reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

ooo charlois a ja myslalam ze tylko moj kot malo koci jest ...zgrabnosc slonia przysiegam...chyba zaczne wierzyc na jego przykladzie w reinkarnacje:dry: no gdzie doopa nie ruszy tam cos straci:angry: a to kubek z kawa a to kwaitka a to jeszcze cos machnie.....tesciowa sie nas ostatnio pytala czy nasz kotek jest tak samo ostrozny jak ich kotka....ona chodzi omija delikatnie tzw na paluszkach a ten to normalnie slon w skladzie porcelany a taki chudy jest:baffled:

reklama
a ja zapytam czemu nie jest wskazane:confused: u nas nic nie mowia zadnych zakazow nie daja kaza tylko ostroznie z wzdymajacymi straczkowymi czy kapusta lub grzybami ale o kakao czy czekoladzie ani slowa nie slyszalam. tu ogolnie mowia zeby jesc wszytko tylko z umiarem i prowadzic taki mini dzienniczek co sie jadlo danego dnia zeby pozniej moc szybciej wyeliminowac cos z diety jesli bobo ma np alergie

Tak mówiła położna na SR, koleżanki, które są juz mamami też potwierdzają , czekolada i kakao są silnie uczulające i podejrzewam, że tylko i wyłącznie dlatego. Poza tym powodują zaparcia. Jeżeli dzidziusiowi karmionemu piersią nie będzie przeszkadzało to, że mama je czekoladę, to okej, ale ja tyle się nasłuchałam o tych kolkach i zaparciach u dzieci, że na początku się wstrzymam:-)zobaczymy na ile starczy mi silnej woli.

z tymi alergiami i kolkami to trudna sprawa

do dziś nie znaleziono przyczyny kolki. Cierpią na nią dzieci karmione zarówno mlekiem matki jak i sztucznym. Ciekawe jest, że pojawia się ona o stałej porze dnia i trwa zwykle 3 godziny.

klaczek ja pytalam bo tu nic kompletnie nie zakazuja mowia jesc wszystko tylko nie za duzo i na tym si ekonczy:tak: a fakt ze cytrusy uczulaja i kakao nie jest mi obcy i wsumie gdyby nie kisiel ciazowy to mogalm sie domyslic:zawstydzona/y::zawstydzona/y:
id epolezec czy cos zjesc nie wiem na cos mam ochote tylko nie wiem co wiec chyba poleze i pomysle co bym chciala zjesc :-D

edit: malinova u nas kolki byly u amelki przez ok 2 tyg byla juz wlasnie na formulce wtedy i trwaly 2 tyg jakos nie byly mocne bo codziennie mniej wiecej o tej samej porze zawodzila przez ok 30-40 min w porywach do godziny wiec to tez kwestia indywidualna baardzo jak widac. i ponoc chlopcy czesciej maja silniejesze kolki niz dziewczynki o_O to tez jest zastanawiajace

azorku więc i tak u was nie było źle, taka mini kolka

tu definicja tej ostrej wesji

Kryteria zaproponowane przez Wessela opisuje reguła trzech: niemowlęta cierpiące na kolkę płaczą ponad 3 godziny dziennie, przez więcej niż 3 dni w tygodniu, przez co najmniej 3 tygodnie.

Według kryteriów rzymskich III muszą być jednocześnie spełnione trzy warunki (u niemowląt od urodzenia do ukończenia 4 miesiąca życia)[SUP][3][/SUP]:

