reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2012

pesca, Nataniel też dziś kaszlu dostał, goraczki też nie ma ale kaszel taki "mokry" odrywający się ma. jak mu nie przejdzie to trzeba będzie do lekarza :-(

reklama
ulala, zus to załodziejska instytucja,płaci sie gigantyczne pieniadze ale jak człowiek coś potrzebuje to nie ma. łaske robia na każdym kroku,a dla przedsiębiorcow co jest absurdem nie ma właściwie nic poza wielkimi obciążeniami-wspólczuje Ci. A skoro o zusie to czy wy tez dostałyście za luty mniej kasy za macierzynski?bo ja tak i własnie do nich dzwonilam i twierdza ze licza stawke dzienna razy liczba dni w miesiacu,a to ciekawe bo wszedzie trąbią ze wypłącają 100% pensji.

Ja dostałam tyle samo kasy.
a nie jest podstawa dni taka sama tzn 30 dni na macierzyńskim i na chorobowym. Stawkę dzienną sie liczy owszem ale razy 30. Tak mi się przynajmniej zdaje

Niestety, na podstawie wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy (krótszego jeśli się nie przepracowalo 12 miesięcy) wylicza się stawke dzienną i przemnaża przez liczbę dni w miesiącu :(

ulala, to Cię ładnie załatwili, złodzieje naprawdę!:angry: ja z kolei muszę się przynajmniej tymczasowo zameldować w krk bo inaczej z zasiłku dla bezrobotnych nici...będę musiała do teścia w łachę iść a tak chciałam tego uniknąć...
debi ja też dostałam za luty mniej kasy, ja miałam najniższą, czyli tak ok.1420 zł na miesiąc wyliczone i tak dostawałam do tej pory a teraz w marcu przyszło 1270 zł.

To co mi teraz zabiorą?
Ja przez cały czas dostawałam tyle samo kasy co na chorobowym. A na chorobowym każdy m-c ma 30 dni.
Więc na macierzyńskim powinnam co miesiąc dostawać trochę inną kwotę, a ja zawsze taką samą dostaję i to w dniu wypłaty. W marcu tylko mniej bo już koniec 20.03.

Ostatnia edycja:
Ja dostaję z konta pracodawcy. Zus pewnie przelewa pracodawcy a pracodawca mi...tak mi się wydaje, pewności nie mam.

reklama
W zakładach powyżej 20 osób zasiłek przelewa pracodawca. ZUS nic pracodawcy nie przelewa, pracodawca odejmuje sobie tą kwotę od łącznych skladek, które ma przekazac do ZUS i tyle.
Jakby to powiedzieli Prokop i Welman-> "i tak to wlaśnie działa" :)

Do góry