reklama
u mnie nie pada. OKi to na rozweselenie przypomniały mi się żarty sytuacyjne z młodymi albo przyszłymi ojcami. Żona przy nadziei pyta męża czy wie co to jest cytologia. A on że wie a ona no to co ? a on że takie badanie a ona drązy dalej ale jakie ? a on zdenerwowany jakie jakie ? CYCKÓW.
Albo druga sytuacja dwoje młodych rodziców kupuje pieluchy a ona mówi że dla ich dziecka potrzebne są 2-5 kg a on na to : chcesz nasze dziecko trzymac z 5kg kupą ???!
Albo druga sytuacja dwoje młodych rodziców kupuje pieluchy a ona mówi że dla ich dziecka potrzebne są 2-5 kg a on na to : chcesz nasze dziecko trzymac z 5kg kupą ???!
Irlandia
Mama Kwietniowa 2006
Uwaga forumowiczki z Łodzi i okolic!
Poznajmy się! Zapraszamy na mini - zlot!
Organizujemy spotkanie Fanek Babyboom w Łodzi. Spotkanie rozpocznie się 0 11:00 dnia 2go września (sobota). Ustalone są dwa miejsca: W przypadku ładnej pogody - Park Poniatowskiego (ten u zbiegu al. Mickiewicza i ul. Żeromskiego) w alei głównej na środku przy okrągłym klombie. W przypadku pogody niesprzyjającej - Manufaktura przy sali zabaw dla dzieci. Ostateczne miejsce ustalimy w sobotę przed spotkaniem na wątku "Mamusie z Łodzi" w dziale " To my:-)". Podaję link: https://www.babyboom.pl/forum/index.php/board,32.0.htmlNa wątku będziemy przed spotkaniem około godziny 9tej i wtedy ustalimy na bierząco. Chętne mamusie i przyszłe mamusie zapraszam już teraz na wątek. Zgłaszajcie się a będziemy wiedziały ile nas będzie. W razie pytań piszcie na wątku, do mnie na PW lub na gg - numer w podpisie.
Pozdrawiamy!
P.S. Wybaczcie, ze tak nie na temat ale nowym wątkiem nie chcemy działu zaśmiecać! ;D
góralka
Fanka BB :)
Wyczytałam w "jesteś całym moim światem" Małgorzaty Krupy, że skurcze macicy podczas porodu stymulują u dziecka samodzielna pracę wielu układów w tym oddechowego, nerwowego, moczowo-płciowego, przewodu pokarmowego. Dlatego dzieci rodzone bez wielogodzinnej akcji skurczowej (szczególnie z cesarskiego cięcia i wcześniaki) mają większe skłonności do schorzeń (np układu oddechowego) oraz z zaadoptowaniem sie do nowego środowiska. Hormony stresu (minn. adrenalina) zwalniają bicie serca płodu, jednocześnie zmniejszając zapotrzebowanie na tlen, podnoszą ciśnienie krwi, poleprszając ukrwienie. Zatem wysoki poziom tych hormonów chroni dziecko przed uduszeniem podczas porodu. Autorka powołuje sie na badania dr Drewniakowej z Krakowa zajmujacej sie dziećmi z porażeniem mózgowym. Wg tych badań 80 % tych dzieci pochodzi z porodów indukowanych oksytocyną. Po podaniu oksytocyny rótkie przerwy między skurczami (bądź ich zupełny brak) sprawiają, że płód nie ma czasu na wyrównanie tętna, jest niedotleniony, występuje większe prawdopodobieństwo wylewu krwi do mózgu, pęknięcia macicy. Skurcze mogą także powodować zbyt silny ucisk głowy. Przebicie pęcherza powoduje nierównomierny ucisk główki, która nie jest już tak dobrze chroniona przez płyn, może dojść do zaciśnięcia lub nawet wypadnięcia pępwiny, występują większe wahania tętna na szczycie skurczu, przez co zwiększa się prawdopodobieństwo zastosowania kolejnych zabiegów interwencyjnych. No i na koniec również cytat z w/w książki: "po tysiącach lat istnienia rodzaju ludzkiego mężczyzna, ginekolog-położnik Michel Odent "odkrył", że KOBIETA UMIE RODZIĆ WŁASNE DZIECKO i uświadomił światu, że naczelną zasadą położnictwa, podobnie ja całej medycyny jest po pierwsze nie szkodzić". BABY GÓRĄ !!!
góralka
Fanka BB :)
Lucyann jasne, też nie wiem jak sie potoczy mój poród, może poprosze o znieczulenie, a może skończy się cesarką. Należę do tych ludzi, ktorzy lubią mieć świadomość tego co się dzieje, bo zrozumienie daje mi siłę. Dlatego walnęłam ten wykład-cytat, bo może przeczyta go ktoś kogo w krytycznej chwili uskrzydli ta wiedza
Proponuje walnac tekscik wchodzac na porodowke....!!! wtedy Wam powiedza ze przepraszamy nie ma miejsc... ale co bedzie pogadamy po ja sie zaczynam coraz bardziej martwic....jak ja to przezyje? ja to ja ale Moj Mily bedzie ciezko to wspominal... :
reklama
dziewczyny co tu dozo gadac rodzenie boli i nic sie na to nie poradzi kiedy slyszalm takie porownanie ;to tak jakby przez dziurke wielkosci cytryny przeciskac arbuza ;D
ja rodzilam cos kolo 8 godzin i to dosc duze dziecko 3900 spora dziewczyna i mialam wrazenie jakby moj organizm sam rodzil bez udzialu mojej glowy
potem zobaczylam moja mala kruszynke i lzy same plynely to byl najszczesliwszy moment w moim zyciu nigdy nie bylam rownie szczesliwa nie pamietam jak urodzilam lozysko jak mnie szyli jakos to mi przemknelo bo paulinka byla przy mnie
ja rodzilam cos kolo 8 godzin i to dosc duze dziecko 3900 spora dziewczyna i mialam wrazenie jakby moj organizm sam rodzil bez udzialu mojej glowy
potem zobaczylam moja mala kruszynke i lzy same plynely to byl najszczesliwszy moment w moim zyciu nigdy nie bylam rownie szczesliwa nie pamietam jak urodzilam lozysko jak mnie szyli jakos to mi przemknelo bo paulinka byla przy mnie