1. rozpoczynające się i kończące bez określonej przyczyny napady grymaszenia, rozdrażnienia lub płaczu
  2. napady trwające co najmniej 3 godziny w ciągu doby, pojawiające się przez minimum 3 dni w tygodniu przez co najmniej jeden tydzień
  3. rozwój dziecka i jego wzrastanie są prawidłowe

malinova przepraszam nic osobistego ale sie usmialam .....ja nie czytam ksiazek ktore podaja regolki czy zasady jakie kryteria musza byc zeby to okreslic np kolką;-):-) swoja droga nawet nie wiedzialam ze istnieja "medyczne" regolki na kolke:nerd:

oj azorku, dobrze, że się pośmiałaś

a medyczne reguły istnieją bo od lat lekarze głowią się czym jest kolka

baaaa nawet istnieją grupy wsparcia dla rodziców, bo podobno kolka może doprowadzić do depresji

jeszcze coś ciekawego znalazłam

Kolka przebiega często z poszerzeniem obwodu brzucha, ale zwiększona ilość gazów jelitowych nie jest przyczyną, a raczej następstwem płaczu i związanej z nią aerofagii.

Płacz pojawia się cyklicznie, przy czym nasila się wieczorem i w nocy (kolka wieczorna). Objawy kolki występują najczęściej pomiędzy 2 a 16 tygodniem życia (kolka trzymiesięczna, 100 dni płaczu :szok:), przy czym szczyt osiągają około 6 tygodnia.

tu badania naukowe dla ciekawskich http://lefax.pl/EL_kolka_jelitowa.pdf

Ostatnia edycja:
z tymi alergiami i kolkami to trudna sprawa

do dziś nie znaleziono przyczyny kolki. Cierpią na nią dzieci karmione zarówno mlekiem matki jak i sztucznym. Ciekawe jest, że pojawia się ona o stałej porze dnia i trwa zwykle 3 godziny.

Ja wam powiem, że byłam świadkiem takiej mega kolki u bratanicy. Zaczynało się po południu, a kończyło czasem bardzo późno w nocy i to codziennie przez conajmniej 2 miesiące. Naprawdę nie życzę tego najgorszemu wrogowi, bo widziałam jak to przeżyła moja bratowa. Nic biedna nie jadła, bo się bała, że to zaszkodzi. I ogólnie wymęczyło ją to strasznie. Nie mówiąc o męczarniach dziecka.

Dlatego jeżeli chodzi o dietę mamy karmiącej to chyba jest tak, że jedna może jeść wszystko, a druga ma pecha i musi uważać. Ja postaram się ograniczyć lub wyeliminować to, na co sama mam lub miałam alergię, czyli cytrusy, pomidory, kiwi. Będę uważać też na rzeczy mleczne, bo mój mąż miał z tym problem w dzieciństwie. No i ogólnie wprowadzę taką raczej lekkostrawną dietę bez smażenia i objadania się śmieciowym jedzeniem. Ciekawe czy dam radę, bo teraz przyzwyczaiłam się do pysznych deserków i innych słodyczy.

No nic idę rozruszać troche kości i poodkurzam. Przynajmniej coś pożytecznego zrobię ;-) A potem obiadek. Dzisiaj planuję skrzydełka z kurczaka w piekarniku z pieczonymi ziemniakami . Za to kompletnie nie wiem jaką sałatkę do tego zrobić. muszę pogrzebać w zapasach i może znajdę coś dobrego.

to kolka to takie medyczne archiwum x;-):-) nie no ja sie teraz nastawiam ze pewnie bedzie nieco pod gorke z amelkowna poszlo latwo..zabkowanie kolki itp tzn latwo ale nie bezbolesnie bo tez zarwane nocki przy zabkach goraczkowanie wymioty i inne takie ze chodzilam na rzesach ale dalo sie rpzezyc wiem ze inne dzieciaczki przechodzily to gorzej... ciekawe tez jak oni te badania prowadza....wiedza ze nie zawsze to wina pokarmu jaki dziecko dostaje nie wiadomo skad to badziewie a jednak nikogo nie omija:confused:
esi ja nie zamierzam od razu jakiejs mega restrykcyjnej watrobowej diety prowadzic jakos nie umiem sobie wyobrazic siebie jedzacej schaboszczaka nie zmazonego:baffled: uwielbiam jesc i jakos bez samzonego za dlugo nie wyrobie:baffled: ja nie mowie ze codziennie na kilogramy bo mozna przeciez tak sobie obiadek ukrecic ze nie bedzie pewnych rzeczy brakowalo aloe tak raz w tyk kurczaczek podsmazany czy schaboszczak musi byc;-)

