reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Październik 2012

Dziewczyny, nie musicie czytać co u lipcówek, jeżeli was to przeraża. Ja zrobiłam to z innego powodu - dziewczyny udzielają tam wiele rad i wskazówek, które można wykorzystać, jeżeli nam się to przytrafi. To moje pierwsze dziecko, więc jestem zielona w tym temacie, więc w ten sposób się "dokształcam". :-)

reklama
maleństwo - w tych przypadkach, o których ja wiem, to sie nie pomylił :-)

klaczek - nie ma co panikować, przyjdzie czas, będzie rada, dzieci są rożne, a problemy nie z każdym się trafiają :-) - nie ma co na zapas się martwić,

Mam nadzieję, że na czytaniu o kolkach u mnie się zakończy :-D
Sonka jak tam ognisko?? :-) A co do lalek, to mi się podobają. Jako jedyna jestem w tej grupie??
Jutrzenko wracaj szybko do formy &&&&&&&&&.

Ziołolecznictwo uwielbiam, ale liści z malin zaparzeń nie będę. Cała jestem malinowa to mi więcej nie trzeba ;-)
Przy cyckowaniu najbardziej się boję, że będę musiała zrezygnować z tych ton czekoladowych słodyczy które teraz pochłaniam. Ale może najem się na zapas :confused::-D

Moja Madzia miała kolki pół roku,wynikało to z niedojrzałości układu pokarmowego (urodziła się 3tygodnie przed terminem z wagą 2700)Kolki były kompletnie niezależne od mojej diety...Masakra.Ewa nie miała kolek wcale.

MalinowaP ja tez wymysliłam sobie usprawiedliwienie i jem slodycze na zapas:-D bo nie wiadomo jak to bedzie przy karmieniu.

Co do diety matki karmiacej to tutaj w irl na pierwszy obiad przyniesli mi pizze, na drugi schaboszczaka i frytki i taka była dieta dla matki więc jak po tych pierwszych posiłkach małemu nic nie było to nie wydziwiałam za bardzo.Jakis tak szczególnie wzdymajacych potraw to nie jadlam, cytrusy wprowadzałam powoli i patrzyłam czy synkowi nic nie jest.Tak wiec po m-cu raczej wszystko jadłam.Akurat na swieta BN się wyrobilam i nie odmawiałm sobie serniczka, makowca czy innych potraw:-)

Synka na szczęscie omineła kolka ale za to z ulewaniem to meczyliśmy się do 7 m-ca.Nic nie pomagało, dopiero jak zaczał siedzieć samo przeszło.

Mój pierwszy posiłek po porodzie był normalny i jak powiedziałam,że nie powinnam jeść wszystkiego to salowa popatrzała na mnie jak na wariata,miałam jeść normalnie pomimo tego,że moje wcześniaczki były karmione przez sonde ale tylko moim mlekiem,Jula pierwszy raz prosto przez przełyk zjadła wg,tyg,ciążowych w 34,to było 5 tyg, po porodzie.

