpretuje indywidualnie na podstawie wywiadu szczegółowego i w oparciu o sterte innych badań jak poziomy cholesterolów, glukoze, insuline, estrogenòw, ACTH, kortyzol, resztę hormonów.
Jakby co to pisz jeszcze na wrześniowych kreskach proszę, z rozmowami tutaj od 1 wbijamy
Dzięki za odpowiedź! I sorki, jeszcze uczę się forum
Dziewczyny trzymam kciuki za nas wszystkie, niech to będzie dobry miesiąc!
Mam wyniki pozostałych androgenów. DHEAS w normie, SHBG podwyższone (norma do 128 ja mam 166), androstendion też podwyższony (norma labowa 1,31 ja mam 2,06 ale internet różne te normy podaje w tej jednostce). Czekam na czwartek co powie lekarz, bo sama się już nie chce nad tym doktoryzować.
Anelili
Ja właśnie zaczęłam! Byliśmy z mężem dwa tyg temu u dietetyczki, która specjalizuje się w propłodnościowej diecie i w piątek wysłała nam jadłospis - także od dzisiaj zaczynamy! Mamy dietę przeciwzapalną (mam endometriozę prawdopodobnie) i ukierunkowaną na poprawę plemników u męża, a u mnie na zwiększenie ferrytyny, żelaza, B12 i innych prodzieciowych cudów.A próbowałyście stosować jakieś diety płodnościowe? tak sie zastanawiam czy nie zacząć jakiejś. Może macie coś do polecenia?
Ale abstrahując od starań, to spotkanie z nią uświadomiło mi, jak monotonnie się odżywialiśmy i że dostarczaliśmy mało potrzebnych organizmowi substancji. Także dopiero z tym staruję, ale jestem pozytywnie nastawiona
Dong
Jeśli masz wysokie AMH i podwyższone androgeny, to może być pcos. Podsyłam artykuł (który oczywiście nie zastąpi wizyty u lekarza): Link do: KRYTERIA DIAGNOSTYCZNE PCOS. NOWE WYTYCZNE 2023. ESHRE 2023. - GinekologikaDzięki za odpowiedź! I sorki, jeszcze uczę się forum
Mam wyniki pozostałych androgenów. DHEAS w normie, SHBG podwyższone (norma do 128 ja mam 166), androstendion też podwyższony (norma labowa 1,31 ja mam 2,06 ale internet różne te normy podaje w tej jednostce). Czekam na czwartek co powie lekarz, bo sama się już nie chce nad tym doktoryzować.
@annn1 Jeśli dopiero startujesz z myślami o diecie i lubisz taką formę, to przejrzyj sobie insta Akademii Płodności, Michała Kota, czy Doroty Cybulskiej
Dong
Rozumiem ten stan, trzymam kciuki za polepszenie nastrojuCześć wszystkim. @anyżowe_love zapisz mnie może na 15.10. Nie wiem za bardzo na kiedy, bo na ten moment starania zmęczyły mnie do tego stopnia, że mam wywalone na wszystko. Nie odpalam aplikacji, nie wiem, w którym dniu cyklu jestem, nie badam szyjki, nie robię owulaków i nie zwracam uwagi na żadne objawy. Także ten... niech się dzieje co chce. Powodzenia wszystkim!
anyżowa
Cześć, właśnie niedawno myślałam o Tobie, gdzie się podziewasz.Cześć wszystkim. @anyżowe_love zapisz mnie może na 15.10. Nie wiem za bardzo na kiedy, bo na ten moment starania zmęczyły mnie do tego stopnia, że mam wywalone na wszystko. Nie odpalam aplikacji, nie wiem, w którym dniu cyklu jestem, nie badam szyjki, nie robię owulaków i nie zwracam uwagi na żadne objawy. Także ten... niech się dzieje co chce. Powodzenia wszystkim!
Rozumiem poziom frustracji, nie raz i nie 2 byłam w takim samym miejscu...także tak, oby się polepszyło.
Czy to wizja tego przesunięcia drożności spowodowały ten stan, czy inne sprawy?
nieznośne_poplątanie
Dziękuję, to bardzo miłe! U mnie to już nawet nie frustracja, a zwykła obojętność. Pewnie minie, jak zawsze.Cześć, właśnie niedawno myślałam o Tobie, gdzie się podziewasz.
Rozumiem poziom frustracji, nie raz i nie 2 byłam w takim samym miejscu...także tak, oby się polepszyło.
Czy to wizja tego przesunięcia drożności spowodowały ten stan, czy inne sprawy?
To był tylko taki przysłowiowy gwóźdź do trumny.
reklama
anyżowa
Dzięki za odpowiedź! I sorki, jeszcze uczę się forum
DHEAS w normie, to dobrze wróży. SHB
G podwyższone, nie wiem u mnie obniżone ze względu na bardzo wysokie DHEAs, z kolei androstendion u mnie w normie i oh progesteron.
Testosteron też u Ciebie podniesiony nieznacznie, więc spoko.
Akurat chyba u Ciebie inne zaburzenia androgenow.
Czy badałaś je na własną rękę, czy z polecenia lekarza?
Skoro masz podniesiony androstendion, to może zbadaj jeszcze ACTH i kortyzol( ja jak badałam ACTH to brali tą próbkę w lodzie,.bo to wrażliwi i łatwy do rozkładu hormon).
Jeśli są problemy z androgenami, to ciężki temat i jednak przydatna jest interpretacja dobrego ginekologa- endokrynologa , on w oparciu o inne Twoje hormony coś zadecyduje.
Absolutnie nie daj sobie wcisnąć tabletek antykoncepcyjnych, ktòre tylko " przykrywają problem ", dojść do "źródła" androgenizacji , czasami nie jest łatwo... ja jestem takim przypadkiem.
Czy lekarz wykluczył u Ciebie guza nadnerczy?