reklama
kolka a dieta matki

[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]W postę[/FONT][/FONT]powaniu dietetycznym u niemowl[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą[/FONT][/FONT]t karmionych piersi[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą [/FONT][/FONT]istotna jest dok[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]adna analiza diety matki karmi[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą[/FONT][/FONT]cej. Na okres 1-2 tyg. nale[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]y wyeliminowa[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ć [/FONT][/FONT]przede wszystkim bia[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]ka mleka krowiego, które s[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą [/FONT][/FONT]najcz[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę[/FONT][/FONT]stsz[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą [/FONT][/FONT]przyczyn[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą [/FONT][/FONT]alergii, a w razie potrzeby tak[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]e stopniowo warzywa wzdymaj[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą[/FONT][/FONT]ce, ostre przyprawy, orzechy, czekolad[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę[/FONT][/FONT], jaja, soj[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę[/FONT][/FONT], cytrusy [17]. Z przeprowadzonych obserwacji wynika, [FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]e w 48-72 godz. po wyeliminowaniu z diety matki ww. produktów nast[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę[/FONT][/FONT]powa[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]o wyra[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ź[/FONT][/FONT]ne zmniejszenie nat[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ęż[/FONT][/FONT]enia ataków kolki [11,31].

[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]jednocześ[/FONT][/FONT]nie po powtórnym w[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]łą[/FONT][/FONT]czeniu produktów alergennych, objawy kolki wraca[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]y.

kolka a opieka matki

Wg Carey’a najrzadziej, bo tylko w 3% przypadków napady kolki
[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]wystę[/FONT][/FONT]powa[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]y u niemowl[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą[/FONT][/FONT]t w rodzinach ma[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]o troskliwych. Zdecydowanie cz[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ęś[/FONT][/FONT]ciej - w 27% przypadków dolegliwo[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ś[/FONT][/FONT]ci kolki pojawia[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]y si[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę [/FONT][/FONT]u tych niemowl[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą[/FONT][/FONT]t, których rodzice wykazywali wiele obaw o dziecko, a gdy matki dodatkowo nadmiernie troszczy[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]y si[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę [/FONT][/FONT]o dziecko, ilo[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ść [/FONT][/FONT]obj[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę[/FONT][/FONT]tych dolegliwo[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ś[/FONT][/FONT]ciami dzieci wzrasta[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]a do 60% [8].

czas trwania

[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]Stwierdzono również[/FONT][/FONT], [FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]e przebieg kolki u niemowl[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą[/FONT][/FONT]t uzale[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]niony jest od okresu [FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]ycia, w którym pojawi[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]y si[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę [/FONT][/FONT]pierwsze napady. Z zale[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]no[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ś[/FONT][/FONT]ci tej wynika, [FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]e im wcze[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ś[/FONT][/FONT]niej pojawia si[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę [/FONT][/FONT]pierwszy atak kolki, tym okres jej wyst[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę[/FONT][/FONT]powania oraz czas trwania napadów w ci[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą[/FONT][/FONT]gu doby jest d[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ł[/FONT][/FONT]u[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]szy.

[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]Skutki napięć [/FONT][/FONT]emocjonalnych rodziców mo[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ż[/FONT][/FONT]na stwierdzi[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ć [/FONT][/FONT]nawet po 3 latach od wyst[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą[/FONT][/FONT]pienia jej objawów, na co zwracaj[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą [/FONT][/FONT]szczególn[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ą [/FONT][/FONT]uwag[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ę [/FONT][/FONT]fi[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]ń[/FONT][/FONT]scy autorzy [23].

http://lefax.pl/EL_kolka_jelitowa.pdf

Do góry