emotion, a masz już "wytyczne" jaką dawkę zażywać po porodzie?
Lekarka mowila ze zaraz po porodzie - w kolejny dzien zebym zeszta do 100tki - tyle bralam przed ciaza - ale wtedy tez mialam nieciekawe wyniki badan - i bylam w trakcie podnoszenia lekow - wiec mam zaczac brac 100tke a jak juz dam rade zrobic badania krwii to bedziemy dalej kombinowac i podnosic.
w jednej mam 30% wiec srednio mi podeszla smakowo bo jakies inne smaki sa domieszane a druga mam 50% i popijam dwie dziennie a za 2-3 dni bede pic 3 dziennie
ma za zadanie pomoc w porodzie ponoc pomaga zmiekczyc szyjke macicy. ja sie wzielam za te herbatke ja mialam porod 35h i teraz marzy mi sie chco polowa tego czasu herbata nie wp;ywa na skurcze ani na nic innego i nie na kazdego dziala i trzeba by ja pic dluuugo i w duzych ilosciach najlepeij taka 100%lisci maliny zrobilam wywiad podpytalam tutaj ludzi ktorzy teoretycznie sie na tym znaja w sklepie zielarskim i poloznej.....
Moja ma tylko 30% ale to najmocniejsza jaka dostalam wogule - ciesze sie ze cokolwiek dostalam :D
Wlasnie w sumie z tego co doczytalam to pomaga w zmiekczeniu szyjki i szybszym porodzie - ale sama w sobie skurczow nie wywola
Ja pije 3 razy dziennie.
Herbatka z liści malin nie przyśpieszy terminu porodu. Ma wpływ na mięsnie macicy przez co skurcze są bardziej efektywne a rozwieranie szyjki szybsze. Podobne właściwości ma olej z nasion wiesiołka (pobudza on też produkcję śluzu w trakcie owulacji co sama na sobie wypróbowałam i rezelutat był bardzo zadowalający)
Mialam wlasnie poruszac temat oleju z wiesiolka.
Raczej zadna nie slyszala chyba i pewnie zadna nie pije - ale ja mam zamiar od 36 tygodnia zaczac. Wczoraj nawet wlazlam na strone 'rodzic po ludzku' i tam o tym pisalo.
Bralam olejek 'pomocniczo' zeby zajsc w ciaze, i zdazylam tylko jeden cykl brac [a raczej od okresu do owulacjii - pozniej sie nie bierze] i teraz jestem tutaj z Wami wiec jego moc troche przetestowalam:)
Zacznij pić herbatkę z liści malin około 4 tygodnie przed terminem porodu. 3 - 4 łyżki suszu zalej 0,5 litra wody i gotuj parę minut. Pij 3 razy dziennie, do końca ciąży.
Olej z wiesiołka zawiera cenny kwas gamma - linolenowy, który w organizmie jest przetwarzany na prostaglandyny. Możesz używać od 34. tygodnia ciąży - dwa razy dziennie po 500 mg.
Gdy minął termin porodu - Poród - Strona internetowa Fundacji Rodzić po Ludzku
Mama, Izabela - myślałam, że odwrotne założenie pampersa jest niemożliwe w takim razie widzę, że więcej pułapek będzie na mnie ....
HeHe da sie, da sie :) Ja nieraz jakiemu dziadkowi pampersa na odwrot ubralam :D
Co do diety matki karmiacej to tutaj w irl na pierwszy obiad przyniesli mi pizze, na drugi schaboszczaka i frytki i taka była dieta dla matki więc jak po tych pierwszych posiłkach małemu nic nie było to nie wydziwiałam za bardzo.Jakis tak szczególnie wzdymajacych potraw to nie jadlam, cytrusy wprowadzałam...
To ich 'menu' po porodzie jest rozbrajajace :D
Moze przesadzaja ze smazonym ale z drugiej strony nie 'cackaja sie' za bardzo ze tego nie wolno tamtego nie wolno - ze pozniej matka 3, 4 mieisace po porodzie zdycha z tesknoty za dobrym jedzonkiem.
Siostra w pierwszym miesiacu po porodzie jadla juz i ruskie [mniej po prostu cebuli] i glolabki [zjadla czesc kapusty a czesc odlozyla] Ale jadla wszystkiego po trochu -- a ona zarlok jest wiec bylo jej to na reke :D

Cos malo skrobiecie ostatnio :)
Ja dalej czasu nie mam - wogule w domu nie przebywam za wiele, hehe :D
U siostry raczej na kanapie, samej zreszta w domu siedziec sie nudzi :D
Mloda dokazuje - az sie boje chodzic bo mam wrazenie jakby zaraz miala wypasc a do tego jak siedze to wogule chyba jedynym jej zajeciem jest teraz zabawa moimi jajnikami :/ I powiem wam ze bole jajnikow przy okresie to Nic!

Dobranoc Kochane!

reklama
Witajcie brzuszki

właśnie śnił mi się gigantyczny pająk, co ma dobrze wpłynąć na moje finanse

byłoby super, jakby coś mi na spanie wpłynęło

Do góry